Jak si poradit s výběrem vhodné elektrocentrály?

 

elektrocentrála

Došli jste k závěru, že bez elektrocentrály se na chalupě, cestách s karavanem, při práci v dílně nebo zahradě prostě neobejdete a teď vás čeká výběr elektrocentrály? 

Stejně jako všechno vybavení, do kterého investujete peníze, by měly být i elektrocentrály kvalitní a přesně vyhovět vašim požadavkům. Jak ale vybrat tu pravou elektrocentrálu přesně pro vás? 

Elektrocentrál na trhu existuje celá řada, z množství možností, značek a typů se může člověku zatočit i hlava. 

Pokud si tedy s výběrem nevíte přesně rady a přemýšlíte nad tím, jak vybrat vhodnou elektrocentrálu podle vašich představ, je třeba se o tomto pomocníkovi dozvědět trochu víc a vyznat se v parametrech, které jsou pro výběr elektrocentrály klíčové. 

Na co slouží elektrocentrála

Elektrocentrála, neboli elektrický generátor, je zařízení, které uvítáte v případě, kdy vypadne elektrický proud nebo také na místech, kde úplně chybí elektrická přípojka. Elektrocentrály totiž dokáží vyrobit elektrickou energii i v těchto případech a dodat ji elektrickým spotřebičům. 

Využití elektrocentrál 

pexels-luis-quintero-1659748-2

Autor/ka fotografie: Luis Quintero

Elektrocentrály mají bohaté využití. Víte jaké? Využít se totiž dají nejen v domácnostech při výpadcích proudu, ale také na spoustě dalších míst. 

 

  • Jako zdroj stabilního napětí mohou být využity například na stavbách nebo při různých montážních pracích v terénu
  • Pro rekreační účely se skvěle hodí jako zdroj energie na zahradách, kde chybí elektrické přípojky, na chatách a chalupách 
  • Elektrocentrálou můžete potěšit také nejednoho kutila v jeho domácí dílně. Díky elektrocentrále totiž může pracovat s elektrickým nářadím i tam, kde to jindy není možné kvůli chybějící elektrické přípojce
  • Radost může elektrocentrála udělat také cestovatelům a milovníkům alternativních způsobů bydlení, jelikož usnadňuje také cestování s karavanem nebo žití v maringotce
  • Setkat se s nimi můžete také na různých festivalech nebo veřejných akcích, kde jsou využívány například jako zdroj energie pro zvukovou aparaturu
  • Využívány jsou elektrocentrály také při natáčení filmů nebo fotografování v exteriéru
  • Jako záložní zdroj energie bývají elektrocentrály využívány také na letištích či vojenských základnách
  • Elektrocentrály využívají také záchranné složky jako hasiči, policie nebo zdravotnická záchranná služba 
  • Své využití našly elektrocentrály také v nemocnicích

 

Tip: Věděli jste, že nemocnice musí být vybaveny záložními zdroji a generátory pro případy výpadků elektřiny? Pořídit si domů elektrocentrálu může být tak dobrý nápad také pro pacienty, kteří řeší využívání domácí dialýzy a mohou si tak jednoduše zajistit záložní zdroj elektřiny podobně jako v nemocnici.

surgery-ga6acd3daa_1280-2
Fotka od Sasin Tipchai z Pixabay

Důvodů, proč si pořídit elektrocentrálu existuje tedy mnoho. Proto také existuje i tak velký výběr na trhu, jen tak lze zaručit spokojenost všech uživatelů s odlišnými požadavky na práci elektrocentrály. 

Jak funguje elektrocentrála? 

Proto, abyste si pořídili elektrocentrálu i vy, nemusíte být zrovna technický guru. Někteří z vás se možná podivují nad tím, jak elektrocentrála funguje a jak je možné, že vyrobí elektrickou energii. Vše vychází z konstrukce samotných elektrocentrál. 

I když existuje mnoho typů elektrocentrál, základní princip fungování má většina z nich společný. Elektrocentrály se skládají z generátoru (dynama či alternátoru), který je spojen s motorem elektrocentrály pomocí hřídele. 

Celá konstrukce musí být poháněna palivem, které motor spaluje a v důsledku čehož se vytváří elektrický proud, který následně všechny elektrické spotřebiče čerpají po připojení k elektrocentrále. 

Typy elektrocentrál 

Víte, jaké typy elektrocentrál existují? Rozlišit je lze hned podle několika kritérií. Podívejte se na jejich přehled společně s námi! 

