Jak správně vybrat sedáky na zahradní nábytek

Hledáte nové ideální podsedáky na židle? Nejste si však úplně jistí, jaké vybírat a jak vybrat ty správné? Vzhledem k naší široké nabídce produktů u nás bezpochyby objevíte ty správné a pár tipů vám pomůže se náročným výběrem.

Všichni se těšíme na letní dny, které jsou skvělým obdobím, kdy trávíme většinu volného času venku na svých balkonech, verandách nebo na zahradách. Ať už máte na balkoně nebo v zahradě dřevěný, kovový, hliníkový nebo plastový nábytek, jen na tvrdém povrchu se dlouho sedět nedá.

Sedáky, polštářky, podušky nebo dekorační polštářky. Výběr je opravdu široký a záleží jen na vašem vkusu a pár kritériích.

Rozmyslete si velikost podsedáku

Rozměry podsedáků by měly co nejvíce odpovídat rozměrům vašeho nábytku. Při použití samotných polstrů se jistě setkáte s několika kompromisy, protože zbytečně velký podsedák se bude neustále shrnovat, zatímco krátký podsedák na židli nezakryje dostatečně sedací plochu. Především, pokud zvolíte špatnou velikost, pokazíte tím celkový vzhled soupravy.

Běžně v obchodech můžete najít:

  • sedáky pro nízké židle
  • polštářky pro vysoké židle
  • polštářky pro polohovací křesla
  • podsedáky pro houpačky
  • polštářky pro rozkládací křesla
  • podložky pro sedadla
  • podložky pro střední houpací křesla

Mějte větší nároky na materiál podsedáků

Každý materiál, který se používá při výrobě zahradního nábytku vyžaduje i použití jiných materiálů na podsedáky. Pro kovový nábytek potřebujte jinou kvalitu a sílu materiálu než na dřevěný nábytek s příčkami. Například polyesterová rouna zajistí měkkost podušek.

Podsedák

Nejen vzor tisku, ale zejména kvalita hraje jednu z hlavních rolí. Na trhu jsou různé typy materiálu, ze kterých se sedáky vyrábějí. Je potřeba zohlednit toho, které materiály jsou vhodné pro pokožku, protože v letních měsících často nosíme šortky, sukně, plavky... v kombinaci s vyššími teplotami je rozhodující, aby látka měla velkou savost. Nejlepší podsedáky na lavici a další zahradní nábytek jsou z bavlny nebo tkaniny s příměsí bavlny.

Ošetřování tkaniny na podsedáku

Podsedák 3

Materiál ošetřovaný impregnací proti plísním, špíně a nečistotám je znát na ceně. Podsedáky na lavice a jiný zahradní nábytek by měly být ošetřeny, aby vám vydržely co nejdéle. Impregnace činí materiál mnohem bezpečnější vůči prosakování špíny do textilie a tekutin do výplně. Na druhé straně zaručí, že tekutina steče z povrchu sedáků.

Podívejte se na to, zda je můžete vyprat

Životnost podsedáků se prodlouží, pokud si pořídíte polštáře s potahem na zip. Tímto způsobem lze zajistit i určitý druh hygieny. Doporučujeme pro sedáky buď ruční praní, nebo je můžete prát v pračce při 40 stupních. Materiály se zipem mají nízkou gramáž. Vždy se dívejte i na jakost tkaniny!