Vybíráte si kalové čerpadlo? Poradíme vám, na co myslet

Žijete v rodinném domě a nemáte kalové čerpadlo? Doporučujeme vám jedno si pořídit. Kalová čerpadla jsou určena k odčerpávání znečištěné vody, například ze zatopeného sklepa, vody z bazénu při jeho podzimním vypouštění, ale také k odčerpávání obsahu ze sběrače dešťové vody či septiku.

kalové čerpadlo

Má široké praktické využití v rodinných domech, na chatách i chalupách. V tomto článku jsme pro vás připravili několik tipů, na co myslet při výběru kalového čerpadla. Sesumarizovat by se to dalo následovně:

  • jaká je doporučená průchodnost kalového čerpadla
  • s jakým maximálním výtlakem můžeme počítat
  • na jaký pohon je kalové čerpadlo
  • potřebujeme povrchové nebo ponorné čerpadlo?

Jaké kalové čerpadlo si vybrat?

Předtím, než si vyberete kalové čerpadlo, si nejprve odpovězte na několik otázek. Co jím chcete odčerpávat, jak hluboko bude, kolik tekutiny je třeba odčerpat a jak často? Cena modelů kalových čerpadel je přímo úměrná jejich kvalitě a výkonu. Nekupujte si zbytečně drahé modely pro běžné používání, ale nešetřete v případě, že potřebujete profesionální model.

Podle jakých parametrů vybrat kalové čerpadlo?

  • čerpací výkon v litrech na hodinu
  • maximální výtlak
  • maximální velikost pevných částic, které procházejí čerpadlem
  • výkon motoru
  • jeho hmotnost
  • typ

Ať už si vyberete ponorné nebo povrchové čerpadlo, zaměřte se na tyto technické parametry. Čerpací výkon se liší od každého typu kalového čerpadla a pohybuje se v rozmezí od 7 000 až po 30 000 litrů za hodinu. Je to počet litrů tekutiny, kterou čerpadlo odsaje za hodinu. Laicky řečeno, je to jeho rychlost.

Čerpadla s vyšším výkonem jsou obvykle dražší. S výškou souvisí i další parametr, výtlak. Měří se v metrech a je to údaj, který nám říká, jak vysoko dokáže kalové čerpadlo vytlačit tekutinu na sebe. Pokud má čerpadlo výtlak 9 metrů, můžete jej ponořit do jámy hluboké maximálně devět metrů. Profesionální modely mají výtlak až do 30 metrů. Maximální velikost částic udává průměr částic, které procházejí čerpadlem. Tento údaj je důležitý zejména u čerpadel do septiku.

Podívejte se na naši nabídku kalových čerpadel

kalové čerpadlo_1

Kalové čerpadlo na odčerpávání septiku

V obcích, které nemají přístup k veřejné kanalizaci či na chatách, je kalové čerpadlo pro odčerpávání septiku nezbytností. Kvalitní modely odčerpají také vodu větší hustoty s přítomností fekálií, písku nebo usazeného bahna. Mnohé typy jsou vybaveny řezacími noži, které drtí nasávaný materiál, čímž chrání kalové čerpadlo do septiku proti poškození. Ať už si zvolíte benzinové nebo elektrické kalové čerpadlo, určitě se vám sejde. Přívod do žumpy je omezen kabelem, ale ponorná čerpadla jsou v tomto případě výhodnější. Mají nižší spotřebu a snadno se s nimi zachází.

Povrchová kalová čerpadla jsou nejčastěji na benzínový pohon, bývají výkonnější a za krátký čas odčerpají více odpadní vody. Lze je použít kdekoli, i na místech, která nemají přístup do elektrické sítě. K největším nevýhodám patří dolévání paliva, neekologičnost a vysoká hlučnost.