Pěstování pod plachtou a sklem: Velké porovnání skleníků a fóliovníků a jak jej vybrat

sklenik-zahrada-bily-drevo-klasika

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Ve světě zahrádkářství a pěstování plodin představují skleníky a fóliovníky dvě hlavní brány, skrze které lze vstoupit do říše neomezených možností. Odolávají nevlídným klimatickým podmínkám a poskytují ideální útočiště pro růst a rozvoj vašich zelených svěřenců. 

Avšak, stejně jako každá cesta, i tato přichází s vlastními odbočkami, překážkami a rozcestníky. Skleník nebo fóliovník? Jaké jsou výhody a nevýhody obou možností? Jaké typy těchto zahradních úkrytů existují a jak je správně umístit, abyste získali co nejvíce slunečního svitu a tepelného komfortu?

Jak funguje skleník a fóliovník?

Na začátek si pojďme ještě upřesnit, jak takový skleník či fóliovník vůbec funguje. Ačkoli se tyto konstrukce zdají být podobné, jejich principy a funkční charakteristiky se liší. Skleníky a fóliovníky můžeme chápat jako kouzelné krabice, které umožňují našim rostlinám růst a prosperovat, i když je venku chladno nebo nepříznivé počasí.

Princip skleníku

Když sluneční světlo prochází sklem do skleníku, promění se v teplo. Sklo pak toto teplo uvnitř skleníku drží, takže i když je venku zima, uvnitř je teplo a příjemné prostředí pro vaše rostliny.

Ve skleníku máte možnost regulovat teplotu, vlhkost a světlo, což vám umožní pěstovat různé typy rostlin po celý rok.

Skleník také poskytuje ochranu před větrem, deštěm, sněhem a škůdci, což je nezbytné pro zdravý růst rostlin.

Princip fóliovníku

Stejně jako skleník, i fóliovník využívá slunečního světla k ohřevu interiéru. Avšak plastová fólie nemá tak dobrou izolační schopnost jako sklo, takže fóliovník může být během chladných nocí méně efektivní.

Ačkoli fóliovník nabízí určitou ochranu před nepříznivým počasím a škůdci, není tak robustní jako skleník.

Fóliovníky

foliovnik-tomido-produkt

Fóliovníky jsou skleníky nebo zahradnické konstrukce pokryté průhlednou nebo poloprůhlednou fólií, která umožňuje pronikání slunečního světla, zatímco udržuje teplotu a vlhkost uvnitř struktury. 

Fóliovníky jsou často využívány pro pěstování rostlin ve chladnějším podnebí nebo během chladnějších ročních období, protože poskytují chráněné prostředí, ve kterém mohou rostliny růst.

Tento druh konstrukce je obvykle levnější a snadněji postavitelný než tradiční skleníky se skleněnými nebo plastovými stěnami a střechou. Fóliovníky mohou být také dočasné nebo přenosné, což zemědělcům a zahradníkům umožňuje měnit umístění skleníku podle potřeb.

Náš tip: Až se pustíte do stavby fóliovníku, dobrým pomocníkem vám mohou být například betonové tvárnice. A jak je využít? Třeba pro chodníček kolem fóliovníku nebo pro oddělení jednotlivých části.

Fólie používané pro tyto konstrukce mohou být vyrobeny z různých materiálů, včetně polyetylenu, polykarbonátu nebo jiných plastů, a mohou být jednovrstvé nebo vícevrstvé pro lepší izolaci.

Fóliovníky jsou skvělým řešením pro pěstování rostlin v nepříznivých podmínkách a mohou zemědělcům a zahradníkům pomoci prodloužit pěstební sezónu a zvýšit výnosy.

Výhody fóliovníků 

Fóliovníky nabízejí řadu výhod, které mohou být pro zahradníky a zemědělce atraktivní. Zde jsou některé z nich:

1. Nízké náklady na výstavbu a provoz: 

  • Jsou obecně levnější na výstavbu a provoz než tradiční skleníky se sklem nebo pevnými plastovými panely.
  • Materiály jsou lehčí a snadněji se s nimi manipuluje, což snižuje náklady na dopravu a montáž.

