Průmyslové vysavače vám pomohou i v extrémních podmínkách

Do náročných podmínek je zapotřebí pořídit kvalitní a velmi odolné vysavače, které uklidí váš pracovní nepořádek. Takovýto vysavač musí mít lepší konstrukci, filtraci, výkon sacího motoru i příslušenství. A právě průmyslový vysavač je předurčen k práci v těchto podmínkách!

Průmyslový vysavač odolá větší zátěži

Průmyslové vysavače snesou mnohem větší zatížení než běžné rodinné vysavače. Rychle, bez námahy a spolehlivě odstraňují téměř všechny nečistoty, aniž byste se museli obávat, že se stroj jakkoli poškodí. Své uplatnění nacházejí nejen ve strojírenských závodech, ale také v dílnách, stavbách, bungalovech nebo hostincích a školách. Záleží na druhu zvoleného vysavače a jeho specializaci pro konkrétní segment. Konstrukce těchto vysavačů je z větší části stabilnější a silnější, motor obsahuje vyšší regulaci sání, dlouhou životnost a ve spojení se správnými filtry dokáže průmyslový vysavač vysávat i tekutiny.

Jemné či hrubé nečistoty nejsou překážkou

Při výběru průmyslového vysavače byste měli zvážit, jak často, kde a k čemu jej můžete používat. Pro vysávání především jemných nečistot nepotřebujete zvlášť vysokou regulaci, ale potřebný je především kvalitní filtr. Pro směs z jemného prachu a hrubých částic zvolte vysavač s mechanickým sběračem vstupního odprašovače, který zajistí filtr před poškozením. Vysavače s velkým výkonem a velkou kapacitou jsou vhodné pro vysávání hrubých nečistot – izolační výkon filtru zde není tak zásadní.

Zbavte se tekutin

Průmyslový vysavač se dokáže přizpůsobit i tekutinám. V případě, že potřebujete vysávat tekutiny nebo bláto, vyhledejte vysavač se štítkem, na kterém je napsáno, že je vysavač určen k mokrému vysávání. Ovšem pozor, vysávat jím můžete pouze neutrální kapaliny, tedy žádné chemikálie. V případě, že se má jednat o tekutiny obsahující chemikálie, jako jsou čisticí prostředky, doporučujeme zvolit stroj s nádržkou z nerezové oceli. Obvyklý průmyslový vysavač není často vhodný pro práci se silnějšími médii nebo oleji. Pro tyto účely je třeba hledat mimořádné zařízení.

industrial vacuum cleaner

Musí mít vyšší úroveň filtrace

Od běžných rodinných vysavačů, jejichž filtry se zabývají téměř jen zachycováním drobných částic a alergenů, průmyslový vysavač disponuje velkoplošnými filtry, které umožňují vysoký výkon sání mají i mnohem delší životnost. Kvalitní průmyslový vysavač by měl obsahovat filtry pro zabezpečení motoru a výstupní filtr, který je nezávislý pro úklid prachových částic.

Dívejte se po druhu sběrné nádoby

V zásadě existují dvě možnosti, kam vysavač ukládá nečistoty:

  1. Sáčky – v podstatě fungují jako první stupeň filtrace, zvyšují účinnost vysávání a zlepšují údržbu, na druhou stranu však zahrnují další náklady.
  2. Nádobky – bezsáčkové vysavače mají sběrnou nádobku z plastu nebo kovu, který má výrazně větší objem a zachycuje nečistoty. V každém případě se musí čas od času vyčistit a vzhledem k povaze nečistot je třeba dodržovat určitá bezpečnostní opatření.

industrial vacuum cleaner 3

Mějte na paměti, že čím větší objem zásobník poskytuje, tím lépe. Práce je užitečnější, nemusíte tak často měnit pytel nebo čistit nádobku. U průmyslových vysavačů se tento parametr pohybuje v řádu litrů nebo desítek litrů.

Průmyslový vysavač uplatníte v mnohých situacích

Termín průmyslový vysavač nikdy neoznačoval jen zařízení, které se může přizpůsobit čištění v budovách, jako jsou výrobní haly nebo dílny. Tyto vysavače jsou navíc vhodné pro úklid komerčních prostor (obchody, pracoviště, hostince), kde je pravidelně vyžadováno vysávání většího rozsahu.