Zimní zahrada - dostupné zpestření nebo přebytečný luxus?

zimni-zahrada-posezeni-rostliny

Image by evening_tao on Freepik

Pokud často pořádáte venkovní setkání pro své hosty a členy domácnosti, jistě víte, že vrtkavé počasí může zhatit i ten nejlepší plán. Řešením této situace se v mnoha případech ukazuje být zimní zahrada. Je efektivní a opět módní, ale její vytvoření vyžaduje nemalé finanční výdaje. Podívejte se s námi, kolik zaplatíte a kde byste měli začít stavět. Jak zařídit takový prostor, aby byl krásný a funkční?

Zimní zahrada

Zimní zahrada je altán vyrobený ze skla na ocelovém, hliníkovém, PVC nebo dřevěném podloží. Může to být samostatný objekt, ale mnohem častěji vzniká jako nedílná součást domu. K zimní zahradě patří neodmyslitelně kvalitní zahradní houpačky nebo závěsná křesla.

Plánujete takový prostor na svém pozemku? Máte tedy dvě možnosti. 

  • V případě nové stavby stačí poprocházet připravené projekty domu a zamyslet se nad umístěním zimní zahrady
  • V případě stávající stavby nezbývá než naplánovat přístavbu zimní zahrady, můžete tak vytvořit zimní zahradu například na terase nebo i v patře domu. 

Funkce zimní zahrady 

Vizuálně zimní zahrada často připomíná skleník nebo oranžerii a není to mylná asociace. Je však třeba připomenout, že tyto dvě konstrukce slouží především k praktickým účelům, neboť slouží k celoročnímu pěstování rostlin. 

V případě stavby, o kterou se zajímáme, však lze zimní zahradu vnímat jako obývací pokoj - prosklenou a odpočinkovou místnost, umožňující užívat si zeleň i na podzim a v zimě. Zimní zahradu tak můžete využívat celoročně ke svému odpočinku.

Zimní zahrada je dokonalou relaxační zónou. Vše, co potřebujete, je pohodlné lehátko nebo oblíbené křeslo, osvětlení a zajímavá kniha, abyste se cítili jako na dovolené – i když venku třeba leží vrstva nadýchaného sněhu. Můžete zde také pořádat večírky nebo speciální akce, zvláště když plánujete zimní zahradu kombinovanou s terasou.

Inspirace: Do zimní zahrady můžete umístit také vířivku a vytvořit tak opravdu dokonalé místo pro váš relax

Zimní zahrada může samozřejmě fungovat i jako oranžérie. Je ideální jako prostor pro pěstování exotických rostlin a druhů, které vyžadují speciální podmínky. Zajistit optimální teplotu, sluneční záření nebo vlhkost v zimní zahradě je mnohem jednodušší než na jakémkoli jiném místě domu či pozemku, pokud jí vybavíte vhodnou stínící technikou.

Typy zimních zahrad

zimni-zahrada-pohovka-drevo

Image by topntp26 on Freepik

Existují dvě základní konstrukční varianty:

Celoroční zimní zahrada

Zimní zahrada, kterou můžete využívat celoročně v létě i v zimě - zní to jako sen a rozhodně není nemožné takovou zahradu realizovat u vás doma. Někdy se takové zimní zahradě říká také teplá, protože je nutno ji zateplit, aby bylo možné užívat si ji po celý rok. 

Sezónní zimní zahrada 

Sezónní zimní zahrada je spíše méně oblíbenou, někdy se jí říká také studená zimní zahrada a její hlavní nevýhoda spočívá právě v tom, že kvůli nezateplení není možné užívat ji po celý rok, ale pouze v teplejších měsících. 

Umístění zimní zahrady 

Nejčastěji volenou variantou jsou zimní zahrady vepsané do těla stavby. Lze je přidat ke stávajícímu domu, ale pokud takovou stavbu naplánujete již ve fázi návrhu, získáte plné přizpůsobení objemu stavby a nižší náklady na realizaci. 

Méně častou volbou je samostatně stojící zimní zahrada. Její implementace se může prodražit i o několik desítek procent – ​​na její nižší oblíbenosti mají do značné míry zásluhu právě ekonomické důvody.

Docela důležitým aspektem je umístění zimní zahrady v domě. Oslunění místnosti závisí na orientaci ke světovým stranám, což následně ovlivňuje nejen podmínky pro rozvoj rostlin, ale také tepelnou bilanci budovy a náklady na vytápění. Na druhou stranu je potřeba pamatovat i na nutné větrání a ochranu před sluncem v letních vedrech. Pamatujte, že paprsky jsou nejsilnější a nejdelší z jihu.

