Víte, co je to invertorová elektrocentrála a jaké má využití?

8

Zdroj elektrické energie může být v mnoha situacích velmi důležitý, od kempování až po výpadek elektřiny v domácnosti. Většina lidí v dnešní době potřebuje spolehlivý zdroj elektřiny. Invertorové elektrocentrály se v posledních letech staly velmi populární volbou pro ty, kteří hledají spolehlivý a přenosný zdroj energie, a to právem. 

Možná jste o invertorových elektrocentrálách již slyšeli, ale víte přesně, o co se jedná, jak taková elektrocentrála funguje, kde se používá a jaké má výhody a nevýhody? V tomto článku se pokusíme na tyto otázky odpovědět. 

Co je to invertorová elektrocentrála?

Jedna z možností, jak popsat invertorovou elektrocentrálu, je, že funguje jiným způsobem než klasické elektrocentrály. Tento rozdíl je způsoben především absencí setrvačníku a pokročilejší technologií, která produkuje vyhlazenou sinusovou vlnu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o jiný typ elektrocentrály, má i jinou konstrukci. Invertorová jednotka se skládá ze spalovacího motoru, generátoru a mnoha dalších ovládacích a pomocných prvků. Mezi ně patří například spínač přetížení, tlumič hluku, řídicí systém, připojení a zásuvky. 

Důležitým prvkem je střídač-invertor, který generuje kvalitní a čistý proud. Tento proud se následně převádí na stejnosměrný proud. Většina invertorových generátorů má také regulátor napětí - AVR, který udržuje konstantní napětí bez ohledu na otáčky motoru.

Jak invertorová elektrocentrála přesně funguje?

Představte si, že spalovací motor dodává energii vícepólovému alternátoru, který produkuje elektrický proud se střídavým napětím, ale s různou frekvencí v závislosti na rychlosti motoru. Tyto frekvence bývají mnohem vyšší, než 50 Hz, což je standardní frekvence pro domácí spotřebiče.

Aby byl tento proud použitelný pro běžné spotřebiče, je třeba ho nejprve přeměnit na stejnosměrný proud a následně ho pomocí elektronicky řízeného střídače opět přeměnit na střídavý proud, tentokrát však s potřebnou frekvencí 50 Hz. To by se dalo přirovnat k situaci, kdyby se z auta pomocí měniče na 230V napájela standardní zásuvka. Tak funguje invertorová elektrocentrála. 

Řídící elektronika střídače monitoruje výstupní napětí a frekvenci, aby se zajistilo, že elektrocentrála nebude přetížena. Díky tomu mohou být otáčky spalovacího motoru regulovány podle aktuálního zatížení, aby se udržela konstantní frekvence výstupního proudu.

Jaké má invertorová elektrocentrála využití?

Invertorové elektrocentrály jsou přenosné zdroje elektrické energie, které se používají v různých situacích, kdy není k dispozici přívod elektřiny z veřejné sítě. Díky své malé velikosti, nízké hmotnosti a snadné přenosnosti jsou často využívány v odlehlých oblastech nebo na kempování, při stavebních pracích nebo na přehlídkách a festivalech.

Jackery Power Station on Unsplash">jackery-power-station-wrGNZIPfias-unsplash

V průmyslovém sektoru se tyto zdroje často využívají k zálohování přívodu elektřiny v případě výpadku napájení ze sítě. V takových případech mohou zajistit nepřetržitý provoz výrobních procesů a minimalizovat ztráty způsobené výpadkem elektřiny.

Invertorové elektrocentrály jsou také ideálním řešením pro záchranné služby, jako jsou hasiči, záchranáři a armáda, kde se používají pro napájení různých zařízení, jako jsou světla, vysílačky a medicínské přístroje. Díky své snadné přenosnosti a spolehlivosti jsou velmi užitečné v náročných podmínkách.