2. Flexibilita: 

  • Mohou být přenosné nebo dočasné struktury, které lze snadno přesunout podle potřeb.
  • Různé velikosti a designy fóliovníků umožňují širokou škálu použití, od malých zahradnických projektů po velké komerční pěstitelské operace.

3. Prodloužení pěstební sezóny:

  • Umožňují pěstování rostlin mimo normální růstovou sezónu, což zvyšuje celkovou produktivitu a výnosy.
  • Udržují teplejší a vlhčí prostředí, které je ideální pro růst rostlin, dokonce i během chladnějších měsíců.

4. Ochrana rostlin: 

  • Fóliovníky chrání rostliny před nepříznivým počasím, jako je déšť, vítr, nebo sníh, a také před škůdci a chorobami.
  • Fólie může také poskytovat určitou ochranu proti UV záření. 

5. Úspora vody: 

  • Udržují vyšší úroveň vlhkosti uvnitř, což může snížit potřebu zalévání a vede k úspoře vody.

6. Snadná instalace a údržba:

  • Lze je relativně snadno instalovat, rozšířit nebo upravit.
  • Jejich údržba je jednodušší ve srovnání s tradičními skleníky. 

7. Optimalizace světelných podmínek:

  • Fólie může být vybrána tak, aby poskytovala optimální světelné podmínky pro specifické rostliny, což může zlepšit růst a výnos.

Nevýhody fóliovníků

foliovnik-uroda-zahradkar-rajcata

Autor fotky: João Jesus

I přes mnohé výhody mohou fóliovníky také prezentovat některé nevýhody nebo omezení. 

Zde jsou některé z nich: 

  1. Menší odolnost vůči extrémnímu počasí: Fóliovníky mohou být méně odolné vůči silným větrům, sněhu nebo bouřím ve srovnání s pevnějšími strukturami, jako jsou skleníky se skleněnými nebo pevnými plastovými panely.
  2. Nižší izolace: Fóliové pokryvy obvykle poskytují méně izolace než sklo nebo pevné plastové panely, což může vést k vyšším nákladům na vytápění během chladnějších období.
  3. Krátká životnost fólie: Fólie může být méně trvanlivá a může vyžadovat výměnu častěji než skleněné nebo pevné plastové panely.
  4. Menší ochrana proti UV záření: Některé fólie mohou poskytovat méně ochrany proti UV záření, což může být pro některé rostliny problematické.
  5. Estetika: Fóliovníky nemusí být esteticky přitažlivé jako tradiční skleníky, což může být pro některé majitele nemovitostí nebo zahradníky nežádoucí.
  6. Ventilace a regulace teploty: Ventilace a regulace teploty mohou být ve fóliovnících složitější, pokud nejsou vybaveny automatickými ventilačními systémy nebo stíněním.
  7. Omezená bezpečnost a zabezpečení: Fóliovníky mohou být méně bezpečné a mohou nabízet méně ochrany proti vandalství nebo krádeži ve srovnání s robustnějšími strukturami.
  8. Přístup k technologiím: Mohou být omezeny možnosti integrace technologií, jako jsou automatizované systémy zavlažování nebo monitorování, ve srovnání s moderními skleníky.

Typy fóliovníků

Nejpoužívanější typy fóliovníků se liší v závislosti na geografické lokalitě a konkrétních potřebách pěstitelů. Nicméně, zde jsou některé z běžných typů fóliovníků a jejich obvyklé použití:

Tunelové fóliovníky

Tunelové fóliovníky jsou běžně používány pro pěstování zeleniny, ovoce a květin. Díky své jednoduchosti a nízkým nákladům jsou ideální pro malé a střední pěstitele.

Věděli jste, že zařazením kvalitní zeleniny do jídelníčku můžete podpořit zdraví ústní dutiny a zubů?

Multispan fóliovníky

Foliovníky multispan jsou ideální pro komerční pěstování na velkou plochu. Umožňují oddělené mikroklimatické podmínky pro různé druhy plodin.

Fóliovníky s otevíratelnými boky

Užitečné ve většině klimatických podmínek, zejména v teplejších oblastech, kde je potřeba dobrá ventilace, vám budou fóliovníky s možností otevírání na bocích.