Elektrocentrály podle typu paliva 

Jak už bylo zmíněno, elektrocentrály k tomu, aby mohly fungovat jako zdroj energie, potřebují palivo, díky kterému se může elektrický proud tvořit. I od druhu paliva se dále odvíjí další důležité parametry elektrocentrály. 

To, jaké palivo zvolíte, se může odrazit v náročnosti na údržbu elektrocentrály i provozních nákladech. S jakými typy elektrocentrál se můžete v tomto případě nejčastěji setkat?  

Jde především o: 

  • benzínové elektrocentrály
  • naftové elektrocentrály 
  • plynové elektrocentrály 

 

POZOR! Pokud vybíráte elektrocentrálu, berte v potaz nejen druh paliva, ale také jeho spotřebu u konkrétní elektrocentrály, zvlášť pokud ji plánujete používat často. Údaj o spotřebě se udává u benzínu a nafty v motohodinách za hodinu, u LPG potom v kilogramech za hodinu provozu. 

Benzínová elektrocentrála 

Benzín je nejčastějším palivem, s kterým se u elektrocentrál pravděpodobně setkáte. Benzín je totiž poměrně dobře dostupný, sehnat jej můžete na každé čerpací stanici. K napájení se nejčastěji používá Natural 95. 

Benzínové elektrocentrály nejčastěji nalézají uplatnění na zahradách a pro běžné využití v domácnosti či v dílně, protože se příliš nehodí do náročného provozu. 

Naftová elektrocentrála 

Naftové nebo-li dieselové elektrocentrály využívají ke svému provozu naftu. Takové elektrocentrály jsou však většinou větší a mohutnější. Na druhou stranu se jedná o opravdu odolné a vysoce výkonné typy, které se hodí i do náročnějšího či stálého provozu. 

Plynová elektrocentrála 

Elektrocentrály poháněny LPG jsou ze zmíněných typů elektrocentrál ty nejméně rozšířené. Co se týče výkonu, jsou srovnatelné s benzínovými modely, některé typy dokonce umožňují tato dvě paliva kombinovat mezi sebou. 

Jejich výhodou je ekologičtější dopad, protože méně zatěžují okolní prostředí a také levnější provozní náklady. 

Elektrocentrály podle přenosnosti 

Dělit elektrocentrály podle jejich hmotnosti, tím pádem přenosnosti a určité manipulaci je celkem samozřejmé. Podle tohoto dělení lze rozlišit: 

Přičemž elektrocentrály stacionární jsou těžší, obvykle stojí na jednom místě a jejich pořizovací cena sahá do stovek tisíců až milionů korun.  

Elektrocentrály podle fáze 

U elektrocentrály vás bude při jejím výběru zajímat také fáze. Na trhu jsou dostupné: 

  • Jednofázové elektrocentrály 
  • Třífázové elektrocentrály 

Jednofázová elektrocentrála 

Jednofázové elektrocentrály obvykle zvládají obsloužit elektrické spotřebiče a nářadí s napětím do 230 V. Připojit k nim tak můžete drobné stavební nářadí, počítače, lampy a další běžné spotřebiče. 

Jednofázové elektrocentrály poznáte v praxi podle toho, že kromě dvou kolíků na přívodním kabelu mají také zdířku na uzemnění. 

Třífázová elektrocentrála 

Třífázové elektrocentrály jsou ideálním řešením pro ty, kterým jednoduše napětí 230 V nestačí a budou potřebovat napájení pro spotřebiče s třífázovým motorem. Tyto elektrocentrály mají vždy vyšší pořizovací cenu i provozní náklady oproti jednofázovým elektrocentrálám. 

Takové spotřebiče poznáte podle toho, že na přívodním kabelu mají celkem 5 kolíků (3 fáze, zemnění PE a nulový vodič N), některé starší mohou mít pouze 4 kolíky. 

POZOR! Jestliže si plánujete pořídit třífázovou elektrocentrálu a mimo to s ní budete napájet také jednofázové spotřebiče, dejte pozor na výkon elektrocentrály. 

Elektrocentrály podle konstrukce 

Podle konstrukčního řešení elektrocentrál lze rozlišit: 

  • Rámové elektrocentrály 
  • Invertorové elektrocentrály 

Rámová elektrocentrála

Rámová elektrocentrála je usazena v masivním rámu, který chrání elektrocentrálu před poškozením. Obvykle jsou osazeny synchronním alternátorem s kvalitním vinutím, které chrání elektrocentrálu před přehříváním v případě dlouhodobé zátěže. Nejčastěji jsou tyto typy elektrocentrál poháněny benzínem. 

