Hop a šplouch: jak na plánování, výběr, stavbu i údržbu bazénu?

bazen-v-zemi-zahrada-slunecnik

 

Vybudování domácí oázy již není extravagantním snem, ale hmatatelnou realitou, která vám dodá nejen půvab, ale také četné zdravotní a rekreační výhody. Tento článek se zabývá záležitostí pořízení bazénu k vám domů, od procesu výstavby až po základní postupy údržby zajišťující křišťálově čistou vodu. Také rozebereme, jaký bazén vybrat a s jakou cenovkou přibližně počítat. Pojďme do této problematiky skočit po hlavě (šipkou!).

Úvod do světa bazénů 

Bazény jsou osvěžující oázou v horkých letních dnech a jsou neodmyslitelnou součástí volného času a rekreace. Ať už se nacházejí na zahradě předměstského domu, nebo zdobí areál luxusního letoviska, nabízejí útočiště, kde mohou lidé uniknout horku a odpočinout si. 

Koncept bazénů má svůj původ ve starověkých civilizacích, kde bylo společné koupání kulturní a společenskou praxí. V průběhu staletí se bazény vyvíjely od jednoduchých společných lázní až po složité, designově navržené stavby vybavené pokročilými filtračními systémy a vylepšenými rekreačními prvky. 

Následující přehled je však pouze orientační. Každým dnem přicházejí nové a nové možnosti jejich výstavby a díky tomu nelze přesně určit všechny konkrétní možnosti.

Typy bazénů 

Nadzemní bazény

Díky pokroku ve výrobě bazénů si můžete užívat výhod bazénu, i když máte omezený rozpočet nebo nevlastníte dům. Nadzemní bazény mohou být obloženy vinylem nebo vyrobeny z kompozitního sklolaminátu. Dodávají se v různých stylech a povrchových úpravách.

A protože jsou obvykle prefabrikované, budete se moci ponořit do svého bazénu za zlomek nákladů a času. Můžete si ho také vzít s sebou, pokud se budete stěhovat. Nadzemní bazény jsou obvykle vyrobeny z ocelových stěn a nosných konstrukcí, uvnitř je vinylová vložka s dlouhou životností.

Mnoho nadzemních bazénů se nyní dodává s plastovými nebo plastem potaženými nosnými konstrukcemi pro použití se slanou vodou. Nadzemní bazény lze při dodržení pokynů výrobce instalovat také částečně nebo i zcela do země.

Mohlo by vás zajímat: V případě, že se rozhodnete pro vnitřní bazén, měli byste myslet na dobrou ventilaci, protože vlhké prostředí je ráj pro tvorbu plísní. Víte, jak se zbavit plísní na stěnách a jaká je nejlepší prevence?

Bazény zapuštěné do země

Bazény v zemi, které jsou obvykle vyrobeny z betonu, skleněných vláken nebo vinylové vložky, se mohou pochlubit krásnou povrchovou úpravou, jako jsou říční oblázky, barevné oblázky, plně obložené dlaždicemi, omítnuté nebo příležitostně kombinace těchto možností. Pokud je voda v bazénu pečlivě udržována v souladu s pokyny stavitele, zůstávají povrchy odolné a trvanlivé.

Proces výběru nadzemního bazénu 

pngegg_2

Pojďme si ukázat, co brát v potaz při výběru nadzemního bazénu. Díky větší mobilitě a dostupné ceně jde o oblíbenou volbu.

Při výběru takového bazénu bychom měli vzít v úvahu několik faktorů:

  • Využití
  • Potřebný prostor/prostor k dispozici
  • Dostupný rozpočet
  • Osobní vkus pro výběr materiálu

Využití bazénu

Zásadní je zvážit četnost používání bazénu. Bude se jednat o pravidelné, nebo nahodilé používání? Tato úvaha závisí i na tom, zda je bazén umístěn ve vašem stálém ubytování, anebo jde o zřídka využívanou stavbu, jako je například chata. 

Optimální řešení vzniká s přenosným bazénem v případě, že je využití omezené nebo je cílem poskytnout nahodilé vyžití vašim dětem.

Demontáž ocelového bazénu na konci léta se stává schůdnou možností. Trh nabízí mnoho možností s rozsáhlou škálou materiálů, velikostí a tvarů. Naopak ve chvíli, kdy jde o stálý bazén přímo u vás doma, je vhodná i možnost například betonového bazénu do země, jehož výhody si stanovíme níže.