Nadzvednuté fóliovníky

Nadzvednuté fóliovníky poskytují větší prostor a lepší cirkulaci vzduchu. Jsou vhodné především pro pěstování vysokých rostlin.

Fóliovníky s tuhým rámem

Fóliovník vyztužený tuhým rámem je vhodný pro profesionální pěstitele, kteří potřebují robustní strukturu schopnou odolat nepříznivým povětrnostním podmínkám.

Fóliovníky s klimatizačními systémy

Klimatizační systémy se používají k pěstování citlivých nebo exotických rostlin, které vyžadují specifické teplotní a vlhkostní podmínky.

Co zvážit při výběru?

Výběr správného typu fóliovníku závisí na řadě faktorů, včetně klimatických podmínek, typu plodiny, rozpočtu a dostupném prostoru. Při plánování fóliovníku je také důležité zvážit jeho umístění, orientaci, přístup k vodě a elektřině a jaké další vybavení může být potřeba pro optimální růst rostlin.

Co se týče materiálu, fóliovníky bývají postaveny z kovových nebo plastových rámů. Kovové rámy jsou silnější, ale plastové jsou lehčí a snazší na montáž. Dále si vyberte fóliovník s kvalitní, odolnou fólií, která vydrží více sezón. UV stabilizovaná fólie může být dražší, ale poskytne lepší ochranu před sluncem a vydrží déle.

Zjistěte, jaký typ světla potřebují vaše rostliny (plné slunce, částečný stín atd.) a zvolte fóliovník s odpovídající světelnou transmisí.

A jaký typ fóliovníku zvolit podle toho, co v něm chcete pěstovat? Některé rostliny, jako jsou rajčata a okurky, potřebují hodně prostoru, zatímco jiné, jako jsou bylinky a saláty, mohou být pěstovány v těsnějších prostorách. Zvolte fóliovník, který vám poskytne dostatek prostoru pro pěstované rostliny.

Pokud plánujete pěstovat vyšší rostliny, vyberte si fóliovník s dostatečnou výškou. Myslete i do budoucna, až rostlina vyroste.

Skleník

sklenik-uroda-rajcata

Photo by www.zanda. photography on Unsplash

Skleník je struktura s prosklenými stěnami a střechou, často vyrobená z vysoce průhledného materiálu, jako je sklo nebo plast, která je navržena tak, aby poskytovala ideální prostředí pro pěstování rostlin. 

Zajímavost: Víte, že pro stavbu skleníku můžete využít i pozinkovaný plech? Dokonce existují i pozinkované skleníky, které mají životnost až několik desítek let.

Skleníky umožňují kontrolu nad teplotou, vlhkostí a světelnými podmínkami, což umožňuje pěstování rostlin mimo jejich přirozené rostoucí sezóny nebo v oblastech, kde by jinak nemohly růst.

Výhody skleníků

  1. Prodloužení rostoucí sezóny: Skleníky umožňují pěstování rostlin mimo jejich běžnou rostoucí sezónu, což může být velmi užitečné pro pěstitele zeleniny a květin.
  2. Lepší kontrola nad prostředím: Skleníky umožňují pěstitelům kontrolovat teplotu, vlhkost, světlo a další environmentální faktory, což je zvláště důležité pro citlivé nebo exotické rostliny.
  3. Ochrana před nepříznivým počasím: Rostliny jsou chráněny před nepříznivými povětrnostními podmínkami, jako jsou silný déšť, sníh, mráz, silný vítr a škůdci.

Nevýhody skleníků

  1. Vysoké náklady: Stavba a provoz skleníků mohou být nákladné, zejména pokud vyžadují speciální vybavení pro kontrolu teploty a vlhkosti.
  2. Vyšší energetická spotřeba: Skleníky mohou vyžadovat významné množství energie pro vytápění, chlazení a osvětlení, což znamená vyšší náklad.
  3. Technické znalosti a údržba: Efektivní provoz skleníku vyžaduje technické znalosti a pravidelnou údržbu, což může být časově náročné a vyžadovat specializované dovednosti. 
  4. Omezená ventilace: Skleníky mohou mít omezenou ventilaci, což může vést ke stagnaci vzduchu a problémům s plísněmi a houbami, pokud nejsou správně ventilovány.

