Vše o záložních napájecích zdrojích

Hledáte záložní zdroje napájení pro zabezpečení vašich elektronických zařízení v případě náhlého výpadku energií? Nebo vás spíše fascinuje spolehlivá přepěťová ochrana, kterou lze využít i jako prodlužku? Zde se spolehlivě seznámíte s ochrannými prvky a pomůžeme vám s výběrem. Při přečtení tohoto článku budete blíže k výběru a zapojení záložního zdroje!

Klasický UPS záložní zdroj

UPS záložní zdroj se využívá k napájení nezbytného vybavení v případě nepředvídaného výpadku energie. Slouží také jako přepěťová ochrana proti napěťovým špičkám rozvodných síti. Záložní zdroje UPS nabízejí výkon až 4 500 W a jsou ideální pro malé podniky nebo pracoviště.

ups-158315_1280

UPS racky – záložní zdroj do racku

Rackové UPS jsou vyráběny zejména pro firmy a průmyslové podniky. Mají stejné vlastnosti jako běžné záložní zdroje, ale nabízejí standardizovaný systém rack. To umožňuje jednoduché propojení zdrojů řízení. Nejčastěji jsou dostupné ve velikostech 1U, 2U a 3U.

Způsoby napájení

Aby bylo možné určitým způsobem rozlišit zdroje, byla vytvořena celosvětová norma IEC 62040-3. Ta rozeznává tři třídy UPS na základě závislosti výstupních napětí a frekvencí na vstupních parametrech. Díky těmto základním druhům UPS jsou k dispozici systémy, které vyhovují mnoha aplikacím.

  • Záložní zdroje s off-line, někdy nazývané jako standby s označením VFD, pracují ve dvou režimech. Mají vysokou účinnost a doba zálohování se pohybuje v řádu desítek minut.
  • Line interactive UPS – zkráceně VI, se nejčastěji využívá pro výkony mezi 0,5 a 5 kW. Tento způsob činnosti často zahrnuje autotransformátor s odbočkami.
  • On-line UPS s dvojitou konverzí tvoří napětí dvakrát a je bez něj a bez frekvence nezávislý. Nazývá se VFI a ručí kvalitou výstupního napětí.

Jaký by měl být výkon záložního zdroje?

UPS záložní zdroj nabízí výkon, který odpovídá vašim požadavkům a potřebám. Pro domácí počítač s běžnou výbavou je zpravidla dostačující UPS záložní zdroj s výkonem kolem 500 W.

pngegg

Nikdy nezapomínejme na přepěťovou ochranu

Přepěťové ochrany slouží k zabezpečení přístrojů před náhlým přepětím v řídicí síti v důsledku nehody nebo úderu blesku. Přepěťová ochrana obvykle nabízí k dispozici více zásuvek a až 3 metry kabelu, takže ji lze použít i jako prodlužku. V důsledku toho budete moci do jedné zásuvky zapojit různá zařízení.