Prostor k dispozici/potřebný prostor 

Při výběru bazénu je důležité znát dostupný prostor pro instalaci. Pro středně velký vyvýšený bazén je zapotřebí minimálně 25 metrů čtverečních.

U odnímatelných bazénů je zásadní povědomí o stavu pozemku. Montáž těchto bazénů vyžaduje dostatečný prostor pro bezproblémový pohyb všech strojů, včetně případného bagru. Zohlednění sklonu terénu je rovněž zásadní, protože určuje dobu působení slunečního záření a ovlivňuje okolí bazénu. Optimální umístění zahrnuje maximální počet hodin slunečního svitu, zajištění hospodárného udržování příjemné teploty vody v bazénu pro koupání a zároveň zohlednění zastínění keři nebo budovami.

Stojí za zmínku, že příslušenství související s bazénem (čerpadlo, čistička odpadních vod atd.) také zabírá místo a potřebuje přístup k elektrické zásuvce.

Pokud je prostor neomezený, měl by být výběr bazénu v souladu s osobními preferencemi a praktickými požadavky.

Rozpočet

Náklady na instalaci bazénů se liší v závislosti na požadované velikosti. Při posuzování výdajů je třeba vzít v úvahu jak náklady na instalaci (které lze při vlastní instalaci eliminovat), tak na průběžnou údržbu. Díky rozmanité nabídce jsou bazény vhodné pro různé rozpočty, takže je snadné najít variantu, která odpovídá vašim finančním parametrům.

Vyjímatelné bazény, které jsou obvykle jednoduché na samoinstalaci, nabízejí schůdné řešení pro ty, kteří mají omezený rozpočet. Naopak bazény v zemi jsou dražší, ale poskytují jinou řadu výhod. 

Počítejte také s možnými doplňujícímu prvky, jako je například zastřešení bazénu, skluzavka, schůdky apod.

Výběr konkrétní možnosti 

bazen-rodina-zahrada-bestway

Jak jsme již stanovili, nadzemní bazény jsou všestranné a bez problémů se hodí do různých krajin, jako jsou farmy, zahrady, dvory a terasy. Postup je jednoduchý – změřte dostupnou plochu, přizpůsobte ji svému rozpočtu a můžete začít. Instalace všech modelů je nekomplikovaná a nároky na údržbu nejsou příliš náročné (oproti bazénu v zemi).

Navzdory jejich odnímatelnému charakteru lze vyvýšené bazény bezpečně zafixovat i během zimy, pokud je provedeno správné zimní ošetření. K dispozici je celá řada typů odnímatelných bazénů:

  • Ocel – Nejrozšířenějším typem bazénů jsou bazény s ocelovými profily a stěnami. Nabízejí širokou škálu možností. Proces montáže je nekomplikovaný, což umožňuje snadno smontovatelná ocelová stěna. Vnitřní obložení, které je k dispozici v různých tloušťkách a povrchových úpravách, obvykle začíná základní bílou barvou. Pro individuální dotek a bezproblémové začlenění do okolí však lze vnější ocelovou stěnu ozdobit dekoracemi, jako je dřevo, kámen, grafit nebo jiné materiály.
  • Dřevo – Pokud chcete odolný bazén, který se snadno začlení do rustikálního i moderního prostředí, zvolte tuto možnost. Dřevěné bazény nabízejí také velkou všestrannost, která se hodí pro instalaci nad zem, polozapuštění nebo i kompletní zapuštění do země. Díky tomu můžete v průběhu let instalaci přizpůsobit. Je také dobré zmínit, že v případě povrchu se sklonem je vhodné zvolit právě polozapuštěný bazén. 
  • Kompozitní materiály – Kompozitní bazény se vyznačují robustností, pevností a špičkovým estetickým vzhledem. Bývají vyrobeny z odolného materiálu ze směsi dřeva a polymerů. Tento materiál je mimořádně houževnatý, pevný a obdařený pozoruhodnou trvanlivostí. Bazény se skládají z panelů pohodlně zvládnutelné velikosti, čímž se vyznačují snadnou instalací. Ať už se jedná o kulaté, oválné, čtvercové nebo obdélníkové konfigurace, přizpůsobí se různým preferencím. Jejich estetika se bez problémů začlení do moderního prostředí nebo zahrad a dodá jim avantgardní nádech.