Velkou výhodou rámové elektrocentrály je její nižší pořizovací cena oproti jiným typům. Na druhou stranu je třeba brát v potaz při její koupi také, to, že se jedná o poměrně hlučný typ a není tak úplně ideální jako záložní zdroj do domácnosti. Naopak se hodí všude tam, kde její hlučnost nepřekáží, například na stavbách nebo pro napájení zahradní techniky, jako je třeba sekačka na trávu. 

Invertorová elektrocentrála 

Invertorové, neboli digitální elektrocentrály, jsou dalším typem elektrocentrál dostupných na českém trhu. Jejich motor je umístěn pod kryty a svým vzhledem tak připomá kompaktní kufřík.  

Tip: Víte, kde je užitečná invertorová elektrocentrála?

 Její velkou výhodou je její tichý provoz a lehká manipulovatelnost a přenositelnost zařízení. Za tyto výhody si však také připlatíte při jejím nákupu.

Jak vybrat vhodnou elektrocentrálu? 

Nyní už byste se měli vyznat v základních typech elektrocentrál. To však není zárukou toho, že budete umět vybrat tu pravou přesně pro vás. Jak tedy na výběr vhodné elektrocentrály? 

Ujasněte si její účel 

Před koupí elektrocentrály byste měli mít jasno hlavně v tom, jak (a kde) chcete elektrocentrálu používat. Měla by stát na jednom místě nebo ji budete často převážet? Jaké elektrospotřebiče budete do elektrocentrály zapojovat? 

Od těchto dvou otázek se potom odvíjí další a další parametry, které je třeba při koupi zvážit. Pokud bude elektrocentrála stát na jednom místě, můžete s klidným srdcem sáhnout po naftovým generátorech, které patří k těm těžším a méně mobilním.

Naopak pokud budete elektrocentrálu stěhovat z místa na místo, vyplatí se vám spíše lehčí a skladnější elektrocentrály, mezi které často patří ty, které využívají jako palivo benzín nebo LPG. 

Náš tip: Pokud přestavujete dodávku na obytný vůz nebo jste si pořídili karavan, může se vám kromě elektrocentrály hodit také chemické wc, vestavba kuchyně apod.

Od spotřebičů, které plánujete do elektrocentrály zapojovat se dále odvíjí ten nejdůležitější parametr, kterým je výkon elektrocentrály. 

Zaměřte se na výkon elektrocentrály 

Výkon elektrocentrály je nejdůležitějším parametrem, který se při koupi vyplatí sledovat. Výkon totiž musí pokrýt nároky elektrického spotřebiče, který je k elektrocentrále připojen. 

Pokud si chcete koupit domů elektrocentrálu, měli byste počítat s vyšším výkonem oproti výkonu nejsilnějšího motoru do budoucna připojovaného spotřebiče, a to i desetinásobně. Pamatujte ale také na to, že čím vyšší bude výkon elektrocentrály, tím vyšší bude také spotřeba paliva. 

Jak lze rozdělit typy spotřebičů podle výkonu? 

U některých elektrospotřebičů je třeba počítat s rezervou výkonu. Spotřebiče lze rozdělit z pohledu elektrocentrál na několik základních typů. Jedná se o: 

  • spotřebiče odporové 
  • spotřebiče indukční 
  • spotřebiče s tvrdým startem 
  • spotřebiče kapacitní 
Spotřebiče odporové 

Spotřebiče odporové, někdy taky ohmové, jsou takové, jejichž výkon uvedený na štítku spotřebiče odpovídá realitě. Mezi takové spotřebiče patří například klasické žárovky, plotýnkový vařič nebo rychlovarná konvice s výkonem do cca 2 kW. 

Spotřebiče indukční 

Indukční spotřebiče jsou poháněny elektromotorem a při startu potřebují mnohem vyšší přísun elektrického proudu, než je uvedeno. Počítejte proto alespoň s 2x vyšším výkonem elektrocentrály. 

Mezi takové spotřebiče patří například některé stroje z dílny kutila, jako jsou vrtačky, vodní čerpadla nebo kotoučové pily. Některé druhy elektronářadí, které využívají elektromotor jsou však vybaveny tzv. “měkkým startem”, který pomáhá překlenout náraz rozběhového proudu. 

Spotřebiče s tvrdým startem 

U strojů s tvrdým startem je potřeba ještě s větší výkonovou rezervou než u indukčních spotřebičů, obvykle alespoň 5x vyšší. Mezi takové stroje patří například kompresory nebo ledničky. 

