Invertorová elektrocentrála – charakteristika

Mnoho lidí, kteří si chtějí koupit elektrocentrálu, volí invertorový generátor. Invertorová elektrocentrála má malé rozměry, pracuje efektivně, je energeticky úsporná a pracuje docela tiše. Invertorové jednotky umožňují napájet počítač, elektrické nářadí, domácí spotřebiče. Co ještě stojí za to vědět o prezentovaných zařízeních? Doporučujeme vám přečíst si tento článek!

Jak to funguje?

Invertorová elektrocentrála pracuje na mírně odlišných principech než rámové chladiče. Hlavním rozdílem je absence setrvačníku a pokročilejší provozní technologie, tzv. vyhlazená sinusovka.

 

Začněme konstrukcí invertorové jednotky - v konstrukci zařízení můžeme rozlišit mimo jiné spalovací motor, generátor a řadu ovládacích a pomocných prvků, jako je spínač přetížení, tlumič, řídicí systém, přípojky a zásuvky. Velmi důležitým prvkem je také střídač. Právě střídač iniciuje výrobu kvalitní čisté elektřiny, která se následně přemění na stejnosměrný proud.

 

Většina invertorových generátorů je vybavena regulátorem napětí - AVR. Regulátory umožňují udržovat napětí generované generátorem na konstantní úrovni bez ohledu na změnu otáček motoru.

 

Nevíte jakou elektrocentrálu vybrat? Podívejte se na naši nabídku.

 

Kde můžeme použít invertorový generátor?

Jak bylo uvedeno výše, invertorová elektrocentrála je menší a lehčí než rámová. Díky tomu lze taková zařízení snadno přemístit na různá místa, například vzít s sebou na pozemek nebo do kempu. Kde jinde můžete použít invertorový generátor?

 

  • při venkovních hrách

  • v dílně - profesionální i amatérské

  • v domě a soukromém bytě - v případě výpadku proudu

  • v obytných automobilech a karavanech

  • v lékařských ordinacích a zdravotnických zařízeních - k napájení zdravotnických zařízení

  • v kanceláři nebo firmě - při výpadku proudu

  • na staveništi

  • v rekreačních domech

  • v kotelnách a sklepechinvertorová elektrocentrála

 

Pro tento typ elektrocentrály najdete široké využití. Vyberte si u nás i vhodné příslušenství.

Jaký invertorový generátor vybrat?

Na trhu jsou dostupné různé typy elektrocentrál, na jaké parametry si dát pozor, abyste si vybrali model, který bude 100% přizpůsoben vašim potřebám? Nejprve byste si měli pečlivě analyzovat, jaký typ zařízení a jakým výkonem chcete vaše zařízení napájet.

 

Před nákupem zařízení byste měli věnovat pozornost také takovým problémům, jako jsou:

 

  • Výkon - je třeba pamatovat na to, že výkon připojených zařízení nemůže být větší než jmenovitý výkon elektrocentrály, navíc jmenovitý výkon elektrocentrály by měl být o cca 20% větší než výkon připojených zařízení. Před nákupem zařízení si ověřte výkon zařízení, která chcete generátorem napájet.

  • Spotřeba paliva - čím nižší spotřeba paliva, tím delší je pracovní doba zařízení, a tím nižší provozní náklady.

  • Kapacita palivové nádrže - nejlépe zvolit větší nádrž, díky které bude náš generátor pracovat dlouho, a nebudeme muset dělat časté přestávky na tankování.

  • Pracovní doba na plnou nádrž paliva.

  • Další funkce - například snímač nízké hladiny paliva.

Invertor nebo běžný generátor?

Která jednotka bude ve vašem případě fungovat nejlépe, závisí na vašich individuálních potřebách. Pokud chcete, aby se generátor snadno přepravoval na různá místa, bude nejlepší volbou právě invertorová elektrocentrála. Zařízení tohoto typu jsou lehká, malých rozměrů, často vybavená kolečky a pohodlnou rukojetí. To není jediná výhoda invertorových generátorů – takové generátory se vyznačují i ​​tichým chodem a jsou vhodné pro napájení i zařízení velmi citlivých na změny napětí, jako jsou počítače.

 

Je dobré si také připomenout, že i když běžné agregátory dokážou napájet i choulostivé a na změny napětí citlivé, poradí si s tím mnohem hůře než měnič. Agregátory se proto obvykle doporučují pro zařízení, která jsou odolnější vůči tlakovým rázům, například sekačky na trávu.

Souhrn

Stále více jsou oceňovány invertorové elektrocentrály, které pracují v technologii tzv. vyhlazené sinusovky a umožňují napájet i zařízení velmi citlivá na změny napětí. Na trhu je mnoho modelů invertorových jednotek v širokém cenovém rozpětí. Výběr tohoto jediného modelu závisí především na individuálních potřebách zájemce.

 

Vyberte si u nás elektrocentrálu na míru svým požadavkům.

 

Meta popis: Invertorová elektrocentrála se stane vašim nepostradatelným pomocníkem doma i na cestách. V článku se dozvíte jak ji vybrat.