Zahrada plná zábavy? Doplňte jej dětským pískovištěm

Pokud máte u domu zahradu a doma děti, určitě přemýšlíte, jak dětem zpestřit čas trávený na zahradě. Pokud dokáže zahrada dětem poskytnout dostatečný podnět pro zábavu, budou trávit méně času u obrazovek!

Dětské pískoviště je nezbytnou součástí pro zábavu dítěte

Dětská pískoviště jsou nezbytnou součástí každé rodiny, ve které jsou malé děti. Na trhu díky tomu můžete najít širokou nabídku plastových a dřevěných pískovišť. Plastová pískoviště se silným a pevným dnem jsou vhodná pro balkony a verandy a snadno se s nimi manipuluje.

Dřevěné dětské pískoviště jsou rozumná pro zahrady. A jsou dostupná s krytem nebo bez něj, a je dodáván s dohladka ohoblovaným dřevem. Jsou dodávána bez dna, které by se rychle rozpadlo v případě, že by bylo po celou dobu zasypáno pískem. Proto je vždy dobré, aby na dně byla umístěna geotextilie.

Pískoviště pro malé děti

Pro opravdu malé děti jistě oceníte, když budou mít vlastní pískoviště. Před velikostí pískoviště je potřeba dát přednost výšce. Příliš vysoký okraj je pro menší dítě nepříznivou překážkou. Nejjednodušší pískoviště je dřevěné, ale nepoužívejte hřebíky jako sponu, spíše se snažte do sebe zapasovat prkna. V opačném případě si můžete pořídit hotové, které stačí už jen vložit na zahradu a není třeba žádných úprav.

Dětské úískoviště 2

Při výběru písku vybírejte jemný písek, v žádném případě sem nedávejte hlínu. Na pískoviště o rozměrech 1,5 x 1,5 m můžete potřebovat zhruba 300 kg písku. V případě, že máte psy nebo kočky, je nutné pískoviště opatřit pevným a odolným krytem, abyste zabránili znehodnocování písku. Kryt bude účinný i jindy, například abyste zabránili znečištění trávou při sekání nebo proti dešti a sněhu. Ale i dobře udržovaný písek by se však měl z důvodu hygieny čas od času vyměnit.

Jaký druh písku má místo v pískovišti?

Pískoviště může být rájem pro děti, ale musí být i zdravotně bezpečné. Není jednoduché vybrat písek, který bude dětské pískoviště dobře tvarovat a zároveň bude bezpečný pro zdraví. Jaký písek tedy vybrat? Ideální písek je písek praný, kopaný nebo křemičitý s frakcí 0/4, tj. vzdáleností zrn napříč do 4 mm, který neobsahuje ostré předměty a jiné zraňující látky a je vhodný pro děti. Na pískoviště nebo do oblasti pod skluzavkou zvolíte také písek s frakcí 0/8, tj. hrubší písek.

Písek musíte udržovat každý den

Vhodně udržované pískoviště je předpokladem pro spokojenost vašich dětí. Písek je dobré prohrabat po každém hraní. Tím se smísí vlhčí spodní vrstvy se suššími horními vrstvami. Podle potřeby jej i zalévejte, protože rozmočený písek drží správný tvar formiček. Písek do dětského pískoviště přidávejte pravidelně – děti při hře často písek vysypávají. Je proto lepší mít bokem menší zásobu písku.

Dětské úískoviště 23

Hygiena v dětském pískovišti

Předpokladem čistoty je certifikovaný písek na dětské pískoviště. Slunce zaručuje udržení kvality, která pomocí UV záření ničí infekce a mikroskopické organismy. Pískoviště je také nejlepší umístit do otevřeného prostoru, aby nebylo znečištěno větvemi a listy. Zároveň je vhodné alespoň nepatrné zastínění. Samostatným zdravotním rizikem pro děti jsou výkaly od volně se pohybujících živočichů, proto dětské pískoviště po hraní vždy zakrývejte. Chemické čištění písku je nevhodné!

Dlouhodobá ochrana písku v pískovišti

Ať už se jedná o skvělý kvalitní písek pro dětské pískoviště, nebo o prevenci na začátku samotné výstavby. Pro začátek je potřeba držet místo odplevelené, kde budete pískoviště stavět. Jako podklad pod písek použijte netkanou geotextilii, která odvede přebytečnou vodu. Udržujte okolí pískoviště bez prasklin, vyčnívajících ostrých částí (hřebíků a třísek) a na dřevo použijte netoxický nátěr.