Inspirujte se: Chcete vytvořit kolem skleníku prostor pro posezení nebo odpočinkovou zónu? S pomocí gabionových košů můžete vytvořit robustní lavičky nebo jiné odpočinkové prostory poblíž skleníku, což může přispět ke komfortu a funkčnosti vašeho zahradního prostoru.

Typy skleníků

sklenik-tradicni-rostliny-exotika

Photo by Soff Garavano Puw on Unsplash

Skleníky lze rozdělit do několika typů v závislosti na jejich konstrukci, materiálech a použití. Zde jsou některé z hlavních typů skleníků a jejich charakteristiky:

Tradiční skleníky

Tyto skleníky jsou obvykle vyrobeny ze skla a kovu a mají pevnou konstrukci. Poskytují vynikající světelnou průchodnost a dlouhou životnost, ale mohou být nákladné na výstavbu a údržbu.

Rámové skleníky

Tento typ skleníku má pevný rám, obvykle vyrobený z kovu nebo dřeva, pokrytý plastovou fólií nebo skleněnými panely. Nabízejí dobrý kompromis mezi náklady a odolností.

Tunelové skleníky

Tento typ se vyznačuje jednoduchou, tunelovou konstrukcí. Jsou často pokryté plastovou fólií. Jsou levné, snadno se montují a jsou vhodné pro sezónní pěstování.

Výsadbové skleníky (nebo chladné rámy)

Tyto malé, přenosné struktury často vyrobené z plastu nebo skla jsou vhodné pro pěstování sazenic nebo malého množství rostlin.

Komerční skleníky

Velké, dobře vybavené skleníky, jež jsou určené pro komerční pěstování, jsou volbou spíše pro velkopěstitele. Mohou být vybaveny automatizovanými systémy pro kontrolu teploty, vlhkosti a osvětlení.

Vědecké a výzkumné skleníky

Najít můžete i specializované skleníky určené pro vědecký výzkum a experimenty. Často jsou vybavené sofistikovanou technologií pro monitorování a kontrolu prostředí.

Jak postavit skleník?

sklenik-zelen-rostliny

Photo by Thomas Verbruggen on Unsplash

Postavit si vlastní skleník může být jako vytváření své vlastní malé zahrady. Kdo by nechtěl mít místo, kde rostou rajčata, jako kdyby byla z Malagy, a vaše květiny vypadají, že právě prošly osobním tréninkem?

Plánování je klíčové

Všechno začíná výběrem ideálního místa. Hledejte místo, kde je hodně slunečního svitu a je chráněné před silným větrem. A pokud to není nemožné, mělo by být blízko zdroje vody.

Jaký velký chcete, aby váš skleník byl? Potřebujete prostor pro pár květináčů nebo plánujete pěstovat dostatek zeleniny na malou farmu? Taky si určete styl – od tradičního až po moderní, možnosti jsou nekonečné.

Než začnete kopat, zkontrolujte, zda nepotřebujete stavební povolení.

Nákup materiálu

Dřevo je klasická volba, ale hliník nebo PVC mohou být také skvělé možnosti. Každý materiál má své výhody a nevýhody, takže zvažte své možnosti pečlivě.

Sklo je krásné a tradiční, ale plastové panely mohou být odolnější a bezpečnější.

Tip pro kutily: Máte doma přebytek zavařovacích sklenic? I z těch lze vyrobit funkční, ale originální skleník.

Stavba

Začněte s vykopáním a přípravou základů. Betonové základy jsou stabilní, ale také trvalejší, zatímco dřevěné základy mohou poskytnout více flexibility.

Postavte rámovou konstrukci podle vašeho designu. Ujistěte se, že je pevná a stabilní – poslední věc, kterou chcete, je skleník, který se zhroutí během první bouřky.

Připevněte skleněné nebo plastové panely k rámu. Buďte opatrní, abyste nepoškodili materiál.

Větrání a zavlažování

Ujistěte se, že máte dostatečné větrání, aby se zabránilo přehřátí během letních měsíců. Dále nainstalujte systém zavlažování, který udrží vaše rostliny šťastnými a zdravými.

