Jak se starat o vlastní bazén

Nic se samozřejmě nehodí k parnému létu víc než voda. Dostatečně chladivá, aby oživila, a dostatečně čistá, aby mytí v ní bylo příjemným zážitkem!

Nemusíte přitom chodit na přeplněná koupaliště. Koupě bazénu není v dnešní době nijak problematická a nejeden se o něj stará. Poradíme vám, co při výběru bazénu hledat a jak se o něj správně starat.

Kde začít?

Nejjednodušší způsob, jak začít, je zakoupit celý bazénový komplet. Její základní výhoda je zřejmá již z názvu – vše, co potřebujete ke zprovoznění bazénu, je součástí sady. Nesmí vám nepochybně chybět filtrace, následující obsah závisí na velikosti a druhu bazénu. Můžete objevit například schůdky, krycí plachty, filtrační vložky atd.

Ti, co hledají pouze relaxování v bublinkách, mohou vsadit na vířivé bazény. Budete se v nich moci odreagovat, ocenit vodní masáže. Vířivkám nevadí klimatické či teplotní výkyvy. A ve vířivce se budete moci cítit jako u moře – několik modelů je plánováno pro slanou vodu. Vířivky by měly být postaveny na podložce a ideálně na rovném terénu.

Jaký bazén vybrat?

Existují dva druhy konstrukce bazénů, které se nejčastěji vyskytují na trhu. Až do nedávna byly nejznámější kruhové bazény s nafukovacím prstencem, ale v pozdější době se mnohem více rozšířily bazény se silnými trubkami.

Bazén 3

 

Bazény s nafukovacím prstencem

Bazény s pevnou trubkovou konstrukcí

Výhody

· Jednoduchá instalace

· Nízké pořizovací náklady

· Může stát prakticky kdekoliv

· Jeho provoz i údržba je jednoduchá

Nevýhody

- Musí být na rovném povrchu

- Velmi krátká životnost

- Někteří si nemusí poradit s jeho instalací

Pokud vás zajímá více o výběru bazénu, přečtěte si náš blogový článek Jak vybrat bazén a správnou filtraci.

Údržba bazénu začíná před sezónou

  • Vyberte místo, kam chcete bazén umístit, a zbavte ho trávy
  • Vyložte bazén a kompletně ho vyčistěte
  • Zkontrolujte bazén a jeho doplňky. V případě poškození zakupte náhradní díly.
  • Položte jej na podložku
  • Napusťte bazén a zkontrolujte funkčnost filtrace
  • Kanalizujte vodu nepřetržitě po dobu 24 hodin
  • Zkontrolujte hodnotu pH vody a pomocí bazénové chemie ji dolaďte na hodnotu pH 6,8-7,2
  • Po 1-2 dnech můžete začít plavat

Jak se starat o bazén během sezóny?

Bazén 2

Pravidelná péče o bazén se více než nutná! Na začátku sezóny bazén napustíte a v případě, že se o něj dobře staráte, na konci sezóny jej opět vypustíte a vyčistíte, případně zazimujete. V případě, že zanedbáte pravidelnou péči, může být činnost zbytečná a možná se nikdy nezbavíte řas, zápachu nebo zákalu. V takovém případě musíte bazén vyčerpat, vyčistit a znovu naplnit, což vám ani vaší peněžence nemůže udělat radost!

Jak zajistit správnou péči bazénu?

Pískovou/ kartušovou filtraci:

Abyste udrželi svůj bazén v kondici, nezapomeňte na bazénovou filtraci. U menších bazénů postačí levnější kartušová alternativa, u rodinných bazénů volte pískovou filtraci. Stojí více, ale dokáže spolehlivě odfiltrovat všechny nečistoty. Kvalitní filtrace vydrží fungovat několik dlouhých let, stačí jen věnovat pozornost standardnímu mytí spolu s výměnou křemičitého písku, který je uvnitř filtrace. Hrubé okraje písku se postupně opotřebovávají a obrušují, čímž se ztěžuje zachycování zeminy.

Podložky a zastřešení

Bazén položte na geotextilní vložku, aby byl zabezpečen proti propíchnutí. Velmi kvalitní krytina je perfektní pro zakrytí bazénu, pro případ bouřlivých dnů, které jsou pro vodu v bazénu nebezpečné. V každém případě je zastřešení důležité pro zazimování. Kromě zabezpečení proti pronikání špíny může materiál bazénu nabídnout pomoc s ohřevem vody.

Solární příslušenství

V případě, že si pořídíte velmi kvalitní solární plachtu, sejmete dvě mouchy jednou ranou. Jednak můžete mít něco, čím bazén zakryjete, ale hlavně umožníte slunečním paprskům pronikat do vody. Tím zaručíte, že voda bude prohřátá.

Vysavač do bazénu

Vysavače do bazénu jsou základním přístrojem pro péči o bazén. Zlikvidují všechny drobné nečistoty, které se usazují na zdech a nohách bazénu. Na výběr je řada možností – od mechanických vysavačů, přes poloautomatické až po mechanické, které pracují samy.

Bazénová chemie

Nejběžnějším druhem je chlorová bazénová chemie. Množství chloru ve vodě by se mělo pohybovat kolem 0,5 mg/l. Pro co nejlepší komfort se vyplatí zakoupit plastový plovoucí dávkovač, který pomalu vypouští chlor do vody. Bazén je tímto způsobem nepřetržitě dezinfikován a zůstává čistý. Častým dezinfikováním a porovnáváním hodnot pH lze nejefektivněji a nejspolehlivěji dosáhnout čisté vody bez zápachu, řas a dalších nepříjemností. Při péči o bazén na začátku průběžně měřte hodnotu pH. Ta by se měla pohybovat mezi 6,8 a 7,2.

Síťka do bazénu

Stonky trávy, malé kameny, zemina nebo listí. Buď se do bazénu dostanou ze vzduchu, nebo z těla. Bazénová sprcha a vanička na nohy jsou proto základní výbavou! I přes sebevětší obezřetnost nelze předvídat, že se do bazénu čas od času dostane nějaká špína, takže síťka na bazén se bude jistě hodit…