Jak vybrat kompresor do dílny?

Přemýšlíte, jaký kompresor do dílny bude pro vás ten nejlepší? Nevíte, na co se při výběru zaměřit? V článku níže uvádíme nejdůležitější informace o kompresorech, takže si po jeho přečtení budete moci vybrat optimální kompresor pro vaši dílnu. Jaké parametry jsou nejdůležitější? Které zařízení bude schopno napájet vaše nástroje? Jaký kompresor pro dílnu bude nejlepší volbou? To se brzy dozvíte! Zveme vás k přečtení našeho článku.

Kompresor – k čemu ho můžete použít?

Kompresory nacházejí široké uplatnění jak v domácích dílnách, tak v profesionálních provozech. Díky nim můžete pohánět všechny druhy pneumatického nářadí - klíče, brusky, leštičky, lakovací pistole i to, které je určené pro pískovací, nýtovací stroje a mnoho dalšího. Pro vulkanizaci je rovněž nutný kompresor. Tento přístroj vám také výrazně usnadní úklid těžko dostupných míst.

 

Naši nabídku kompresorů si prohlédněte zde 

Nejdůležitější parametry, kterým je třeba věnovat pozornost

Na trhu jsou dostupné různé kompresory ve velmi širokém cenovém rozpětí. Malá nekvalitní zařízení se dají pořídit zhruba za 1 500 Kč a ty pro profesionální použití stojí i přes 500 000 Kč. Jaký kompresor vybrat do dílny, aby nebyl příliš slabý, ale zároveň aby ​​se nepřeplácel? Musíte přesně specifikovat, jakou práci budete dělat, a přizpůsobit tomu vhodný kompresor. Nejdůležitější parametry, ze kterých je třeba vycházet při výběru optimálního zařízení tohoto typu, jsou:

 

  • účinnost - určuje množství vzduchu, které kompresor vygeneruje za minutu a dodá do poháněného zařízení. Abyste zvolili optimální výkon, měli byste si ověřit, co budete na vzduch potřebovat. Pamatujte, že kapacita by měla být o něco vyšší než vaše maximální poptávka. Pro sezónní pneuservis je dostatečný výkon 300l/min. Takové kompresory zvládnou také pohánět mnoho brusek, pneumatických klíčů atd.

  • kapacita - stejně jako u účinnosti, i zde je potřeba zvážit, na jakou práci budete kompresor používat. Pokud hledáte kompresor do domácnosti, kde jej využijete na drobné práce, bude vám stačit válec o objemu 10 až 50 litrů. Pro pokročilejší a delší práci budete muset zvolit mnohem větší kapacitu. Jinak budete muset válec velmi často doplňovat a zastavovat svou práci.

  • maximální tlak - vysoký tlak je nutný pro účinné pískování a lakování. Standardní maximální tlak je 8 až 10 barů.

 

Nezapomeňte dokoupit pneumatické hadice a příslušenství

 

Jak vybrat kompresor do dílny

Jaký kompresor koupit?

Opravdu vše záleží na tom, k čemu jej budete používat. Pokud hledáte kompresor pro domácí dílnu, nebudete potřebovat velké a drahé vybavení, které je spíše pro profesionály. Ti potřebují kompresor, který jim umožní pracovat po dlouhou dobu při zachování vysokého tlaku.

 

Jaký kompresor do dílny?

Chcete si pořídit kompresor do profesionální dílny? Zde budete muset čelit vyšším nákladům, protože malý kompresor pro vás nebude vhodný. Především proto, že pro dílnu potřebujete takové vybavení, které bude schopno pracovat plně efektivně po dlouhou dobu. Zde platí, že čím větší objem válce, tím lépe, protože nebudete omezováni hmotností kompresoru - přeci jen bude stát a nebudete ho muset stěhovat v dílně. Pokud chcete například nalakovat karoserii automobilu, budete potřebovat kompresor o objemu válců 200-300 litrů. Nevíte jaký kompresor do dílny bude nejlepší?

 

Specialisté zdůrazňují, že pro profesionální použití ve velkých společnostech je lepší si vybratolejový šroubový kompresor, který se vyznačuje vysokou účinností, může být provozován delší dobu a je odolnější než pístové kompresory. Pamatujte však, že šroubové kompresory pracují nepřetržitě, a proto spotřebovávají poměrně velké množství elektřiny. Pro menší dílny je lepší zvolit pístový kompresor, který je levnější a méně energeticky náročný.

 

Doufáme, že už víte, který kompresor do dílny a který do domácnosti bude pro vás ten nejlepší.

Doporučujeme vám seznámit se s naším sortimentem, kde naleznete kvalitní kompresory od renomovaných výrobců.