Kompresory a jejich využití

Kompresory se používají k výrobě stlačeného vzduchu. Vzduch je odebírán z prostředí a je stlačován na stanovenou hmotnost. Kompresor je určen pro dílny, provozy, ale můžete jej použít i v domácnosti. Při výběru kompresoru se soustřeďte na několik parametrů. Měli byste se zajímat o výtlačný výkon, který musí mít takovou sílu, která dokáže utáhnout takové přístroje, jako jsou ofukovací pistole nebo stroje atd.

V závislosti na tom, jak pravidelně chcete kompresor používat, budete moci vybírat mezi volnočasovými, poloprofesionálními a profesionálními druhy. V závislosti na způsobu a důvodu použití by vás mělo zajímat rozdělení mezi olejovým a bezolejovým kompresorem, stejně jako velikost vzdušníku, výtlačného tlaku, účinnost a především cena.

Další druhy kompresorů

  • Pístové kompresory
  • Šroubové kompresory

Bezolejové kompresory jsou lepší volbou

Tento typ kompresorů je nejvhodnější pro příležitostné použití –  dofouknutí pneumatik u auta nebo čištění motorové pily po práci apod. Další práci, při které bezolejový kompresor zazáří, zahrnuje výčep piva. Zde se kompresor využívá opravdu příležitostně. Ve vytlačovaném vzduchu není žádný olej, nebo mikročástice oleje. Olej je právě tou nežádoucí látkou, která může za problémy při hygienické kontrole.

Olejový kompresor

Olejové kompresory lze využít jak příležitostně, tak i pro pravidelnou práci jako je malování či lakování. Ale zde je potřeba si pohlídat určité parametry, aby byl kompresor dostatečně silný anebo aby nedošlo při práci k jeho poškození.

Negativa olejového kompresoru zahrnují přítomnost oleje ve stlačeném vzduchu. Naštěstí se to dá vyřešit pomocí odlučovače oleje nebo zakoupením silnějšího kompresoru, kde je hladina oleje v opravdu zanedbatelném množství.

Jaká bývá životnost kompresorů?

Životnost produktů je jednou z nejčastěji diskutovaných otázek, na kterou nikdo nezná správnou odpověď. Zpravidla mají olejové kompresory delší životnost. V těchto kompresorech je válec a celá jednotka mazána olejem, který kromě mazání plní i řadu dalších funkcí, jako je šíření tepla, prevence koroze atd.

compressor-4784330_1920

V případě bezolejových kompresorů je celý systém zkonstruován tak, aby se co nejvíce snížilo tření. Díky tomu je celý přístroj citlivější na hrubé zacházení. V praxi se tedy musí s přístrojem zacházet velmi opatrně.

Vhodný olej do olejového kompresoru

Další téma, o které se vedou největší spory je vhodný typ oleje. Pro začátek je nejlepší si o všem promluvit s výrobcem nebo obchodníkem a podívat se na manuál. Ten by měl být, podle zákona, dodáván i s Českou verzí!

Jakmile tam není, jde o nejvýraznější znamení, že se máte poohlédnout po jiném zboží. Existuje několik vhodných olejů. Především jsou to oleje PAO, technický olej a motorový olej. Určité oleje není tak jednoduché najít v potřebném balení, takže opět jedinou možností je kontaktovat samotného prodejce kompresoru a zjistit, zda je schopen dodat olej, který byste chtěli.

Co při kupování kompresoru pohlídat?

Pokud potřebujete kompresor využívat k pohánění různých přístrojů, je třeba zkontrolovat výkon vzduchového výtlaku. Mnozí výrobci jej neuvádějí, aby mohli zákazníky nalákat do obchodů. U profi kompresorů musí být tento parametr umístěn na viditelném místě, jakmile není, běžte se podívat na jiný model!

V případě, že tento parametr není zaznamenáván a vy přesto chcete kompresor koupit, budete moci tento parametr určit z nasávání vzduchu, kde je podíl nasávaného vzduchu k vytlačenému přibližně 60 %. Dále se zajímejte o chlazení motoru, objem vzdušníku, tlak vzduchu a napětí.