Nejde s jistotou říci, jaký konkrétní materiál je pro tento typ bazénu vhodnější. Každý je ve výsledku dobrou volbou, avšak záleží právě na vašich konkrétních preferencích co se vlastností a designu týká. 

Inspirace: Jinak krásný bazén můžete doplnit dalšími prvky, jako jsou například vkusné zahradní dekorace a nebo zahradní nábytek.

Proces výběru bazénu do země

slunecnik-lehatka-bazen

Image by lifeforstock on Freepik

Rozhodování, co se hojnosti využití bazénu nebo potřebného prostoru týká, je velmi podobné jako v případě nadzemního bazénu, kde jsme tyto aspekty rozebrali.  Proto je již nebudeme zmiňovat a spíše rozebereme typy těchto bazénů, a co který z nich představuje za vlastnosti. 

Klíčové je vědět, jaký typ zapuštěného bazénu je pro vás nejlepší. To může znít jako obrovská výzva. Existují však pouze tři hlavní kategorie zapuštěných bazénů.

Když se mluví o typech bazénů do země, obvykle se má na mysli jedna ze tří konkrétních možností – betonový, vinylový nebo sklolaminátový. Každá z těchto možností má svůj vlastní soubor vlastností. A je důležité je zvážit s ohledem na vaše vlastní potřeby, abyste zjistili, která varianta je nejlepší.

Betonový bazén 

Betonové bazény mají ve srovnání s bazény se sklolaminátovou a vinylovou vložkou pozoruhodné výhody.

Významnou výhodou je odolnost. Beton, který se běžně používá na chodníky, vydrží bez poškození chůzi, běhání i pády předmětů. Dokonce ani drápy rodinného psa beton nepoškodí.

Je však zásadní si uvědomit, že ačkoli je beton vysoce odolný, zvolená povrchová úprava taková být nemusí. Pokud se tedy rozhodnete pro beton kvůli jeho odolnosti, ujistěte se, že všechny ostatní možnosti jsou s tímto ideálem v souladu.

Beton se také snáze přizpůsobí různým designovým nápadům než další alternativy. To neznamená, že by sklolaminát nebo vinyl nemohly být použity pro různé návrhy, jen je beton z těchto tří materiálů nejuniverzálnější.

Nicméně betonový design má i značné nevýhody, které vedou k vyšším nákladům na údržbu bazénu. Pokud jste si někdy pozorně prohlédli chodník, pravděpodobně jste si všimli jeho přívětivosti k rostlinám. Pórovitost betonu z něj činí ideální živnou půdu pro drobné organismy. V betonu se může dařit řasám a plísním, zejména v teplé vodě. V boji proti nim je nutné pečlivé čištění povrchu bazénu a zvýšená kontrola chemickými prostředky, což činí betonové bazény náročnějšími na údržbu. 

Další nevýhodou jsou počáteční náklady na projekt betonového bazénu. V závislosti na faktorech, jako je velikost a tvar, bývají betonové bazény dražší než jiné možnosti. Navíc pracný proces výstavby výrazně prodlužuje dobu instalace. Každý betonový bazén je v podstatě "bazénem na míru", což přispívá k tomu, že projekt trvá často několik měsíců.

Výhody betonových bazénů:

  • Tak velký, jak jen chcete (bazén na míru)
  • Větší flexibilita při navrhování příslušenství a vylepšení
  • Odolnost 

Nevýhody betonových bazénů:

  • Drahá výstavba
  • Větší spotřeba chemikálií 
  • Více údržby
  • Delší doba instalace

Vinylový bazén

par-zena-muz-laska-bazen

Image by ArthurHidden on Freepik

Při instalaci nového bazénu je vinylový bazén často nejpříznivější volbou z hlediska rozpočtu, a to i v méně obvyklých případech. Ačkoli je beton obecně upřednostňován pro jedinečné konstrukce bazénů, vinyl může být v mnoha takových případech také vhodnou volbou. 

