Invertorová elektrocentrála - co to je a jak funguje?

Výpadky elektřiny, bouřky, sněhové bouře a přerušené elektrické vedení jsou velmi nepříjemné krizové situace, ve kterých se vyplatí mít nouzový zdroj energie. Takovým zdrojem energie je invertorová elektrocentrála o výkonu 3000 w, která vyrábí elektřinu a umožňuje napájet nejnutnější zařízení v domě. Nejen v nepříjemných situacích se vyplatí pořídit si elektrocentrálu, protože elektřina je potřeba i na stavbě domu, kde se velmi běžně čeká i 14 měsíců od podání žádosti o připojení elektřiny. S takovým zařízením jej můžeme využít i na dovolené, při kempování nebo na kempu, napájení všech elektrických zařízení mimo budovy, obklopené divokou přírodou a klidem.

invertorová elektrocentrála 3000w

Jaký je rozdíl mezi invertorovým generátorem a běžným?

Na úvod chceme připomenout, že by se správně měla nazývat invertorová elektrocentrála 300w, velmi často bývá mylně označován jako invertorový generátor. Proč tento rozdíl? V generátoru elektrické energie je hlavním zdrojem výroby elektřiny INVERTOR, jinak známý jako měnič, takže správný název je Invertorový generátor elektrické energie.

Podívejte se na naši nabídku invertorových elektocentrál

Hlavním rozdílem mezi tradiční elektrocentrálou a invertorem je způsob výroby elektřiny.

V elektrocentrále s generátorem je proud generován generátorem, který, uváděný do otáčení elektromotorem, vyrábí elektřinu. Tam máme vinutí generátoru - obvykle měděné a rotor - také s vinutím, které když se dá do pohybu, generuje napětí. Nevýhodou tohoto řešení je chybějící stabilizace proudu a napětí závisí na otáčkách motoru.

Invertorová elektrocentrála s výkonem 3000w se konstrukčně výrazně liší od tradičního generátoru, protože elektřinu vyrábí hlavně invertor. Střídač je určen k výrobě elektřiny s konstantním napětím, frekvencí 50 Hz a dokonale "čistou" a vyhlazenou sinusovkou. Což znamená, že k ní lze připojit i citlivá elektronická zařízení na bázi integrovaných obvodů a mikroprocesorů.

Další významné rozdíly jsou:

  • Hmotnost - invertorové elektrocentrály mají díky použití menšího generátoru mnohem nižší hmotnost, např. elektrocentrála s měděným generátorem o výkonu 2,0 kW váží cca 45 kg a elektrocentrála s podobným výkonem v invertoru technologie váží 20 kg.
  • Rozměry - invertorová elektrocentrála je mnohem menší, protože díky použití menšího generátoru má spalovací motor s menší kapacitou dosahující stejné účinnosti jako elektrocentrála s tradiční konstrukcí. Velmi často díky kompaktním rozměrům mají invertorové generátory tvar kufru s madlem.
  • Nižší hlučnost - díky menším rozměrům, lépe tlumenému pouzdru a použití motorů s menší kapacitou jsou invertorové generátory mnohem tišší než elektrocentrály s generátorem. A rozdíl velmi často dosahuje i 10dB. Například invertorová elektrocentrála generuje 89 dB (to je hladina hluku generovaného dopravou) a podobný generátor s měděným dynamem generuje 100 dB (to je hladina hluku generovaná motocyklem bez tlumiče). Jak vidíte, rozdíl v úrovních hlasitosti je velmi patrný.

Podívejte se na naši nabídku invertorových elektocentrál

invertorová elektrocentrála 3000w_1

Jak funguje invertorová elektrocentrála?

Princip činnosti invertorové elektrocentrály a jejího soustrojí je poměrně jednoduchý, ale na internetu o něm lze nalézt velmi málo informací.

První část výroby elektřiny v invertorové jednotce probíhá obdobným způsobem jako v případě jednotky standardního provedení.

Spalovací motor uvádí do pohybu generátor – běžněji nazývaný alternátor – který generuje vysokofrekvenční střídavý proud.

V druhé části je tento proud převeden na střídač, který nejprve přemění nestabilní střídavý proud na stejnosměrný.

V posledním kroku střídač, tedy měnič, díky pokročilému elektrickému systému převádí stejnosměrný proud na střídavý proud se specifickými parametry:

  • napětí 230V
  • 50Hz frekvence
  • Hladký sinusový průběh

Velkou výhodou takového řešení je, že napětí v zásuvce generátoru není závislé na otáčkách spalovacího motoru. Díky tomu získáme stabilní napětí jak po připojení malé zátěže a práci v nízkých otáčkách motoru, tak i při využití plného výkonu agregátu a otáček motoru na úrovni 5000 ot./min.

Podívejte se na naši nabídku invertorových elektocentrál