Poslední úpravy

Nainstalujte regály, závěsy a jiné prvky, které usnadní péči o vaše rostliny a zlepší organizaci vašeho skleníku.

A to je vše. Než si to uvědomíte, budete mít útočiště pro své rostliny, které budou tak krásné, že by mohly být vyfocené na obálce časopisu Zahrádkář. Takže vezměte lopatu, oblékněte si pracovní rukavice a pusťte se do toho.

Porovnání skleníků a fóliovníků

foliovnik-tomido-produkt-maly

Skleníky a fóliovníky mají své specifické výhody a nevýhody. Při rozhodování mezi nimi je důležité zvážit několik faktorů, jako je vaše rozpočtové omezení, prostorové požadavky a co plánujete pěstovat. Zde je porovnání skleníků a fóliovníků podle několika klíčových kritérií:

Konstrukce a materiály

Skleníky

Fóliovníky

Tradičně jsou skleníky postaveny z odolnějších materiálů, jako je sklo a kov. Poskytují dlouhodobější a stabilnější strukturu.

Fóliovníky mají lehkou konstrukci často s kovovým nebo plastovým rámem a jsou pokryté plastovou fólií. Jsou méně odolné ve srovnání se skleníky.

Náklady

Skleníky

Fóliovníky

Vyšší náklady na výstavbu a údržbu kvůli odolnějším materiálům a konstrukci.

Nižší náklady na výstavbu a údržbu, což je činí ekonomicky výhodnějšími.

Světelná průchodnost

Skleníky

Fóliovníky

Sklo poskytuje vysokou světelnou průchodnost, což je výhodné pro růst rostlin.

Světelná průchodnost plastové fólie může být nižší než skla, ale stále dostatečná pro většinu rostlin.

Kontrola prostředí

Skleníky

Fóliovníky

Lepší kontrola nad teplotou, vlhkostí a dalšími environmentálními faktory.

Méně kontroly nad prostředím, ale stále dostatečná pro většinu základních pěstitelských potřeb.

Odolnost vůči povětrnostním podmínkám

Skleníky

Fóliovníky

Lepší ochrana proti silným větrům, dešti a sněhu.

Méně odolné proti extrémním povětrnostním podmínkám.

 

Dlouhověkost a trvanlivost

Skleníky

Fóliovníky

Díky pevnější konstrukci a odolnějším materiálům mají skleníky obvykle delší životnost.

Plastová fólie se může snáze poškodit a může vyžadovat častější nahrazení.

Instalace a demontáž

Skleníky

Fóliovníky

Instalace skleníku je náročnější a často vyžaduje profesionální montáž.

Jsou snadno sestavitelné a demontovatelné, což je činí flexibilnějšími.

Estetická atraktivita

Skleníky

Fóliovníky

Esteticky atraktivnější a mohou zvýšit hodnotu nemovitosti. Pro zkrášlení skleníku můžete použít vhodné barvy, například na sklo či na daný typ materiálu vašeho skleníku.

Méně esteticky atraktivní a nemají výrazný vliv na hodnotu nemovitosti.

 

Mohlo by vás zajímat: Znáte barvy vhodné pro přímý styk s potravinami?

Co pěstovat v zahrádkářském království?

zena-zahradka-sklenik-pestovat

Image by rawpixel.com on Freepik

Skleník a fóliovník – každý z nich má své unikátní výhody a nejlepší je, pokud víme, jak je využít k maximalizaci úrody. Tak pojďme na to.

Fóliovník je skvělý pro pěstování většiny zeleniny a bylinek, zejména těch, které preferují teplejší klima. Výhodou fóliovníku je, že je relativně levný a snadno přenosný. Ideální volbou jsou:

  • Rajčata: Vysaďte sazenice rajčat v květnu, kdy už by měly být překonány nejhorší mrazíky. Starat se o ně je snadné – ujistěte se, že mají dostatek světla a vody, a nezapomeňte je pravidelně hnojit.
  • Papriky a lilkoviny: Stejně jako rajčata, i tyto plodiny milují teplo. Vysaďte je také v květnu a postarejte se o ně podobně jako u rajčat.
  • Salát a listová zelenina: Ideální pro brzké jaro a pozdní léto. Vyžadují mírné teploty a pravidelnou zálivku.

