Údržba živého plotu je snadnější díky nůžkám na živý plot

Živý plot je v mnoha případech opravdovou ozdobou zahrady. Bohužel bez správné péče z něj vyroste jen neupravené křoví. Nemusíte být ani specialista, abyste si upravovali plot sami. Stačí vám vhodné nůžky na živý plot.

Nůžky na živé ploty plní různé funkce a mají různé tvary. A ne vždy jsou na ruční pohon. Bez pravidelného prostřihávání správnými nástroji váš živý plot bude chátrat. A to je veliká škoda, protože vám může přinést tolik radosti a krásy!

Zvolte si vhodnou techniku pro střih živého plotu

Někteří lidé používají striktně klasické nůžky na živý plot, ale to může být pro někoho mimořádně namáhavé a časově náročné. Pro standardní ploty jsou nejvhodnější elektrické nůžky na prořezávání, které jsou ve srovnání s benzínovými stroji lehké, takže jsou vhodné i pro dámy. Existují stroje určené pro stříhání malých, středních a velkých plotů. Pro těžko přístupná místa a vysoké zdi si pořiďte teleskopické nůžky na plot, které pohodlně dosáhne až do výšky 3 metrů. Práce s takovým přístrojem je navíc bezpečnější, protože nemusíte používat schůdky.

Údržba živého plotu 2

  • Nůžky na živé ploty se liší v závislosti na důvodu použití, tj. zda chcete zastřihnout keř nebo chcete plot upravit neboli lépe vytvarovat. V takovém případě se poohlédněte po rozumnějším nástroji – oboustranném plotostřihu s naklápěcí zadní rukojetí a délkou v ideálním případě do cca 200 mm, zatímco delší jsou rozumné pro méně intenzivní, ale rychlejší zastřihování větších oblastí. Obecně platí, že čím delší lišta, tím rovnější střih a tím rychleji bude práce hotová.

Pozor na akumulátorové modely

Hedge 2

Elektrické přístroje mají oproti benzinovým určité přednosti: jsou lehčí, klidnější a přirozeně lákavější. Každopádně v případě, že vás omezuje připojení k elektrické síti nebo nemáte elektrickou přípojku, vyzkoušet budete také moci stále populárnější akumulátorové modely, které jsou potřeba jednou za čas nabít. Tím se zbavíte nutnosti mít kolem sebe kabel a budete moci stroj používat kdekoli. Ovšem pozor. Musíte si vybírat opravdu dobře. Některé modely nevydrží běžet příliš dlouho a nabíjení trvá naproti tomu až moc dlouho. Aku nůžky na živý plot vypadají sice přívětivě, ale mnohdy jsou jen přítěží…

Pamatujte na nářadí pro zpracování detailů

Ať už máte elektrický, akumulátorový nebo benzínový plotostřih, vaše sbírka nářadí stále není kompletní pro údržbu vašeho živého plotu. Pro drobné práce mějte výše zmíněné nůžky na živý plot nebo ruční zahradní pilku. Všechny přístroje, které budete používat, by nepochybně měly být vyčištěné a nabroušené. Tupé nůžky a pily nechávají za sebou roztřepené konce, které oslabují rostliny a zvyšují nebezpečí kontaminace.

Hedge

Jako vždy myslete na své bezpečí

Práce s plotostřihem vyžaduje větší míru opatrnosti a několik základních pravidel, která vám nakonec usnadní práci:

  • Před stříháním zkontrolujte nářadí, aby vše bylo dobře udržované, čisté a vybroušené. S tupými plotostřihy budete po řezu vytvářet roztřepené konce, které rostlinu oslabují a mohou způsobit onemocnění.
  • Přesvědčte se, že je vypínač v poloze vypnuto, když se o plotostřih staráte po střihu živého plotu.
  • Používejte individuální ochranné pomůcky. Pokaždé dbejte na ochranu očí. Dále si však můžete pořídit protiskluzovou bezpečnostní obuv, tvrdou přilbu nebo ochranu uší, používanou v montážních podmínkách, která sníží nebezpečí poškození vašeho slušu.