Kam je stavebně nejvhodnější zimní zahradu umístit?

Zimní zahrada u domu

Zimní zahrada u domu je zdaleka nejběžnější volbou. V tomto uspořádání má zimní zahrada podobu proskleného pavilonu sdílejícího jednu ze stěn s domem.

Zimní zahrada na terase

Zimní zahrada na terase je zajímavou a oblíbenou variantou. Vzhledem k tomu, že celá konstrukce a vybavení budou těžké, ujistěte se před zahájením práce, že podlaha vydrží takovéto zatížení. 

Tip: Podobná pravidla platí, když vás láká vytvořit si zimní zahradu na balkoně. V případě bytových domů musíte získat také souhlas správce nemovitosti.

Zimní zahrada na střeše

Máte rádi zelené střechy? Pokud ano, možná vás zaujme jejich uspořádání do podoby zimní zahrady. To je úkol pro specializovaný tým. Je to možné realizovat jen za předpokladu, že konstrukce domu a střecha jsou dostatečně odolné. 

TIP: Podívejte se na 5 nejčastějších důvodů zatékání střechou a jak se jim vyhnout.

Stavba zimní zahrady svépomocí

stavba-drevo-brousit

Image by Freepik

Takže rozhodnutí padlo: stavíte zimní zahradu! Ale kde začít? Jaké aspekty designu je třeba vzít v úvahu? Jak vyrobit zimní zahradu?

Nejprve si odpovězte na pár základních otázek ohledně lokality a stavby. Na tomto základě bude snazší odhadnout rozpočet a naplánovat výdaje. Nejprve se rozhodněte, zda máte zájem o konstrukci namontovanou na terasu či střechu nebo konstrukci na zemi.

Zdá se, že první varianta je jednodušší, protože základ pro zimní zahradu máte v podstatě hotový. To je však pouze zdání, které klame. Nejprve je potřeba ověřit pevnost terasového potěru nebo stavební konstrukce. Často se ukáže, že je příliš malá na údržbu zimní zahrady.

Stavba pak začíná opětovným vytvořením základu, v souladu se stanovenými parametry. Konstrukce balkonu je na tom podobně – zimní zahrada na balkoně může být výzvou.

Dalším důležitým aspektem je propojení konstrukce s domem. V tomto případě je velmi výhodné vybudovat terasu, protože zimní zahrada přímo sousedí s objektem. Jen je třeba dávat pozor na připevnění prvků ke stěnám, nikoli k izolační vrstvě.

Při rozhodování o stavbě si můžete vybrat hotové komponenty pro zimní zahradu pro vlastní montáž nebo vytvořit konstrukci od začátku. První možnost je rychlejší, druhá dává více možností uspořádání, protože těleso může mít v podstatě jakýkoliv tvar. Přemýšlejte o tom, na čem vám záleží více.

Vhodné materiály pro stavbu zimní zahrady

Nosná konstrukce zimních zahrad může být vyrobena z mnoha materiálů. V současnosti je nejoblíbenější hliníková zimní zahrada z hotových profilů a dřevěná zimní zahrada. Výběrem první možnosti můžete počítat s velmi dobrými tepelně izolačními parametry. Jednotlivé prvky se navíc velmi snadno montují a jsou relativně levné.

Dřevěná zimní zahrada 

Zimní zahrady ze dřeva se zase vyznačují výjimečnými vizuálními hodnotami. Obzvláště dobře se hodí k tradiční, rustikální nebo horalské architektuře. Dřevěné konstrukční prvky zajišťují trvanlivost, ale vyžadují pravidelnou údržbu. Počítat musíte i s vyššími náklady. Skleněná zimní zahrada může mít i rám vyrobený z plastu.

Zimní zahrada z PVC 

V případě zimní zahrady z PVC jsou nejlepší volbou energeticky úsporné profily, které zvyšují tepelnou izolaci místnosti. Střecha je pak vyrobena z hliníkových profilů.

Zimní zahrada z polykarbonátu

Za zvážení stojí i zimní zahrada z polykarbonátu. Jedná se o materiál s vysokou propustností světla, díky kterému je interiér konstrukce maximálně prosvětlen v kteroukoli roční dobu. Polykarbonátové panely také zaručují dobrou tepelnou izolaci.

Tip pro stavbu: Při výběru materiálu byste měli také zohlednit, zda zimní zahrada bude postavena na dřevěné terase, trávníku nebo betonové dlažbě.