Kromě ekonomického hlediska se vinyl může pochlubit také relativně neporézní povahou. Je nutné si uvědomit, že to nevylučuje možnost růstu řas. Ve vinylovém bazénu mohou určitá místa, kde se materiál setkává s příslušenstvím, jako jsou plastové schůdky nebo žebříky, s omezenou cirkulací vody stále podporovat růst řas.

Paradoxně hlavní nevýhodou nízkých počátečních nákladů jsou následné vysoké dlouhodobé výdaje. Životnost vinylové vložky je obvykle 5 až 9 let, což vyžaduje výměnu, která vyjde na desítky tisíc. 

Výhody vinylových bazénů:

  • Nízké počáteční náklady
  • Přizpůsobitelný tvar a velikost
  • Neabrazivní povrch
  • Nepodporuje tvorbu řas

Nevýhody vinylových bazénů:

  • Vyšší náklady po dobu životnosti
  • Nižší odolnost, než v případě betonového bazénu
  • Nižší hodnota při dalším prodeji

Náš tip: Při plánování bazénu nezapomeňte zapracovat také na sobě. Víte, jak získat vysněnou postavu do plavek? 

Sklolaminátový bazén 

Přestože beton je již dlouho oblíbenou konstrukcí pro domácí bazény, vzestup sklolaminátu je pozoruhodný díky jeho dalším výhodám.

Hlavní z nich je snadná údržba, protože sklolaminát je zcela neporézní a odolný vůči řasám. To znamená, že ve srovnání s betonem se výrazně snižuje náročnost údržby a používá se méně chemikálií k zajištění bezpečnosti vody v bazénu. Na rozdíl od betonu také nemá sklolaminát žádný vliv na hladinu pH vody.

To, jakou zvolíte manipulaci s bazénovou vodou nemá u sklolaminátu obvykle žádné důsledky. Například chlorátory slané vody (upravuje bazénovou vodu pomocí soli, která se sype do bazénu), které mohou časem nepříznivě ovlivnit strukturu betonových bazénů, nepředstavují pro sklolaminátové bazény žádné riziko. 

Sklolaminát však není univerzálním řešením pro všechny bazény, a to především kvůli nákladům. Cena se určuje v závislosti na zvolené skořepině. Díky tomu se může projevit jako nejdražší varianta. 

Sklolaminát také není vhodnou volbou pro zakázkové neboli individuální konstrukce. Tvar a velikost bazénu ze skelných vláken jsou v podstatě předem určeny při výrobě. Existuje však celá řada různých možností. 

Výhody sklolaminátových bazénů:

  • Nízké nároky na údržbu
  • Neabrazivní povrch
  • Vestavěná sedátka a schůdky
  • Vyrobeno v kontrolovaném prostředí
  • Rychlá instalace

Nevýhody sklolaminátových bazénů:

  • Nižší odolnost, než v případě betonového bazénu
  • Nižší hodnota při dalším prodeji
  • Nízká míra přizpůsobitelnosti vašim požadavkům 

Která volba podzemního bazénu je tedy nejlevnější?

deti-leto-hry-v-bazene-skok

Image by cookie_studio on Freepik

Počáteční výdaje spojené s novým bazénem se mohou zpočátku zdát jednoznačné, ale mohou být ošidné. Finální čísla, která vám stavitel bazénu předloží, vás mohou zaskočit.

Klíčová úvaha se točí kolem rozlišení krátkodobých a dlouhodobých nákladů. Vinyl se může pochlubit nejnižšími počátečními náklady, zatímco sklolaminát je v tomto ohledu nejdražší (v případě kvalitnějších povrchů).

Bazén se však stává trvalým prvkem vašeho života po celou dobu, kdy vlastníte váš dům. V důsledku toho se v průběhu let nevyhnutelně zvyšují náklady na údržbu. Právě tyto náklady často mění srovnávací náklady jednotlivých typů bazénů.

Ačkoli vinyl sice vykazuje nejnižší počáteční náklady, vyžaduje značnou údržbu. Proto se při zvažování výdajů v průběhu několika desetiletí jeví jako nejdražší. Beton vyžaduje méně významnou údržbu, avšak předpokladem je pravidelné mytí kyselinou a zvýšené investice peněz a času do úpravy vody.

Sklolaminát je spojen s nejvyššími počátečními náklady. Nicméně se vyznačuje odolností vůči fyzickému opotřebení, růstu řas a slané vodě. Díky tomu je z dlouhodobého hlediska dobrou volbou. 