Co se týče souhrnu využití, máme pro vás tento přehled:

  • Využívají se v průmyslovém sektoru pro zálohování přívodu elektřiny a minimalizaci ztrát v případě výpadku ze sítě
  • Využití mají také v záchranných službách, jako jsou hasiči, záchranáři a armáda pro napájení světel, vysílaček a medicínských přístrojů
  • Mohou být využity jako zdroj energie pro různá zařízení a nástroje na venkovních a vzdálených místech
  • Používají se pro napájení malých domácích spotřebičů, jako jsou notebooky, mobilní telefony a tablet
  • Mohou být použity také pro napájení elektromotorů, jako jsou čerpadla a nástroje pro zemědělství a lesnictví
  • Využití nalézají při přípravě a úpravě potravin v kempovacích a turistických oblastech
  • Používají se pro napájení světel a zabezpečovacích systémů v odlehlých chatách a rekreačních domech
  • Využívají se pro napájení elektromobilů a jiných vozidel na bázi baterií
  • Využití mají i v odvětví zábavy a eventů, jako jsou koncerty, festivaly a sportovní akce pro napájení ozvučení, světel a dalších zařízení
  • Mohou být využity pro napájení elektromotorů pro lodě a čluny

Výhody invertorové elektrocentrály

Invertorové elektrocentrály nabízejí v porovnání s tradičními elektrocentrálami mnoho výhod. Jednou z nich je vysoká účinnost, která znamená menší spotřebu paliva a nižší náklady na provoz. Díky použití moderních technologií a sofistikovaných řídicích systémů se invertorové elektrocentrály přizpůsobují aktuálnímu zatížení a udržují konstantní napětí a frekvenci výstupního proudu.

Další nedílnou výhodou je bezpochyby nízká hlučnost. Tyto elektrocentrály jsou velmi tiché a umožňují tak jejich použití v různých oblastech, jako jsou obytné zóny, nemocnice a rekreační oblasti. Invertorové elektrocentrály jsou také lehké a kompaktní, což usnadňuje jejich přenášení a skladování.

Další výhodou invertorových elektrocentrál je jejich schopnost generovat čistý a stabilní výstupní proud, což znamená, že jsou vhodné pro napájení citlivých elektronických zařízení, jako jsou počítače, mobilní telefony či televizory. Mohou tak být využity nejen pro průmyslové účely, ale také pro potřeby v domácnostech a kempování.

Ke zmínce patří také šetrnost k životnímu prostředí, protože produkují méně emisí než tradiční elektrocentrály. Pokud spolu s tím poskytují vysokou úroveň spolehlivosti a bezpečnosti, což kvalitní invertní elektrocentrály opravdu vykazují, jde o skvělé využití v oblastech, kde se tyto výhody náležitě ocení, jako jsou oblasti zdravotnictví, výroba potravin či armáda. Všechny tyto výhody z něj činí jedno z nejlepších řešení pro výrobu elektřiny v dnešní době.

Nevýhody invertorové elektrocentrály

Invertorové generátory mají obvykle vyšší cenu než běžné, konvenční přenosné generátory, avšak díky mnoha výhodám, které nabízejí, se může v mnoha situacích jednat o investici, která se vyplatí. Je pravda, že náklady na jednotku mohou být značné, ale přínosy, jako je vysoká účinnost a široký rozsah výkonu, mohou mít v konečném důsledku pozitivní dopad na uživatele.

Invertorové elektrocentrály také obvykle poskytují nižší výkon než větší konvenční generátory, a to v rozmezí středních až nízkých tisíců wattů. Nicméně, standardní invertorový generátor dokáže spolehlivě napájet některé menší domácí spotřebiče, obytné vozy a venkovní zařízení. V případě potřeby vyššího výkonu je možné invertorový generátor provozovat v paralelním režimu s duplicitním generátorem.

To není mnoho nevýhod, že? Je to tak. Invertorové elektrocentrály opravdu skýtají skvělé využití a neexistuje mnoho důvodů, proč by se vám tato koupě nemusela vyplatit. 

Představení konkrétních elektrocentrál

V této části vám představíme 2 elektrocentrály, které můžete najít i v nabídce na našem eshopu. Jedná se o elektrocentrály značky Kraft&Dele. Obě tyto elektrocentrály jsou cenově poměrně dostupné, jsou to elektrocentrály Kraft&Dele KD130 a invertorovou elektrocentrálu Kraft&Dele KD685.

