Využití kompresorů v domácnosti, na zahradě, na chatě nebo v dílně - jak vám může kompresor ulehčit práci a péči o dům?

20919-14_20919-olejovy-kompresor-50l-2-8kw-kd403

Kompresor - mnoho lidí jej považuje za nadbytečné zařízení, spíše něco navíc, jiní jej považují za základní vybavení, které by měl doma mít každý kutil a práci na zahradě, v dílně nebo v domácnosti si bez tohoto pomocníka nedokáží představit. 

Co to je kompresor? Jak funguje? Jaké jsou jeho druhy? Existují tiché kompresory? A kde všude se dá kompresor využít? Všechny důležité informace o kompresorech se dočtete v tomto článku. 

Jaké druhy kompresorů existují? 

Kompresor je přístroj určený ke stlačování plynů nebo par. Pokud se rozhodnete pořídit si kompresor domů a začnete se porozhlížet na internetu a v kamenných prodejnách, záhy zjistíte, že není kompresor jako kompresor. 

Na trhu existuje totiž několik typů kompresorů. Liší se nejen ve způsobu fungování, ale také se každý typ hodí na trochu něco jiného. 

Kompresory mají totiž široké využití nejen v domácnostech, ale také v průmyslu a logicky jiný typ kompresoru se hodí zaměstnancům v nemocnicích, jiný na staveništích a jiný v potravinářství. 

Mezi základní druhy kompresorů, s kterými se můžete běžně setkat patří: 

  • olejové kompresory 
  • bezolejové kompresory
  • šroubové kompresory
  • vzduchové kompresory 

a další. 

Velké množství kompresorů na trhu však může ztěžovat výběr kompresoru do domácnosti naprostým laikům. 

Jak se tedy vyznat v základních druzích kompresoru a vybrat ten správný typ pro vaše potřeby? 

Olejové kompresory 

Aby kompresor správně fungoval, je třeba, aby kluzné části kompresoru, jako jsou písty ve válcích, lamely na vnitřní ploše pracovního prostoru nebo šnekové plochy, byly dobře promazány. 

V olejových kompresorech je mazání pístů ve válcích zajištěno právě olejem, který se rozstřikuje z nádobky do prostoru válce pod pístem. 

Pozor! U olejových kompresorů se často dostává trocha oleje také do stlačeného vzduchu. Tomuto vzduchu se pak říká energetický vzduch. 

Olejové kompresory by se tak měli využívat hlavně tam, kde nevadí olejové páry ve stlačeném vzduchu - například v dílnách a autodílnách. 

Olejové kompresory tak můžete využít při údržbě auta, na huštění pneumatik a podobně. 

Výhody olejových kompresorů 

  • Vysoký výkon 
  • Dlouholetá životnost 

Nevýhody olejových kompresorů 

  • Častá údržba 

Pokud chcete, aby vám kompresor sloužil dlouhá léta, samozřejmostí je pravidelná údržba a servis. 

V případě olejových kompresorů je nesmírně důležité navíc pravidelně kontrolovat a také doplňovat olej, jinak by se vám mohl kompresor zadřít. Důležité je také sáhnout po kvalitním oleji, nejlépe tím doporučeným od výrobce. 

Bezolejové kompresory 

20904_bezolejovy-kompresor-24l-8bar-kd1416

Bezolejové kompresory mají odlišnou konstrukci od olejových kompresorů. Takový kompresor nemá klasický píst, který by stlačoval plyn nebo páry, ale o stlačování se stará speciální plochá destička. Není tedy potřeba využívat mazivo v podobě oleje. 

Do stlačovaného vzduchu se potom logicky nedostávají olejové páry a bezolejové kompresory se tak hojně využívají v potravinářství, například se hodí pro výčep piva nebo limonád. Někteří lidé ho vozí také jako nouzový kompresor v autě. 