Pozor na slanou vodu 

Je také důležité mít na paměti, že stavební materiály ovlivňují další možnosti bazénu. Například debata o bazénu se slanou vodou a bazénu s chlorem je mezi majiteli bazénů poměrně častá. Výhody a nevýhody každého z nich jsou však ovlivněny typem bazénu, který vlastníte.

Pokud žijete v zasněžené oblasti, pravděpodobně jste viděli, jakou daň si solení vybírá na chodnících. A beton v bazénu může být solí zasažen stejně jako beton na chodníku.

Stejně tak jste možná viděli, co se děje s kovovými konstrukcemi v oceánu. Když se lodě potopí, slaná voda je začne rozežírat. A kov použitý u vinylového bazénu může trpět podobným způsobem.

Jak probíhá stavba zapuštěného bazénu?

domov-terasa-sezeni-bazen-zahrada

Fotka od Claudio Bianchi z Pixabay

V případě, že jste se rozhodli pořídit si zapuštěný bazén, pravděpodobně budete kontaktovat externího dodavatele. Jde o složitý proces, který, narozdíl od některých případů nadzemního bazénu, nejde zvládnout bez určitých zkušeností a drahého vybavení. 

Přesto je dobré vědět, jak taková stavba vypadá. Samozřejmě se postupy mohou lišit napříč dodavateli. Pojďme si ukázat, jak by vypadal běžný proces výstavby betonového bazénu do země. 

Zajímavost pro milovníky potápění: Víte, co je to dekompresní nemoc, jaká jsou její rizika a prevence? 

1. Setkání s dodavatelem bazénů

Po výběru dodavatele bazénu nebo generálního dodavatele bude sjednána schůzka, na které se seznámíte se specifiky vašeho požadovaného bazénu, včetně jeho tvarů a dalších prvků (jako třeba skluzavky pro vaše malé ratolesti).

Poté dodavatel vypracuje odhad. Pokud si přejete provést změny některých prvků, je vítána následná diskuse. Radši svůj názor vyjádřete napřímo, přece jen jde o drahou záležitost.

2. Formulace plánů a získávání povolení

Vytvoření plánů pro bazén a proces žádosti o povolení bude organizovat dodavatel. To zahrnuje kontakt s místním povolovacím úřadem za účelem zajištění potřebných povolení.

Tento proces velmi záleží na tom, jaké jsou rozměry vašeho bazénu. V České republice je možné postavit bazén do rozměrů 40 metrů čtverečních bez povolení. 

3. Vytvoření počátečního uspořádání na vašem pozemku

Několik hodin věnuje dodavatel nebo stavitel vytyčení základního tvaru bazénu. Konfigurace je závislá na umístění, orientaci a rozměrech bazénu.

V této fázi se již částečně tvoří tvar bazénu. V dalších fázích dochází k dalšímu upřesňování. Provádí se také zkoumání možností jiných instalací zahrnující elektrické vedení, vodovodní přívodní potrubí atp.

4. Vyhloubení jámy

Zahájení výstavby vašeho bazénu v zemi je zpečetěno příjezdem bagru a sklápěcího vozu. Následující dva dny bude probíhat rušná a prašná přeměna vašeho dvora, doplněná možným laděním ruční prací. 

5. Instalace vodovodního potrubí

Bazény v zemi se od svých nadzemních protějšků liší vnitřním vodovodním potrubím ukrytým pod zemí. Instalatéři věnují jeden až dva dny instalaci podzemních trubek, které jsou klíčové pro filtraci a ohřev.

6. Instalace výztuže

Konstrukční celistvost podzemních bazénů se opírá o ocelovou kostru, známou jako výztuž. Tento rámec, který se skládá z ručně vázaných svislých a vodorovných tyčí připevněných k ocelovým sloupkům zaraženým do země, vyžaduje přibližně jeden až dva dny na dokončení.

7. Elektrické a volitelné plynové přípojky

Bazén 3

V této fázi se instaluje elektrické vedení spojující dům s bazénem. Pokud se v prostoru bazénu nacházejí prvky jako ohniště nebo gril, které vyžadují plyn, instaluje se také plynové vedení.

