Luxusní zahradní houpačky

Zahradní houpačky mohou vypadat různě – zavěšené sítě, ratanové zahradní houpačky a kukaně, ale i extravagantní sedátka a lůžka se stříškou. Rodiny s dětmi by si měly zahradní houpačky vybírat podle jistých kritérií, protože děti budou houpačku využívat jinak než dospělí.

Houpání na „talíři“, prkně nebo laně s menšími záchytnými body zaručuje větší aktivní zapojení. Dítě se při aktivitě zabaví a posiluje si motorické schopnosti. O to více je třeba vybírat bezpečné a stabilní výrobky, což samozřejmě platí pro pořizování jakékoliv houpačky.

Pozitivní účinky houpání na naše tělo

Houpání dopředu a dozadu působí na mozek, zejména na jeho kreativní část. Zároveň rozproudí krev v těle. Při houpání se zvyšuje teplota a pocit dobré nálady. Pravidelné a plynulé kolébání ze strany na stranu uklidňuje tělo natolik, že začneme upadat do spánku. Spánek je hlubší a hlubší, což důrazně ovlivňuje naše přemýšlení. Vyzkoušejte se sami pohoupat na zahradní houpačce a uvidíte!

Dbejte na bezpečnost

Mnohé venkovní zahradní houpačky, křesla a lavice jsou nejčastěji k dostání s pevnou ocelovou nebo hliníkovou konstrukcí, která je odolná vůči poškození a slunečnímu záření. Několik druhů houpaček vyžaduje například obnovení antikorozního nátěru. Výjimkou nejsou masivní dřevěné konstrukce, které si obnovíte a naimpregnujete sami. Konstrukce musí být pevná, aby odolala pohybům houpačky pod zatížením.

Proto je potřeba pohlídat kvalitu spojů výrobku a bezpečnost zavěšení, ať už na kovovém nebo dřevěném stojanu, na lanech s oky, na smyčkách a pružinách. Z bezpečnostních důvodů nikdy nepřekračujte nosnost udávanou výrobcem. Pozor na dětské venkovní houpačky, které mohou mít nosnost až 250 kg. Ale v případě, že jsou zavěšeny na stromě, musíte zjistit nosnost větve!

Proč dát přednost kovovým konstrukcím?

Nosná konstrukce ze dřeva je vždy velkým riskem. V případě, že jí nebudete věnovat pozornost v rámci pravidelného natírání a lakování, zkrátí se její životnost a naruší se její subjektivní a stylové vlastnosti. Zahradní houpačky se často umisťují rovnou do trávy, což dřevěná konstrukce rozhodně nepřežije.

Zahradní houpačka 2

Nejvhodnější volbou jsou silné a těžší dřevěné houpačky, které mají větší nosnost a daleko lepší stabilitu. Za výhody dřevěných houpaček lze označit stylovou a ekologickou stránku věci. Kovové houpačky tako mnohdy nemusí být výhrou. Musíte si pohlídat z jakého kovu jsou vyrobeny. Pokud toužíte po něčem lepším, podívejte se na Ravenna lux nebo Rimini.

Jak se starat o zahradní houpačku

Dřevo potřebuje broušení, přebarvení a lakování. Kovové houpačky je dobré čas od času natřít alespoň ochranným nátěrem proti korozi. Umělý ratan a syntetické materiály nevyžadují náročnou péči. Měkčí části houpačky by se měly chránit za deště a před přímým denním světlem. V opačném případě se smiřte s tím, že je budete muset za 2 až 3 sezóny vyměnit.

Určité konstrukce by neměly být vystavovány dešti, některé by měly být pod střechou. Před koupí zahradní houpačky se u prodejce informujte, jak se o houpačku postarat a kde může být umístěna! Stejná pravidla platí i při zazimování houpačky. Konstrukce z legované oceli a s ocelovým sedadlem se syntetickým výpletem mohou zůstat venku i v zimě. Houpačky z měkkého dřeva by měly být nepochybně uskladněny v suchém a teplém prostřední. Houpačky vyrobené z mimořádně tvrdého dřeva by měly přežít zimu venku, ale ne s nohama ve sněhu!