Výhody bezolejových kompresorů 

  • Menší velikost, přenosnost
  • Jednoduchá údržba 

Nevýhody bezolejových kompresorů

  • Kratší životnost konstrukce bezolejového kompresoru  

Šroubové kompresory 

Šroubové kompresory patří k nejpoužívanějším typům kompresorů. Princip jejich fungování spočívání ve stlačování vzduchu, který je nasáván do šroubového bloku. Onen šroubový blok se skládá ze 2 rotorů s rozdílným počtem zubů. 

Ke stlačování vzduchu pak dochází postupným zmenšováním prostoru mezi zuby. 

Nejrozšířenější variantou jsou potom šroubové kompresory se vstřikem oleje - tedy kombinace šroubového a olejového kompresoru. 

Šroubové kompresory bývají energeticky účinnější a dokáží vyrobit více stlačeného vzduchu než kompresory pístové. 

TIP pro soběstačnost: Chcete pro svůj domov energetickou nezávislost? Zabezpečte si fotovoltaickou elektrárnu na klíč.

Pístové kompresory 

Z hlediska konstrukce jsou dalším typem kompresoru pístové kompresory. Jak už název napovídá, v tomto případě je vzduch v kompresoru stlačován pístem. I když pístové kompresory fungují všechny na stejném principu, i tak se mezi nimi najdou rozdíly. 

Hlavní rozdíl spatřujeme v počtu fází, v kterých komprese probíhá. Na základě počtu fází potom rozlišujeme: 

  • jednostupňové kompresory – jsou levnější variantou, hodí se pro drobné práce, ne tam, kde je potřeba nepřetržitá dodávka stlačeného vzduchu
  • dvoustupňové kompresory – hodí se pro provoz výkonného nářadí a k nepřetržitým dodávkám stlačeného vzduchu, jsou výkonnější 

Výhodou pístových kompresorů je to, že jejich pořízení je poměrně levnou záležitostí a lehce se s nimi manipuluje. 

TIP: Pístové kompresory se hodí pro práci na zahradě a kolem domu. Snažte se ale zahradu vybavit nejen pro své potřeby, ale i pro potřeby svých dětí. Podívejte se na inspirace pro zařízení zahrady pro děti. 

Kompresory s pevnou rychlostí otáček 

Dalším typem kompresorů jsou kompresory s pevnou rychlostí otáček, které je možné pustit pouze na jednu rychlost. Takové kompresory se hodí do provozů, které vyžadují stálý průtok vzduchu. 

Invertorové kompresory 

Invertorové kompresory jsou kompresory, jejichž rychlost otáček se dá měnit a je tak možné plynule řídit otáčky a regulovat okamžitý výkon kompresoru. 

Počáteční investice do invertorových kompresorů bývá vyšší, ale na druhou stranu se jedná o energeticky méně náročné stroje, které jsou navíc mnohem účinnější. 

Kompresor se zásobníkem 

Kompresory se zásobníkem jsou určeny pro těžší práce. Takové kompresory nedodávají stlačený vzduch přímo do hadice, ale do tlakové nádoby, kde může být uchován i po vypnutí kompresoru. Když se znovu zapne, část stlačeného vzduchu se odebere ze zásobníku a tlak v nádobě klesne. 

Kompresor se zásobníkem pak umožňuje regulovat tlak vzduchu na výstupu a krátkodobě může dodat více vzduchu, než dokáže samotný kompresor. 

Kompresor bez zásobníku 

Kompresory, které zásobník bývají menší a dodávají stlačený vzduch přímo do hadice. 

Kde využít kompresor? 

Kompresory mají široké využití. Obvykle, pokud s nimi člověk začne pracovat a stanou se jeho pravou rukou, neumí si už představit fungování kolem domu bez nich. Kde všude se dají kompresory využít? 

Kompresor v dílně

pexels-andrea-piacquadio-3822938 (1)

Autor/ka fotografie: Andrea Piacquadio

Jednou z možností využití je kompresor v dílně. Stlačený vzduch můžete využít při plnění kol a pneumatik nebo také k pohánění pneumatického nářadí. Takové nářadí používají často profesionálové, ale nic vám nebrání mít ho doma také. 