8. Aplikace betonu

Tuto fázi charakterizuje vysokorychlostní nanášení betonu hadicemi na konstrukční ocel. Ačkoli samotná aplikace proběhne během jednoho dne, následný proces vytvrzování vyžaduje pět až šest dní a zahrnuje pravidelné zavlažování.

Stříkaný beton, který usnadňuje aplikaci betonu bez těžkopádných forem, má stejné konstrukční vlastnosti jako klasicky litý beton. Voda a suchý beton se mísí v trysce.

9. Instalace dlaždic a obkladů

Nyní přichází na řadu instalace betonových desek a dlaždic k bazénu. Provádí se také doplnění vodních prvků, jako jsou skluzavky nebo vodopády. Základní instalace končí přibližně za dva dny, zatímco složité instalace se mohou protáhnout na pět až sedm dní.

10. Naplnění bazénu vodou

Posledním krokem při stavbě je jeho naplnění vodou. Naplnění bazénu o objemu 75 tis. litrů trvá se zahradní hadicí přibližně 30 až 40 hodin, tedy asi dva dny.

Úprava vody – sladká vs. slaná voda 

bazenova-chemie-udrzba-bazenu-prislusenstvi

Image by YuliiaKa on Freepik

Na první pohled se zdá, že rozdíl je zřejmý: v jednom případě jde o sůl, zatímco v druhém ne. Celý příběh je však složitější. 

V bazénech se slanou vodou se používají chlorátory soli, známé také jako generátory soli. Tato zařízení využívají elektrolýzu k rozkladu soli na vodík a kyselinu chlornou (rozpuštěnou formu chloru), čímž účinně dezinfikují bazén bez potřeby dalšího chloru.

Naopak běžné bazény se spoléhají na chlorové tablety nebo granule. Zjednodušeně řečeno, bazén se slanou vodou prochází neustálou chlorací prostřednictvím solného chlorinátoru, zatímco sladkovodní bazén se chloruje ručně ve stanovených intervalech.

V důsledku toho nabízí bazén se slanou vodou nižší intenzitu chlóru, zpravidla bez známého zápachu nebo drsných účinků spojených s tradičními bazény.

Stojí za to zdůraznit, že navzdory označení "slaná voda" obsahují tyto bazény přibližně o 90% méně soli na litr. Koupání v bazénu se slanou vodou se tedy od koupání v oceánu výrazně liší. To také zajišťuje, že se po koupání v bazénu často nedostaví slaný nebo lepkavý pocit.

Slaná voda 

Podobně jako v případě stravování může být sůl buď prospěšná, nebo škodlivá, a tato dualita se vztahuje i na oblast bazénů. Sůl sice nabízí mírnější přístup k dezinfekci, ale zároveň s sebou nese korozivní tendence a záludnosti.

Výhody bazénů se slanou vodou

  • Jemnější zážitek – Chlorování solí minimalizuje podráždění očí a pokožky, což je u běžných sladkovodních bazénů častý problém, zejména pro osoby citlivé na specifické chemické látky.

  • Úsporná a zjednodušená údržba – V průběhu životnosti bazénu se volbou systému se slanou vodou pravděpodobně sníží výdaje. To však neznamená, že bazény se slanou vodou jsou bezúdržbové; pravidelné testování vody a občasné úpravy chemikálií mohou být stále nutné. Celkové nároky na údržbu jsou však ve srovnání s bazény se sladkou vodou nižší.

  • Zajištění rovnoměrnějšího chlorování – Bazény se slanou vodou jsou průběžně chlorovány, což minimalizuje pravděpodobnost nerovnováhy v úrovni hygieny, která vede k typickým problémům s bazénem. 

Nevýhody bazénů se slanou vodou

  • Vyšší počáteční náklady – Přestože se bazény se slanou vodou vyznačují provozní efektivitou, jejich počáteční náklady jsou vyšší. Složitost systému se promítá do nákladů v rozmezí desítek tisíc korun. Tato částka je závislá na velikosti bazénu.

  • Žíravost soli – Jak jsme již dříve zdůraznili, její nevýhoda se v souvislosti s bazénem projevuje kvůli možnému poškození součástí bazénu a okolních tvrdých povrchů. Stejně tak dochází k rychlejšímu opotřebení plaveckého vybavení, jako jsou například nafukovací kruhy či plavecké brýle.