Zimní zahrada a stavební povolení 

stavebni-povoleni

Image by storyset on Freepik

„Potřebuji povolení na zimní zahradu?” V této věci se předpisy měnily relativně nedávno. Novela stavebního zákona z roku 2018 celý proces značně zjednodušuje, ovšem návštěvě příslušného úřadu se stejně nevyhnete. Důležité je, aby vše sedělo s územním plánem vydaným obcí.

V jeho textové části můžete narazit především na tzv. koeficient zastavitelnosti. Jedná se o poměr zastavěné plochy stavbami na pozemku k celkové ploše tohoto pozemku. Je nutné počítat s tím, že stanovená část parcely musí být pokryta zelení, která zajistí vsakování dešťových vod. Dá se předpokládat, že na tento faktor bude v budoucnu dbán ještě větší důraz.

Pro tento typ stavby je také nutné získat územní souhlas. Kromě schematických výkresů je vhodné doložit kladný souhlas všech dotčených osob, tedy sousedů. To především v případě, že stavba nedodržuje vzdálenost 2 m od hranice pozemku.

Je zimní zahrada zahrnuta do plochy stavby?

Možná se nyní ptáte, zda je zimní zahrada zahrnuta do plochy stavby. Odpověď na tuto otázku je ano, bez ohledu na formu a velikost konstrukce. To platí pro všechny typy nemovitostí: rodinné i řadové domy, ale i byty.

Inspirace pro zimní zahradu 

satba-rostliny-konev

Image by Freepik

Když je celá konstrukce hotová, zbývá ta nejpříjemnější část – vybavení prostoru nábytkem, doplňky a dekoracemi. Jak zařídit zimní zahradu, aby byla krásná a funkční?

TIP: Jak zařídit zimní zahradu v provensálském stylu?

Vše závisí na roli, kterou chcete novému interiéru přiřadit. Chcete je využít jako velkolepou zimní zahradu s posezením? Nebo si zde plánujete zařídit originální kancelář či uspořádat večírky? Zajímavou možností je také zimní zahrada s vířivkou nebo zimní zahrada s bazénem, ​​kterou lze proměnit v opravdovou lázeňskou zónu.

Navrhujeme věnovat zvláštní pozornost při přiřazování vybavení ke každé z níže vypsaných možností.

Nábytek do zimní zahrady

Co navrhnout při sladění nábytku? Zimní zahrada je zároveň rozšířením obytných interiérů a jakýmsi pojítkem mezi domem a okolím stavby. Vyplatí se proto zajistit konzistenci a podobný styl jako máte v obývacím pokoji či zbytku domu. 

Velmi dobrou volbou bude nábytek z ratanu a syntetického ratanu, který dodá zimní zahradě terasovitý charakter. Design interiéru však může být spíše salonní: stačí použít čalouněný nábytek.

Osvětlení do zimní zahrady 

Kvalitní osvětlení hraje v interiérovém designu důležitou roli – zimní zahrada není výjimkou z tohoto pravidla. Inspiraci lze čerpat z mnoha zdrojů a designovým osvětlením si můžete zútulnit terasu, zimní zahradu nebo třeba balkon podle nejrůznějších tipů a stylů. 

V moderní zimní zahradě se osvědčí minimalistické svícny nebo LED pásky. Girlandy přinesou romantickou náladu a exotickou atmosféru stojací lampy se stínidly. Originální volbou bude zimní zahrada s krbem.

Rostliny do zimní zahrady 

Bez ohledu na to, zda je vaším cílem využít zimní zahradu jako zimní zahradu, nebo zde plánujete vytvořit relaxační prostor, je těžké si tento typ zóny bez rostlin představit. 

I malá zimní zahrada umožňuje pěstovat hrnkové květiny nebo zeleninu – v ekonomické variantě to bude skleník. Zimní zahrada s většími rozměry se bude skvěle hodit pro exotické druhy: citroníky a pomerančovníky, nápadné liány, palmy, mírové lilie.

Žaluzie nebo rolety a markýzy

Svou roli v zimní zahradě má jednoznačně také stínící technika, která vás ochrání před ostrými slunečními paprsky nebo vytvoří přítmí některým rostlinám. 

Už ve fázi návrhu si položte otázku, zda budete investovat do skla s vysokými parametry propustnosti sluneční energie nebo instalovat žaluzie či rolety. 

Druhá varianta je ekonomičtější, ale musíte pamatovat na to, že venkovní žaluzie nebo markýzy do zimní zahrady jsou pak nutné pro dostatečné zastínění. Řešením je samozřejmě také zimní zahrada s plnou střechou či stínící pergolou.