Pořídit v takovém provedení můžete opravdu širokou škálu nářadí, přes vrtačky, utahováky, šroubováky, brusky až po pilníky, pily nebo frézy. Jejich výhodou je nízká hmotnost a možnost použití i tam, kde hrozí nebezpečí výbuchu a není tak vhodné použít klasické elektrické nářadí. 

Hodit se vám může takové nářadí třeba při rekonstrukci domu i běžné práci v dílně. 

Na druhou stranu, stlačený vzduch představuje nejdražší možnou formu energie určenou  pro pohon domácího nářadí. 

I když má tedy stlačený vzduch mnoho výhod, je dobré si rozmyslet, zda pro pneumatické nářadí naleznete v domácí dílně více možností využití, aby se vám provoz vyplatil. 

Pozor! Každé pneumatické nářadí má jiné nároky na tlak vzduchu, jeho množství a kvalitu. 

Kompresor v zahradě 

I v zahradě vám může takový malý kompresor přijít vhod. Jistě vás jako první napadne využití kompresoru způsobem, který ocení hlavně děti. Jedná se o nafukování nejrůznějších nafukovacích hraček do vody, fotbalových míčů nebo skákacích hradů či bazénu. 

TIP pro praktické využití kompresoru k údržbě bazénu: Máte vlastní víkendovou chatu s bazénem? Kompresor vám může pomoci při údržbě bazénu, vypouštění bazénu, nafukování a pod.

To však není jediné využití kompresorů v zahradě. Používat stlačený vzduch můžete také k čištění terasové dlažby nebo jiných ploch, protože při čištění stlačeným vzduchem nehrozí mechanické poškození předmětů. Dále se kompresory využívají například při zazimování zavlažovacího systému. 

TIP na solární ohřev vody: Znáte zahradní solární sprchu a další možnosti solárního ohřevu vody, s kterými si můžete zpříjemnit život na zahradě? 

Na jaké parametry se zaměřit při výběru kompresoru? 

Pokud jste se rozhodli pořídit si domů kompresor, typy kompresorů a způsoby jeho užití vám mohou být jistě užitečnou informací. To nejdůležitější, co chcete při výběru kompresoru vědět, jsou parametry, na které se zaměřit při jeho výběru. Na jaké parametry je tedy dobré se zaměřit při výběru kompresoru?

Ještě předtím, než se do výběru kompresoru pustíte, je třeba si odpovědět na pár základních otázek: 

  • Na co budete kompresor používat? 
  • Jak často budete kompresor používat? 
  • Budete kompresor přenášet z místa na místo? 
  • Kolik peněz chcete do kompresoru investovat? 

Na co budete kompresor používat? 

toni-cuenca-55MySYrKf5w-unsplash (1)

Foto od Toni Cuenca na Unsplash

Na co budete kompresor používat? Od toho se odvíjí mnohé. K běžným, méně náročným pracím jako je dofouknutí jízdního kola, nafouknutí bazénu nebo nafukování nafukovacích hraček do zahrady pro děti, nepotřebujete žádný extra výkonný kompresor. 

Pokud potřebujete výkonnější kompresor, například na práce v dílně, bude se vám hodit kompresor se sacím výkonem 100-250 l, ke kterým můžete připojit i jednodušší pneumatické nářadí. Výkonnější a složitější nářadí vyžaduje kompresory se sacím výkonem nad 150 l. Dobré je zvážit také kompresor se zásobníkem alespoň 20 l . 

Jak často budete kompresor používat? 

Pokud kompresor potřebujete používat často nebo dokonce denně, budete se muset porozhlédnout po kvalitnějších, dražších modelech. Pro nonstop provoz kompresoru se nejlépe hodí rotační kompresory. 

Budete kompresor přenášet z místa na místo? 

Pokud je vám jasné, že kompresor potřebujete využít na více místech a budete ho přesouvat z místa na místo, zajímejte se při výběru také o způsoby přenášení. Vhod vám přijdou lehčí typy, ale práci vám mohou ulehčit také kompresory na kolečkách. 