Skleník je struktura, která vám umožní pěstovat širší spektrum rostlin, včetně některých exotičtějších druhů, které by mimo skleník nepřežily.

  • Citrusové stromy a exotické rostliny: Skleník vám umožní pěstovat rostliny, které by normálně nepřežily v chladnějším klimatu. Vysaďte je na jaře a ujistěte se, že budou mít dostatek světla a tepla.
  • Orchideje a jiné květy: Skleník je ideální místo pro pěstování květů, které vyžadují stabilní klima.
  • Zelenina: Rajčata, papriky a okurky také skvěle prosperují ve skleníku, kde jsou chráněny před extrémními teplotami a škůdci.

Kdy to vysadit

Většinu zeleniny a květin můžete vysadit na jaře po posledním mrazu, obvykle od dubna do května. Některé zimuvzdorné rostliny můžete vysadit na podzim nebo brzy na jaře.

Správná péče

  • Zálivka: Zavlažujte rostliny pravidelně, ale ne příliš často, abyste předešli přemokření a rozvoji plísní.
  • Hnojení: Používejte kvalitní hnojivo, aby vaše rostliny dostaly všechny potřebné živiny.
  • Odplevelování: Udržujte svou zahradu čistou od plevelu, který by mohl konkurovat vašim rostlinám o zdroje.
  • Řezání a pinčování: Pravidelně odstraňujte odumřelé listy a větve a pinčujte své rostliny, aby byly bujnější a produkovanější.

Každá rostlina je trochu jiná, takže nezapomeňte číst etikety. A nejlepší rada ze všech? Užívejte si každého okamžiku stráveného ve své zelené oáze.

Pařeniště

sazenice-rostlinky-sazebni-kvetinac

Autor fotky: Alfo Medeiros

Kromě skleníku a fóliovníku stojí za zmínku ještě pařeniště. To je takový malý krok pro člověka, ale velký skok pro vaši zahradu. Toto útulné místečko je předurčeno k tomu, stát se kolébkou pro vaše mladé rostlinky, než budou dost silné, aby čelily drsnému světu venku. 

Pařeniště je jako školka pro rostliny, kde dostávají tu nejlepší péči, aby rozvinuly své kořeny a listy, připravily se na život ve velkém světě.

Jak to funguje?

  1. Teplé a vlhké prostředí: Pařeniště zachycuje a udržuje teplo a vlhkost, což vytváří ideální prostředí pro klíčení semen a růst mladých rostlin. Když slunce svítí, skleněná nebo plastová krytina pařeniště zachycuje teplo, zatímco půda a voda uvnitř udržují vlhkost.

  2. Ochrana: Je to také jako malý bezpečný dům, kde jsou rostliny chráněny před nepříznivým počasím, škůdci a nemocemi, dokud nedosáhnou dostatečné síly.

  3. Kontrolované prostředí: V pařeništi můžete regulovat teplotu, vlhkost a světlo podle potřeb vašich rostlin, což je činí ideálním místem pro experimentování a učení se o potřebách různých rostlin.

Na co to je dobré?

Pařeniště vám může poskytnout perfektní prostředí pro:

  • Klíčení semen: Pokud máte v plánu vypěstovat rostliny ze semen, pařeniště je váš nejlepší přítel. Semena vyklíčí rychleji a zdravěji v teplém a vlhkém prostředí pařeniště.
  • Péče o sazenice: Pařeniště poskytuje sazenicím mírný start, než budou přesazeny ven.
  • Předčasné pěstování zeleniny: Pokud se nemůžete dočkat jara a chcete začít pěstovat zeleninu co nejdříve, pařeniště je to pravé místo.

Co tam může růst?

Nejlepší výpěstky z pařeniště budete mít u těchto rostlin:

  • Zelenina: Rajčata, papriky, saláty, brokolice, brambory a mnoho dalších druhů zeleniny mohou mít v pařeništi fantastický start.
  • Květiny: Mnoho druhů květin, od jednoduchých až po exotické, bude v pařeništi prosperovat.
  • Bylinky: Bazalka, petržel, máta a další bylinky budou v pařeništi šťastné a zdravé.

