Jak vybrat elektrocentrálu pro domácnost

Elektrocentrála, která je známá také jako generátor elektřiny, je klíčovým zařízením v případě, že vaše chata, chalupa, karavan nebo zahrada potřebuje připojení k elektrické síti. Benzínový nebo naftový, ale i plynový i akumulátorový generátor efektivně vyrábí energii pro ovládání různých přístrojů.  Kromě toho může sloužit jako hlavní nebo záložní zdroj energie v případě výpadku elektrického proudu.

Při výběru nejvhodnější elektrocentrály je třeba se zaměřit také na kritéria. K těm nejdůležitějším patří:

  • druh fáze
  • ovládání
  • využití
  • druhy regulace vstupního napětí
  • druhy zajištění provozu

Dejte si pozor na typ fáze

Při výběru elektrocentrály si dobře rozmyslete, pro jaký druh spotřebičů jej můžete využít. Jednofázové elektrocentrály budou zpravidla dostačující pro nenáročný provoz, nicméně pro náročnější využívání jsou mnohem lepší třífázové elektrocentrály.

1. Jednofázové

Většina modelů do 5 kW je vyráběna tak, aby mohla utáhnout jednofázové spotřebiče (230 V / 50 Hz) se dvěma vývody pro méně náročné využití. K jednofázové elektrocentrále lze připojit většinu rodinných přístrojů jako je světlo, televizor, počítač, nářadí a tak podobně.

2. Třífázové

Efektivnější třífázová elektrocentrála je vhodná spíše pro řemeslníky a firmy a je vyráběna s třífázovým připojením (400 V / 50 Hz). K třífázové elektrocentrále se připojují stroje se čtyřmi nebo pěti kolíky. Ty jsou využívané ve stavebnictví a průmyslu, a proto jsou na ně vázané náročnější požadavky. Třífázové elektrocentrály jsou díky svým parametrům mnohem dražší.

Důležitá je i spotřeba elektrocentrály!

Celková spotřeba elektromotoru je samozřejmě jedním z nejdůležitějších kritérií, protože se dá využít pro výpočet provozních nákladů elektrocentrály. Samozřejmě platí, že čím výkonnější je elektrocentrála, tím vyšší bude její spotřeba!

Na jaké palivo může elektrocentrála fungovat?

Při hledání rozumné elektrocentrály pro vaši domácnost nebo chatu je nutné zvolit druh paliva. Trochu podobně jako elektrický generátor pohání jiné přístroje, potřebuje svůj vlastní zdroj.

Generátor - benzín

1. Benzínový generátor

Zcela běžným používaným druhem je jednoznačně benzínový generátor. Zdrojem energie je samozřejmě benzín. Benzínová elektrocentrála je kompaktní, menší a má nižší hmotnost. Může bez větších obtíží pohánět běžné rodinné přístroje, jako ledničky, domácí vodní čerpadla a atd. V každém případě není benzinový generátor rozumný pro celodenní nebo nepřetržitý provoz.

2. Dieselový generátor

Dieselové elektrocentrály jsou obvykle výkonnější než benzinové. Dieselová elektrocentrála je vhodná pro dlouhodobý provoz a rovněž dokáže pohánět několik přístrojů najednou.

Generátor - diesel 

3. Plynový generátor

Provedení těchto jednotek je de facto nerozeznatelné od benzínových druhů. K jejich pohánění je zapotřebí plyn/LPG. Plynová elektrocentrála se využívá především pro domácí přístroje, jako jsou chladničky, mikrovlnné trouby, brojlery a další pokročilá zařízení.

4. Akumulátorový generátor

Takovýto generátor se využívá především tam, kde je vyžadován jednofázový nebo třífázový zdroj s vysokým řídicím příkonem. Akumulátorová elektrocentrála je jako třífázová zásuvka. Navíc může napájet elektrická zařízení, která jsou citlivá na výkyvy proudu.

Při výběru elektrocentrály se musíte dívat po více parametrech, mezi které patří i typ ochrany nebo různé vybavení a funkce. V konečné fázi bude záležet jen na vás, jaký typ elektrocentrály si vyberete! Avšak se vždy ujistěte, že jsou k ní k dispozici i náhradní díly!