Ponorné čerpadlo - co byste měli vědět před nákupem

Tento článek si klade za cíl seznámit vás s charakteristickým typem vodních čerpadel jakým je ponorné čerpadlo. Jaké jsou jejich vlastnosti, k čemu slouží, jaké typy hlubinných vrtů jsou na trhu dostupné a na co si dát při výběru čerpadla pozor.

K čerpání vody z velkých hloubek se používá ponorné čerpadlo. Vyznačuje se svislou osou a malým průměrem. Klasická ponorná čerpadla jsou určena především pro studny o průměru 90, 100, 125, 160 a 225 mm, lze je instalovat do širších studní, např. prstencových, za předpokladu použití určitého řešení pro podporu chlazení motoru (tzv. plášťová trubka).

ponorné čerpadlo

Průměry ponorných čerpadel, které jsou na trhu k dispozici, jsou nejužší - 50 mm, respektive 74, 90, 98 a 150 mm. Průměr čerpadla je zvolen tak, aby bylo vyloučeno riziko zablokování čerpadla. ve studni. Standardně dáváme 3,5palcové (90palcové) čerpadlo do 100metrové studny, 4palcové čerpadlo do 125metrové studny - atd.

Podívejte se na naši nabídku čerpadel

Klíčovým aspektem v předmětu instalace je výběr vhodných parametrů čerpadla. Výběr i toho nejlepšího značkového čerpadla se může ukázat jako chyba, pokud je špatně sladěno s kapacitou studny a potřebami příjemce. Hodně také záleží na kvalitě vody, kterou vaše studna nabízí. Pokud studna "pískuje", tedy je ve vodě písek, musíme počítat s tím, že to bude mít neblahý vliv na oběžná kola čerpadla. V takových situacích se vyplatí zvolit čerpadlo s vhodnou hydraulikou, které je vhodnější pro čerpání vody s určitým obsahem písku. Věnujte tomu pozornost, když stojíte před výběrem konkrétního modelu.

Některé modely čerpadel jsou nabízeny s již připojeným napájecím kabelem. Profesionální čerpadla některých značek jsou nabízena s kabelem o délce 1 metr. K takovému čerpadlu musí být připojen elektrický kabel, který je vhodný pro provoz ve vodě. Všimněte si, že když se rozhodujete pro nejlevnější kabel, musíte počítat s tím, že po roce až dvou budete muset čerpadlo vyjmout a vyměnit, což je samozřejmě spojeno s náklady.

Dalším důležitým tématem je připojení čerpadla k vodovodnímu potrubí. Ještě před 15 lety se ve velkém používaly tuhé pozinkované trubky, jejichž instalace byla značně problematická, nemluvě o mnohem vyšších nákladech oproti současným řešením. Nejpopulárnější jsou nyní modré PE kabely. Jsou poměrně flexibilní a lehké na přepravu.

U ponorných čerpadel je třeba věnovat zvláštní pozornost armaturám pro připojení těchto potrubí. Běžná, levná spojka pod tlakem vysokého tlaku a vibrací způsobených čerpadlem může prasknout nebo se rozpojit. Jedná se o opětovné vyjmutí čerpadla ze studny a jeho výměnu. Proto se již při první montáži vyplatí použít vysokopevnostní kování, jehož síla je až 16 bar. Mají mnohem silnější stěny a odolnější těsnění, což má za následek dlouhou životnost.

A pokud se rozhodnete pro větší, výkonnější ponorné čerpadlo, můžete zvážit jiný typ spojky. Jedná se o profesionální konektor vyrobený z mosazi, který je odolný tlaku až 25 barů.

Podívejte se na naši nabídku čerpadel

ponorné čerpadlo_1

Mnoho zákazníků se nás ptá, zda je nutné ponorné čerpadlo na zimu vyndat ze studny, když se v tomto období nebude používat. Odpověď je ne. Ponorné čerpadlo nevyžaduje tolik činností, které by ho chránily před zimou. Stačí odpojit čerpadlo od napájení a odšroubovat výtlačný ventil. Ponorné čerpadlo bude stále pod vodou a voda v potrubí se odpaří, takže nezamrzne a potrubí nepraskne.

Pokud sháníte čerpadlo a nevíte si rady s výběrem čerpadla a celého hydroforového setu, specialisté naší společnosti vám vyberou čerpadlo se správnými parametry.