Pařeniště je jako taneční parket pro rostliny, kde se mohou rozkoukat, než vstoupí do hlavního sálu zahrady. Pokud jste vášnivým zahradníkem, zamilujete si, jak pařeniště urychlí růst vašich rostlin a prodlouží vaši pěstitelskou sezónu.

Jde to i jinak?

aquaponika-salat-sazenice

Image By vecstock

Kromě tradičních skleníků a fóliovníků existují i jiné struktury a technologie, které umožňují pěstování rostlin v kontrolovaném prostředí nebo prodloužení vegetačního období. Zde je několik alternativ:

Výsadbové bedny

Výsadbové bedny jsou malé, jednoduché struktury, které poskytují ochranu rostlinám před chladným počasím. Mohou být vyrobeny z dřeva, plastu nebo kovu s vrchní částí z průhledného materiálu (sklo, plast).

Vysoké záhony

Zvednuté záhony umožňují lepší kontrolu nad půdní kvalitou a odvodněním. Mohou být pokryté fólií nebo jiným průhledným materiálem, aby se vytvořilo mini-skleníkové prostředí.

Stínící sítě

Stínící sítě jsou vhodné pro ochranu rostlin před přímým slunečním zářením, zejména v horkých klimatických podmínkách.

Hydroponické a aeroponické systémy

Hydroponické a aeroponické systémy umožňují pěstování rostlin bez půdy, často ve vnitřních prostorách pod umělým osvětlením.

Vertikální zemědělství

Vertikální zemědělství je technika pěstování rostlin ve vertikálních, zavěšených strukturách, často ve vnitřních prostorách s použitím umělého světla.

Aquaponika

Aquaponické systémy kombinují akvakulturu (chov ryb) s hydroponikou v symbiotickém prostředí.

Zimní zahrady

Zimní zahrady jsou skleněné nebo plastové konstrukce připojené k domům, které poskytují teplé a slunné místo pro pěstování rostlin během chladnějších měsíců.

Mikro-skleníky

Mikro-skleníky jsou malé, přenosné skleníky, které umožňují pěstování menšího množství rostlin.

Polytunely

Polytunely jsou podobné fóliovníkům, ale často mají delší a vyšší strukturu, což poskytuje více prostoru pro pěstování rostlin.

Každá z těchto alternativ nabízí různé výhody a nevýhody a jejich výběr bude záviset na vašich konkrétních potřebách, prostorových možnostech a rozpočtu.

Umístění a orientace

sklenik-rostliny-zelen

Autor fotky: Karolina Grabowska

Umístění a orientace skleníku nebo fóliovníku mohou mít významný dopad na účinnost a úspěšnost vašeho pěstování rostlin. Zde je několik doporučení, jak optimálně umístit a orientovat skleník nebo fóliovník:

Sluneční světlo

  • Je důležité umístit skleník nebo fóliovník v oblasti, kde bude dostatek přirozeného světla během dne.
  • Ideální je místo, kde bude skleník/fóliovník dostávat nejméně 6-8 hodin slunečního světla denně.

Orientace

  • Pro maximální sluneční expozici je obvykle doporučeno orientovat skleník nebo fóliovník ve směru sever-jih. To zajišťuje, že obě strany struktury budou mít během dne rovnoměrné sluneční světlo.
  • V některých případech může být výhodná orientace východ-západ, zejména v oblastech s vyššími teplotami během odpoledne.

Větrání a ochrana proti větru

  • Umístěte skleník/fóliovník tak, aby byl chráněn před silnými větry, ale stále měl dobré přirozené větrání. Plotové lamely mohou sloužit jako větrný štít chránící skleník a jeho obsah před silnými větry nebo prudkými bouřkami.
  • Můžete zvážit umístění skleníku/fóliovníku blízko stavení, zdí nebo stromů, které mohou poskytovat určitou ochranu proti větru.

