Jakou elektrocentrálu koupit?

Jaký generátor pro domácnost? Bohužel v dnešní době tato otázka získává na popularitě. Stále častěji je slyšet o riziku „blackoutu“, omezené dostupnosti a možnosti úplného odpojení elektřiny na vesnicích a městech. Elektrocentrály se vždy těšily velkému zájmu především proto, že jsou doplňkovou nebo dočasnou formou poskytování elektřiny do budovy nebo místa. Doposud byly příjemci elektrocentrál státní instituce a firmy, které z povahy svého podnikání nebylo možné zastavit z důvodu výpadku proudu. Jakou elektrocentrálu koupit?

 

Zájem o koupi elektrocentrály v současnosti vyplývá z neustále rostoucí ceny elektřiny. Rostoucí cena elektřiny je způsobena zvýšenými výrobními náklady, inflací a pokračující válkou. Ve velkých městech se již podařilo snížit spotřebu energie oddálením a urychlením zhasínáním městského osvětlení a veřejných budov, jako jsou muzea, památky, opery atd. Z tohoto důvodu stále více lidí zvažuje investici do elektrocentrály, která je určena k ochraně domácnosti před ztrátou napájení. Většina lidí hledá na internetu stejnou otázku: Jaký generátor elektřiny pro domácnost?

 

Investujte do elektrocentrály z naší nabídky.

 

jakou elektrocentrálu 

Jak vybrat elektrocentrálu pro váš domov

Generátor elektrické energie, jak bylo dříve definováno, je zařízení používané k výrobě a přenosu elektřiny do přijímačů, tj. zařízení napájených ze sítě. Při výběru elektrocentrály je třeba věnovat zvláštní pozornost množství elektřiny, které je daná elektrocentrála schopna vyrobit, a poptávce, kterou potřebuje vaše domácnost nebo jiné vámi zvolené místo. Například staveniště s 1500W betonárkou a 3000W topením bude potřebovat více elektřiny než malý rodinný dům s kamny na pelety, úspornými žárovkami a televizí.

 

Při výběru generátoru byste měli provést odhad, abyste zjistili, kolik elektřiny bude vaše domácnost potřebovat. Udělejte si seznam elektricky ovládaných zařízení a jejich maximální příkon. Vytvořením takového seznamu můžete odhadnout špičkové množství energie potřebné k napájení všech elektrických zařízení v daném místě. Příprava záznamů o takovém zařízení je klíčová, protože vám umožní vybrat elektrocentrálu splňující požadavky zákazníka.

 

Průměrná spotřeba energie jednotlivých domácích spotřebičů:

 

 

Typ domácího spotřebiče

příkon

80W klasická žárovka

80W

Led žárovka

4W

Velká lednice s mrazákem

80W

Malá lednička

15W

Myčka

60W

Žehlička

2500W

Rychlovarná konvice

2000W

Mikrovlnná trouba

1200W

Elektrická trouba

3000W

Vysavač

1200W

LED TV

80W

Elektrický kotel 10 kW

10 000 W

 

Příklad výpočtu příkonu elektrocentrály pro dům

Například rodinný dům pohání kamna na pelety(spotřeba 50W). V domě jsou dva stolní počítače (200W každý), TV (100W), velká lednice s mrazákem (80W), rychlovarná konvice (1500W), indukční sporák (1800W) a pračka (400W), el. -úsporné žárovky (100W). Současné zapnutí všech těchto zařízení způsobí, že domácnost ve špičce odebere ze sítě 4430W. Pokud se domácnost nechce vzdát provozu žádného elektrického zařízení, pak by si potřebovala pořídit generátor schopný vyrobit elektřinu 5300W a více. Uděláním kompromisu, například vypnutím rychlovarné konvice nebo indukčního vařiče, se spotřeba energie sníží na 2930W, respektive 2630W. Pak by si domácnost musela pořídit generátor schopný vyrobit 3500W a 3100W elektřiny.

 

Výkonnou elektrocentrálu najdete například zde.

 

Tichý domácí generátor

Při výběru elektrocentrály do domácnosti byste si měli dát pozor na parametr hluku, který bude zařízení při svém provozu generovat. Většina oblíbených přístrojů dostupných na trhu pracuje v hlučnosti okolo 100 dB, což se dá přirovnat k pracovní sbíječce. Tak hlučná elektrocentrála pro domácnost by byla pro vaše fungování velmi zatěžující a mohla by rušit klid vašich sousedů. Proto byste se měli poohlédnout po zařízeních, která budou pracovat o něco tišeji, ale přesto budou mít stejné výkonové parametry. Tyto jednotky jsou lépe tlumené, což umožňuje zastavit určité zvukové frekvence, a samotný motor je lépe tlumen, což neumožňuje přenos vibrací po povrchu, na kterém je umístěn. Může se však jednat o dražší modely, které si ne každý může dovolit. Levnějším řešením může být změna umístění vaší elektrocentrály. Umístění v garáži nebo jiné samostatně stojící budově daleko od vašeho domova umožňuje efektivně potlačit hlasitost jeho práce, takže jej při výrobě elektřiny neslyšíte vy ani vaši sousedé.

 

Je vhodné připomenout, že elektrocentrála je investice na dlouhou dobu, proto se vyplatí investovat do kvalitního modelu, který bude splňovat vaše požadavky a poskytne spolehlivý zdroj energie v případě výpadku proudu.