Luxusní zahradní udírny

264556_udirna-borniak-uw-70

S kvalitní udírnou budete mít stejně lahodné klobásky, jako váš děda

Spousta z nás má v živé paměti okamžiky, kdo jsme byli na návštěvě nebo na prázdninách u babičky a dědy, kde právě probíhalo uzení. Doslova svátečním rituálem, prací žila celá rodina, a s radostí i zdravým napětím očekávala, jak bude letošní vyuzené maso, klobásky či jiné dobroty chutnat. I vy si můžete vyudit báječné potraviny, ať už máte z dětství podobné zkušenosti, nebo ne. Je to snadné. Stačí mít kvalitní udírnu a pár základních informací k tomu, jak správně udit.

Udírna, na kterou se můžete spolehnout

Ke kvalitním výrobcům udíren se řadí např. Borniak. Pokud se podíváte na poměr ceny a kvality, můžete být maximálně spokojeni. Kupříkladu analogové udírny umí udit téměř automaticky, jejich obsluha je snadná a zvládne ji i začínající majitel udírny, který zatím vyzkoušel jen klasické grily.

K uzení budete potřebovat štěpku, a je možné volit ji z několika druhů dřeva. Oblíbené je dřevo třešní, jabloní i trnek. Ovocné stromy totiž masu dodávají skvělou chuť i omamnou vůni. Na termostatu nastavíte požadovanou teplotu, a můžete usednout do houpačky a relaxovat.

Čeho si všímat u udíren?

Než se rozhodnete, která udírna bude pro vás tou pravou, všímejte si, jak jsou řešena dvířka, zda dokonale těsní. Budete mít k dispozici teploměr, nebo si jej budete muset dokoupit? Důležité je i oplášťování celé udírny a kvalitní kouřovod. Podstatné je i to, jak budete moci uzené potraviny udit. Nejlepší je, když je v udírně k dispozici rošt nebo hned dva, tři rošty najednou, ale i háčky pro případ, že budete chtít potraviny udit zavěšené.

Zajímat by vás měla i spotřeba štěpky. Např. udírna Borniak spotřebuje cca 2 litry štěpky za 8 hodin. To činí náklady 15 Kč za hodinu, což znamená cenově příjemné uzení, takže levně vyudíte plné stoly masa.

Investice do udírny nebudete litovat. Výborné maso, klobásky, ale také sýry nebo třeba ryby půjdou u vás doma určitě „na dračku“.