Proč si pořídit fóliovník?

Fóliovníky jsou rychlým a přenosným řešením na různě velkých zahradách. V případě, že nemáte čas na stavbu klasického skleníku a potřebujete mít sazenice v bezpečí před mrazem, můžete si zahradní fóliovník postavit mimořádně rychle.

Podceňovaný pomocník, který chrání úrodu

Zejména na jaře nám i malý fóliovník pomůže zajistit prvotní výsevy a výsadby a usnadní nám přípravu sadby zeleniny. V případě, že to zkombinujeme s přikrytím rostlin netkanou textilií v chladnějších dnech – zejména večer, budete schopni sklízet úrodu mnohem dříve. To je zcela běžné u ředkviček a salátů. Kvalitní fóliovníky jsou oblíbené kvůli rychlé stavbě a relativně nízkým cenám.

Neustále se varuje předtím, že chladné počasí se srážkami zpomaluje vývoj rostlin a zrání plodů. Také způsobuje šíření plísní a škůdců. Zvláště nebezpečné jsou náhlé poklesy teplot a krupobití. Ne, že by mohl fóliovník ochránit úrodu před každou kalamitou, ale můžeme opravdu hodně pomoci. Naše fóliovníky mají hrubší konstrukci oproti fóliovníkům konkurence a jsou tak stabilnější a odolnější.

Jak postavit fóliovník

Podle rozměrů si naměříte prostor na zahradě a připravte půdu na pěstování. Pomoci si můžete kvalitní textilií, která zabraňuje růstu plevele. V krabici vždy najdete vše potřebné, včetně návodu. Jednotlivé díly do sebe bezvadně zapadají. Sestavení konstrukce vám nezabere tolik času a zvládnete to i sami. Jakmile budete mít postavenou kostru, stačí ji dát na potřebné místo. Následně na ní natáhněte fólii.

Tkaná textilie

Jakmile natáhnete fólii na fóliovník, stačí konstrukci zatěžkat štěrkem nebo kameny. Nezapomeňte ani na uchycení fólie na fóliovník, aby se nepotrhala a krásně obkreslila konstrukci.

Jaké jsou výhody fóliovníku

Fólie mívají po stranách i okénka, aby mohl uvnitř cirkulovat vzduch. Aby se dovnitř nedostalo moc hmyzu, jsou v okýnkách moskytiéry. Díky tomu nebudou na rostlinkách vznikat plísně a nemoci. Zároveň je zajištěná regulace teploty a vlhkosti vzduchu!

Největší výhodou je, že když se vám protrhne fólie, můžete ji rychle nahradit novou. Ale když vám někdo vysklí skleník, případná oprava bude daleko dražší a komplikovanější. V případě, že si vyberete kvalitnější fólii, budete ji mít prakticky napořád.