Spotřebiče kapacitní 

Kapacitní spotřebiče potřebují v provozu elektrocentrály asi 1,5x vyšší výkon než je příkon uvedený na spotřebičích. Mezi takové spotřebiče patří například úsporné žárovky nebo výbojky. 

Pozor na regulaci napětí

Zajímat by vás měl také způsob, jakým je v elektrocentrále regulováno napětí. Nejrozšířenější je kapacitní regulace napětí. Vyrábí se však také elektrocentrály se systémem AVR, ke kterým můžete připojit i citlivější elektroniku a další spotřebiče s kolísavým napětím.

Pokud však budete k elektrocentrále často připojovat spotřebiče s tvrdým startem, ideálním řešením pro vás může být také kompaudním regulace napětí. 

Vlastnosti motoru 

Mnohé o elektrocentrále napoví také její motor. Může vám prozradit mimo jiné také to, jaká asi přibližně bude životnost elektrocentrály a jak stabilní napětí dokáže poskytovat. Pokud sháníte opravdu kvalitu, zaměřte se na kvalitní, značkové motory, jako jsou motory značky Honda, Briggs nebo Kohler. 

industry-g870344266_1280-2

Fotka od Paul Reynolds z Pixabay

Další vybavení elektrocentrály 

Každá součást elektrocentrály má svůj úkol a dnes už se můžete setkat s mnohými vymoženostmi, jako je například dálkové ovládání elektrocentrály a kontrola jejího chodu na dálku. Elektrocentrálu na chatě tak můžete v případě potřeby zapnout či vypnou na dálku. 

Některé elektrocentrály mohou mít také olejové čidlo, které kontroluje hladinu oleje a další. Drobné detaily mohou při následném výběru hrát rozhodující roli. 

Zaměřte se na praktičnost 

Nejsou to jen základní parametry elektrocentrály jako výkon, velikost a hmotnost, které rozhodují. Na elektrocentrálu se musíte umět podívat také prakticky, zvlášť pokud hledáte mobilní elektrocentrály. 

Myslete také například na její voděodolnost a prachuvzdornost, náročnost údržby a další.  

Údržba elektrocentrály 

Udržovat elektrocentrálu v dobrém technickém stavu by mělo být samozřejmostí, stejně jako je tomu u jiných technických vymožeností. Pravidelně by měly být čištěny filtry a také by měl být prováděn pravidelný servis. Jen tak si můžete zajistit bezpečnost při práci. 

 

Tip: Dávejte pozor na bezpečnost při práci (nejen) při elektroinstalačních pracích. 

 

O tom, jak často servis provádět, se dočtete vždy u konkrétního modelu elektrocentrály v jejím návodu k užití. Pokud se však elektrocentrála nachází v prašném prostředí, bude ideální řešit údržbu a čištění filtrů častěji než je v návodu uváděno. 

Přemýšlejte také nad umístěním elektrocentrály, potřebuje totiž dostatek vzduchu pro chlazení motoru, aby nedocházelo k přehřívání. Důležitý je také odvod spalin, a proto je ideální umístit elektrocentrálu mimo obytnou plochu. 

Elektrocentrály roku 2022

Na internetu můžete také najít mnohé žebříčky, které z různých úhlů pohledu hodnotí elektrocentrály a sestavují tak odstupňované žebříčky těch nejlepších. Mezi nejlepší a často také nejprodávanější elektrocentrály roku 2022 patří: 

 

  • Honda EU 22i 
  • GSE 5501 DSG 
  • GÜDE 40719 ISG 1200-1 
  • Fieldmann FZI 4010-Bi
  • Scheppach 5906213901 SG 3100

 welding-g3b3159013_1280-2
Fotka od Pexels z Pixabay

Závěrem 

Nyní už víte, jak široké využití elektrocentrály mají. V článku jsme zdaleka neuvedly všechny možnosti, kde se může vám i odborníkům elektrocentrála hodit. Využívají se jako náhradní zdroj energie v nemocnicích, na letištích, u policie i v armádě. Hodit se vám může ale i pro běžný provoz doma, v dílně, na chalupě nebo v zahradě. 

Na trhu se setkáte se širokou nabídkou elektrocentrál, rámcovými, invertorovými, jednofázovými, třífázovými, velkými, malými, na benzín, naftu, plyn i dalšími typy. 

Pokud si chcete vybrat elektrocentrálu podle vašich představ, je třeba zaměřit se na jednotlivé parametry. Tím nejzásadnějším bude výkon elektrocentrály. Vždy byste měli počítat s určitou rezervou ve výkonu. 


Alena Mrvíková, SEO, Optimalizace webu pro vyhledávače