Pokud je jedním z míst, kde budete kompresor využívat, dílna, pamatujte na to, že v prašném prostředí je třeba o kompresor více pečovat - prachové částice mohou udělat v kompresoru neplechu! 

Kolik peněz chcete do kompresoru investovat? 

Nejlevnější typy kompresorů, tzv. hobby kompresory pořídíte už za pár tisíc. Nejčastěji se jedná o pístové olejové kompresory, které lze využít při práci kolem domu. Tyto levnější kompresory mají nižší tlak i výkon, ale na běžné úkony skutečně postačí. Smířit se však musíte s poměrně velkým hlukem, který vydávají. 

TIP: Hluk je něco, co rozhodně nepatří k relaxu na zahradě. Podívejte se na tipy pro příjemné zahradní posezení. 

Nejnáročnější kategorií jsou profesionální kompresory. Jejich výhodou je vysoká efektivita, ale pro běžné domácí využití jsou spíše drahou nadbytečností. Pořídíte je za více než 50 000 Kč a jsou určeny zejména pro nonstop provoz. 

Parametry, které sledovat 

Nyní se podíváme společně na to, jaké parametry se vyplatí při výběru kompresoru sledovat. 

Výkon: vstupní a výstupní 

První, na co se vyplatí při výběru hledět je vstupní a výstupní výkon kompresoru. Údaj nám dává jasně najevo, kolik litrů vzduchu za minutu zvládne kompresor zpracovat. 

Je třeba však taky trochu počítání. Na zařízení je vždy uváděn vstupní výkon. Žádný stroj však nepracuje úplně bez ztrát a kompresory mají ztráty poměrně vysoké. Výstupní výkon kompresoru je většinou asi o třetinu menší než vstupní. 

  • Kompresory s výkonem do 150 l jsou vhodné pouze pro ty nejdrobnější práce, jako je huštění pneumatik, nafukování míčů, kol, odfuk pilin a další 
  • Kompresory s výkonem 100-250 l jsou o něco výkonnější a stačí kutilům do malé pracovní dílny, hodí se také pro jednoduché nástřiky středních a menších ploch 
  • Kompresory s vyšším výkonem než 250 l patří k těm skutečně výkonným 

Hodnota maximálního tlaku 

compressor-g1a945bafe_1280 (1)

Fotka od Steve Buissinne z Pixabay 

Hodnota maximálního tlaku označuje nejvyšší tlak, pod kterým je kompresor schopný vytlačovat vzduch. 

  • Kompresory s maximálním tlakem pod 10 barů se hodí opět pro ty nejjednodušší práce, jako je nafouknutí paddleboardu nebo pneumatik 
  • K domácímu použití by se vám mohly hodit ještě kompresory s maximálním tlakem pod 12 barů, které se hodí i k náročnějším úkolům, jako je třeba sušení tlakovým vzduchem

Příkon 

Příkon je další údaj kompresoru, který se vyplatí sledovat. Je udáván ve Wattech (W) a jedná se o množství energie, které kompresor dodá za určitý čas. 

Základní modely kompresorů mají příkon kolem 1 000 W (= 1 kW), střední třída má příkon kolem 3 000 - 4 000 W (= 3-4 kW) a nejsilnější kompresory mají příkon přes 7 000 W (= 7kW). 

Objem zásobníku 

Pokud pořídíte kompresor se zásobníkem, zajímat vás bude také objem této tlakové nádoby. Některé stroje nemají zásobník vůbec, výkonnější kompresory mají zásobník s kapacitou 20 až 50 litrů. 

Na závěr

Nyní, jak doufáme, si s výběrem kompresoru poradíte levou zadní. A jestli stále hledáte další důvody, proč si kompresor pořídit, nezapomeňte na nafukování balónků na zahradní oslavy, se kterými zahradu zpříjemníte a zútulníte pro všechny své hosty. Protože, jak každý, kdo někdy nafukoval pár balónků, ví, těch pár fouknutí umí přivolat pořádný bolehlav. Tak šetřete dechem a pořiďte si kompresor domů i vy.

 


Alena Mrvíková, SEO, Optimalizace webu pro vyhledávače