  • Složitost – I pro osoby, které se dobře orientují v údržbě bazénů, může být konfigurace slané vody složitější. Na rozdíl od běžných bazénů, kde se určité problémy řeší úpravou hladiny chlóru, vyžadují bazény se slanou vodou jiný přístup.

Sladká voda

bazen-pod-vodou-kachlicky

Photo by Clark Tai on Unsplash

Sladkovodní bazény jsou v samotné podstatě totožné, s tím rozdílem, že v bazénech se slanou vodou chlorátor automaticky přidává chlor do bazénu, zatímco ve sladkovodním bazénu musíte přidávat chlor do bazénu ručně. 

Výhody bazénů se sladkou vodou

  • Nižší počáteční náklady – Vytvoření sladkovodního bazénu vyžaduje podstatně nižší počáteční investice, protože není nutné pořizovat generátor chlorové soli, speciální obložení atd.

  • Nižší spotřeba elektrické energie – Díky absenci požadavku na generátor chlórové soli spotřebuje sladkovodní bazén méně elektřiny, což vede k průběžným úsporám nákladů.

  • Zařízení zůstávají neporušená – Chlor má nepoškozující povahu v poměru se slanou vodou.

  • Jednoduchá údržba – Údržba sladkovodního bazénu je jednoduchá a uživatelsky přívětivá, takže většinu úkonů údržby a oprav lze provádět samostatně.

Nevýhody bazénů se sladkou vodou

  • Vliv chloru na pokožku, oči a vlasy – Dlouhodobé vystavení sladkovodnímu bazénu se projevuje znatelnými účinky na pokožce, očích, vlasech a plavkách. Proti tomu je nutné zakoupit koupelové přípravky, které jsou schopny účinně odstraňovat chlór z těla a oblečení.

  • Průběžné sledování hladiny chloru – Pro účinný boj s nadměrným výskytem bakterií je nezbytné pravidelně sledovat hladinu chloru. Kromě toho je nezbytné důsledné přidávání dalších chemických látek, jako jsou vyvažovací prostředky. To s sebou přináší závazky k průběžné údržbě a související náklady.

  • Správné skladování chloru – Pro zachování účinnosti chloru je nezbytné vytvořit skladovací prostor bez vlhkosti.

Jak se rozhodnout?

Jak již bylo zmíněno, výběr závisí na vašich okolnostech a preferencích. Sladkovodní bazén sice znamená nižší počáteční náklady, ale vyžaduje častější a pravidelnější údržbu, což vede k neustálým výdajům.

Zvýšená hladina chloru ve sladkovodních bazénech může být nepříznivá pro ty, kteří ve vodě tráví delší dobu, a může mít vliv na jejich pokožku a oči. 

Na druhou stranu jsou bazény se slanou vodou méně časově náročné a jejich údržba je nákladově efektivnější, ale jejich počáteční cena je vyšší. Kromě toho jsou náklady na jejich opravy vzhledem ke složitosti systémů vyšší.

Pokud však bude váš bazén obsazen častěji, může šetrnější vliv slané vody na pokožku, oči a plavky vést ke kvalitnějšímu zážitku. V konečném důsledku se mohou počáteční a dlouhodobé náklady vzájemně vyrovnat.

Jedno šplouchnutí od konce

rodina-usmev-bazen-leto

Image by frimufilms on Freepik

Tak, nyní už jste v téměř jedno šplouchnutí od vytouženého vlastního bazénu. Bude to klasický nadzemní bazén, nebo zapuštěný bazén do země? Beton, vinyl či sklolaminát? Budete se v bazéně ochlazovat v horkých letních dnech, nebo jej využijete i v zimě pro trénink? 

To všechno ovlivňuje vaše rozhodnutí a celkový rozpočet. Bazén do země je dražší, beton je náročnější na údržbu, bazén, který budete chtít používat i v zimě, si žádá zastřešení a vyhřívání. 

Nerozhodujte se impulzivně a vše si dopředu promyslete. Bazén je totiž často součástí dobu po dlouhá léta. Teď už vám nezbývá nic víc, než jen popřát mnoho příjemných a umáčených chvil. 

Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s:

Jakub Novák, Obsahový specialista na optimalizaci webů z PoctiveSEO: Pomůžeme vám s viditelností webu, marketingem, PPC reklamou.