Dostupnost vody a elektřiny

Zvolte umístění blízko zdrojů vody a elektřiny, aby byla zajištěna snadná dostupnost k zavlažování a k poskytování světla či topení, pokud je to nutné.

Odvodňování

Ujistěte se, že místo má dobré odvodňování, aby se zabránilo hromadění vody a možným problémům s plísní a hnilobou.

Přístup

Umístěte skleník/fóliovník tak, aby byl snadno přístupný pro vás a vaše nářadí a vybavení.

Půda a zalévání

zena-zalevat-zahrada

Autor fotky: Karolina Grabowska

V tomto dvojitém prostředí – skleníku a fóliovníku – musíte mít na paměti několik věcí:

Půda

Kvalita půdy

Investujte do kvalitní půdy bohaté na živiny. Pro lepší výsledky můžete zvážit směs kompostu a zahradní půdy, která je bohatá na organické látky.

Používání vhodné směsi půdy je klíčem. Mnoho zahradníků preferuje použití směsí, které poskytují dobrou drenáž a předchází přemokření.

Drenáž

Ujistěte se, že vaše půda a nádoby mají dobrou drenáž, aby se předešlo stojaté vodě a kořenové hnilobě.

Zalévání

Manuální zalévání

Konev je základním nástrojem každého zahradníka a ano, je to způsob, jak udržet vaše rostliny ve skleníku a fóliovníku zavlažené. Nicméně, v závislosti na velikosti a počtu rostlin, může být zalévání konví časově náročné.

Kapková závlaha

Kapková závlaha je účinnější a udržitelnější. Tento systém umožňuje vodě dostat se přímo ke kořenům rostlin, minimalizuje ztrátu vody a ušetří váš čas.

Malé kapky vody jsou uvolňovány přímo ke kořenům rostlin přes speciální kapátka nebo otvory v hadicích. Tímto způsobem je zajištěno pomalé a stálé zavlažování, což minimalizuje odpar a zabraňuje nadměrnému zavlažování.

Závlahové systémy

Pro velké skleníky nebo fóliovníky může být automatický závlahový systém nejlepší volbou. Zde můžete nastavit časovač a ujistit se, že vaše rostliny dostanou potřebnou vodu, i když nejste poblíž.

Rady od zkušeného zahradníka

Pozor na vlhkost

Ve skleníku a fóliovníku je většinou vlhkost vyšší než venku, což znamená, že budete muset zalévat méně často. Příliš mnoho vody může způsobit problémy s plísněmi a se zahnilými kořeny.

Pravidelná kontrola

Nejlepší je kontrolovat půdu prstem každý den, abyste zjistili, zda je čas na další zalévání.

Na nic nespěchejte

Každý skleník a fóliovník je jedinečný. Naučíte se poznat potřeby vašich rostlin a postupem času zjistíte, co funguje nejlépe pro vaši zahradu.

Takže ať už jste fanouškem staré dobré konve nebo technologicky založeným zahradníkem s okem pro kapkové zavlažování, klíčem je najít systém, který vyhovuje vašim potřebám a udrží vaše rostliny šťastné a zdravé.

Závěr

Fóliovníky a skleníky představují dvě zásadní cesty, jak prodloužit pěstební sezónu, chránit naše rostliny před nepříznivými klimatickými vlivy a vytvářet ideální prostředí pro jejich růst. Každá z těchto struktur nese svou sadu výhod a nevýhod, které je třeba pečlivě zvážit v kontextu individuálních potřeb vaší zahrady a vašich zahradnických ambicí.

Skleníky nabízejí robustní řešení s dlouhou životností a možností vytvořit kontrolované pěstební prostředí. Na druhou stranu, fóliovníky přicházejí s menšími náklady na pořízení a flexibilitou, což může být lákavé pro zahradníky s omezeným rozpočtem nebo ty, kteří hledají snadno přenositelné řešení.

Nejlepší volbou bude ten typ konstrukce, který nejlépe vyhovuje vašim konkrétním potřebám a očekáváním. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro skleník nebo fóliovník, klíčem k úspěchu bude správné umístění, správná volba materiálů a pravidelná údržba.


Daniela Vaková, Obsahový specialista na optimalizaci webů z PoctiveSEO