20409_elektrocentrala-kraft-dele-kd146-01

Kraft&Dele je značka, která pochází z USA a specializuje se na výrobu a prodej strojů a zařízení pro domácí i profesionální použití. Kromě elektrocentrál můžete v jejich nabídce najít také elektrická kalová čerpadla, lanové navijáky, nářadí, zahradní hadice a mnoho dalšího. 

Elektrocentrála Kraft&Dele KD130

Elektrocentrála značky Kraft&Dele KD130 patří mezi vysoce kvalitní ruční elektrocentrály s mechanickým startem. Nejedná se o invertorovou elektrocentrálu, ale o klasický typ, který pracuje na konstantním výkonu a reguluje dodávku elektřiny ovládáním otáček motoru. 

Nevýhodou by se mohlo zdát, že kvůli ovládání otáček motoru by mohlo docházet k neefektivnímu využívání energie a nadměrným ztrátám. Elektrocentrála KD130 je však vybavena mikroprocesorem, který upravuje otáčky tak, aby zvládal zátěž s vyšší efektivitou. 

Díky tomu elektrocentrála snižuje spotřebu paliva a prodlužuje životnost motoru. Pokud se zatížení zvýší, elektrocentrála automaticky zvýší svou rychlost a otáčky. 

  • Palivo: benzín 
  • Motor: čtyřtaktní, chlazený vzduchem
  • Výkon motoru: 4800 W
  • Výkon generátoru: trvalý 2 200 W, maximální 2 500 W
  • Napětí: 230-380 V
  • Frekvence: 50 Hz
  • Typ fáze: třífázový
  • Počet zásuvek: 1x380V, 3x230V / 1x12V 
  • Objem nádrže: 15 l (výdrž práce asi 11-12 hodin na nádrž)
  • Hmotnost: 39 kg

Elektrocentrála je vybavena přídavným elektrickým startérem, voltmetrem a regulátorem napětí. 

Využít tuto elektrocentrálu můžete všude tam, kde potřebujete silný a stabilní zdroj energie, na zahradách, na chatě, v kempu i na stavbě. 

Invertorová elektrocentrála Kraft&Dele KD685

Invertorová elektrocentrála Kraft&Dele KD685 je vysoce kvalitní invertorovou elektrocentrálou, jejíž princip fungování je popsán výše v článku. 

Elektrocentrála je vybavena mikroprocesorem, který je řízený technologií Intelligent Throttle a přizpůsobuje tak otáčky motoru přesně podle zatížení. 

  • Palivo: benzín
  • Motor: jednoválec, čtyřtaktní, chlazený vzduchem
  • Výkon: 3 kW
  • Napětí: 230 V
  • Frekvence: 50 Hz
  • Objem nádrže: 3 l 
  • Hmotnost: 23 kg

Tato elektrocentrála je vybavena indikátory napětí, přetížení a hladiny oleje. Využít se dá v průmyslových zařízeních, v kempech, v obytných autech, ale i v domácnosti nebo v kanceláři jako nouzový zdroj energie. 

Závěrečné shrnutí: Proč invertorová elektrocentrála?

Když se rozhodujete o koupi elektrocentrály, měli byste věnovat pozornost nejen výkonu a ceně, ale také dalším faktorům, jako je hlučnost, spotřeba a váha. A právě zde se invertorové elektrocentrály odlišují od ostatních typů. 

Díky svému speciálnímu designu umožňují mnohem tišší provoz a úsporu paliva, což je v dnešní době velmi důležité, vzhledem k cenovým výkyvům. Navíc je lze snadno přenášet a skladovat, čímž se řadí mezi skvělého parťáka do všech myslitelných situací.

Také nabízejí vyšší kvalitu energie a jsou vhodné pro citlivé elektronické přístroje, jako jsou například počítače nebo mobilní telefony. Když srovnáte invertorové elektrocentrály s klasickými typy, vynikne jejich vysoká účinnost a nižší hlučnost. To znamená, že jsou ideální pro použití v blízkosti domů nebo na místech, kde je třeba zachovat klid a pohodu. Pokud tedy hledáte spolehlivou elektrocentrálu, která vám nabídne všechny zmíněné výhody, vaše hledání právě skončilo. Hodně štěstí!

Jakub Novák, Specialista na optimalizaci webů – Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na svém webu