Dekorace a doplňky do zimní zahrady

V případě zimní zahrady jsou aranžmá v různých stylech korunovány doplňky. Možností je mnoho. Využijte kromě výše zmíněných rostlin a osvětlení i praktické doplňky v podobě houpacích sítí nebo závěsných křesel. V prostorných interiérech se osvědčí kamenné sochy, v menších zase kované kovové dekorace.

Musí mít zimní zahrada prosklenou střechu?

Ve výše uvedených úvahách se objevila problematika střešních krytů jako alternativy ke sklu s pokročilými parametry. Jsou to jediné dvě možnosti? Musí mít zimní zahrada v každém případě prosklenou střechu? 

Ukázalo se, že ne. Pokud neplánujete nový prostor využít jako oranžerii, můžete se rozhodnout pro zimní zahradu s plnou střešní krytinou. Sklo má však několik významných výhod.

Výběrem skleněné střechy získáte dokonalé prosvětlení prostoru. Díky tomu ušetříte za elektřinu nutnou k provozu přídavných svítidel. Je to také vedení tepla: místnost se přirozeně vytápí, což také pomáhá zanechávat peníze na vašem účtu. Výhody budou větší, pokud zvolíte nízkoenergetické sklo.

Zimní zahrada a její cena 

sezeni-hnizdo-pohodli

Image by mrsiraphol on Freepik

Kolik stojí zimní zahrada? I když jsou tyto typy staveb čím dál častější a rozhodně se již nepočítají mezi luxusní zboží, stále nejde o levný nápad. Zimní zahrada může stát od několika desítek tisíc do několika stovek tisíc korun. 

Od čeho se odvíjí cena zimní zahrady? V první řadě zvolené materiály, velikost stavby, ale i doplňková řešení, jako je vytápění nebo osvětlení. Zimní zahrada se nám také může prodražit, pokud se rozhodneme do ní umístit zahradní gril či jiný dražší doplněk.

Jak levně vyrobit zimní zahradu? 

Nejekonomičtější je sezónní, nevytápěná zimní zahrada. V případě celoroční zimní zahrady se cena výrazně zvyšuje. Níže naleznete ukázky malé zimní zahrady na terase - cena závisí na materiálu:

  • zimní zahrada na hliníkovém profilu: cena za m2 cca 13 000–20 000 Kč;
  • dřevěná zimní zahrada: cena za m2 od cca 15 000–25 000 Kč;
  • zimní zahrada z polykarbonátu: cena za m2 od 15 000–20 000 Kč.

Velký význam má také okamžik, kdy zimní zahrada vzniká. Náklady mohou být i o 30 % nižší, pokud se k tomuto kroku rozhodnete již při stavbě domu, nikoli až po dokončení investice.

Vytápění zimní zahrady

Pokud se rozhodnete pro celoroční altánek, musí to být teplá zimní zahrada. Výběr správného vytápění výrazně ovlivňuje komfort užívání prostoru a zároveň je nejnákladnější částí návrhu a provozu interiéru. Jaký typ vytápění zimní zahrady bude nejlepší volbou?

Perfektní je podlahové nebo stěnové vytápění, stejně jako konvektory skryté pod povrchem podlahy. V každé z variant zůstává teplota v zimní zahradě na odpovídající úrovni. Pokud vám nezáleží na nepřerušovaném vytápění, používejte sálavá topidla, která se zapnou pouze tehdy, když někdo vstoupí do místnosti. Někteří vsadili na zahrádky s ohništěm nebo kozou.

Závěr - vyplatí se pořídit si zimní zahradu?

Zimní zahrada je skvělý způsob, jak si užít zahradu po celý rok. Získáte prostor pro pěstování rostlin, relaxaci, setkávání s hosty. Dobře uspořádaná zimní zahrada se může stát mimořádně působivou a reprezentativní součástí vašeho domova. Zároveň má praktické výhody: zlepšuje tepelnou bilanci a mikroklima budovy.

Koho by zimní zahrada měla zajímat? Vyplatí se investovat do tohoto typu přístavby? Na tuto otázku je těžké jednoznačně odpovědět, protože vše závisí na osobních preferencích. 

Na své si jistě přijdou lidé, kteří si cení blízkost přírody a otevřeného prostoru, rádi pěstují rostliny a obdivují krajinu. Pokud se váš dům nachází na pohledově atraktivním pozemku, všimnete si i těchto výhod.


Tomáš Konieczny,  Specialista na optimalizaci webů – Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na svém webu