Jak vybrat elektrocentrálu?

Elektrocentrála je mimořádně užitečné zařízení v každém domě, garáži, pozemku i na staveništi. Hodí se zejména v zimě, kdy si s námi počasí hraje a můžeme mít problémy s přístupem k elektřině. Než se rozhodnete pro konkrétní model, musíte si odpovědět na pár otázek. Pak bude vaše volba přesnější.

První parametr - výkon generátoru

Nejprve si musíte určit, kolik zařízení k elektrocentrále připojíte a jaký mají výkon. Radíme si je všechny sepsat na papír, díky čemuž na nic nezapomenete.

Nejnutnější zařízení jsou: lednice s mrazákem, osvětlení, oběhové čerpadlo ústředního topení, automatický kotel na topení, dále například automatické garážové a vjezdové brány.

Dále si určete výkon v kW každého zařízení. Informace k tomu naleznete na typových štítcích nebo v návodu k obsluze. Dále je potřeba vědět, která ze zařízení jsou jednofázová a která třífázová. Shrnete síly těchto zařízení. Výkon jednofázových a třífázových přijímačů se sčítá zvlášť. Když víte, kolik energie potřebujete, můžete si vybrat elektrocentrálu.

Mohlo by se vám zdát, že po sečtení příkonu zařízení, která mají být zařazena do systému nouzového napájení, dostanete hodnotu výkonu, kterou by měl mít váš agregát. Není to však tak úplně pravda. Jeho výkon musí být větší než celková spotřeba energie zařízení. Typový štítek uvádí průměrnou hodnotu spotřeby energie při provozu, která se může výrazně lišit od maximální možné spotřeby energie v době spuštění zařízení. Vše záleží na tom, do které skupiny zařízení váš přijímač patří. Před stanovením výkonu jednotky by proto mělo být provedeno příslušné předimenzování.

Prohlédněte si nabídku jednofázových agregátů

Podle následujících příkladů si můžete vybrat doporučený výkon generátoru:

  • elektrické nářadí - doporučený výkon: minimálně 1,2x vyšší,

  • topná tělesa - doporučený výkon: minimálně 1,2x vyšší,

  • žárovkové osvětlení - doporučený výkon: minimálně 1,2x vyšší,

  • sodíkové osvětlení - doporučený výkon: minimálně 5x vyšší,

  • elektronická zařízení - doporučený výkon: minimálně 1,2x vyšší,

  • UPS - doporučený výkon: minimálně 1,7krát vyšší.

elektrocentrála

Agregáty na výrobu elektrické energie- jednofázové nebo třífázové?

Jednofázové přijímače vyžadují napětí 1~230 V. Jedná se o zařízení s nízkou spotřebou. Můžete zde mluvit o domácích spotřebičích. Třífázové přijímače - 3~400 V zase zahrnují zařízení s vysokým výkonem. Jedná se především o vysokovýkonné elektromotory - třífázové domácí spotřebiče jako jsou sporáky, elektrické topení, hydroforové soupravy, ohřívače vody, atd.

Před výběrem generátoru je také dobré si ověřit, jakým typem elektřiny jsou vaše přijímače napájeny.

Pokud bude nouzové napájení pokrývat pouze jednofázové přijímače, pak kupujeme jednofázový generátor. Často se však stává, že generátor má podporovat dva typy přijímačů. Pak je lepší zvolit univerzálnější zařízení, tedy třífázový generátor, který umožňuje připojit i jednofázové přijímače (je vybaven 2 sadami zásuvek).

Podívejte se na naši nabídku třífázových generátorů

Takový agregát by však měl být používán podle určitých pravidel. Výkon proudu odebíraného z jednofázových zásuvek nesmí překročit 60 % výkonu celého generátoru. Dále by mělo být zajištěno, aby v případě současného napájení jedno- a třífázových přijímačů byly fáze víceméně rovnoměrně zatěžovány.

Čím je generátor výkonnější, tím více přijímačů z něj můžete současně napájet, ale také tím více peněz a prostoru na něj musíte vynaložit.

Elektrocentrály - jaký druh paliva

Elektrocentrály dostupné na trhu jsou nejčastěji vybaveny spalovacím motorem. Některé modely mohou také fungovat na LPG nebo zemní plyn. Benzinový motor může mít podobně jako auto o něco lepší kulturu práce, ale při intenzivním využívání agregátu je teoreticky méně odolný.

Při výběru generátoru byste měli věnovat pozornost také kapacitě palivové nádrže. To souvisí s pracovní dobou. Tento parametr vybírejte pečlivě, protože jen do mála generátorů lze doplnit palivo bez vypnutí. Je dobré zkontrolovat zda je generátor vybaven palivoměrem a zda má katalyzátor snižující emise výfukových plynů.

U nás nakupte i příslušenství k elektrocentrálám

Elektrocentrály – čím tišší, tím lepší

Důležitým parametrem je hladina hluku generovaného jednotkou, která je uvedena ve specifikaci zařízení. Pokud bude generátor mimo budovu, i když bude hlučný, na tom tolik nezáleží. Jiná je situace, když má být umístěn například v garáži nebo sklepě. Většina agregátů dostupných na trhu je bohužel dost hlučná, při provozu dosahuje úrovně 90-98dB. Pro srovnání, projíždějící motorka má 95dB. Dají se však najít modely vestavných jednotek (bohužel dražší), u kterých byla hlučnost snížena na 65-75 dB (vysavač - 70 dB).

Vyplatí se pořídit si alternativní zdroj energie v podobě elektrocentrály. Neohlášené výpadky proudu pak již nebudou problémem. Cenové rozpětí agregátů je velmi široké. Každý si bezesporu najde to své. Nejlevnější modely začínají na méně než 3000 Kč, např. agregát TA980, ze střední cenové kategorie doporučujeme elektrocentrálu Tagred TA3500GKX. Pro náročnější zákazníky však máme jednotku TA10300TDS.

Teď už víte, jak si správně vybrat elektrocentrálu,naši nabídku si prohlédně zde