Jak čerpadlo na vodu funguje a kde se používá?

V případě, že nelze napojit obytný nebo letní dům na obecní nebo obecní vodovod, lze díky hlubinným studnám zajistit členům domácnosti čerstvou tekoucí vodu. Aby voda proudila v kohoutku, je nutné instalovat čerpadlo v tandemu se studnou. Jak čerpadlo na vodu funguje a jaké jsou jeho typy?

čerpadlo na vodu

Co je čerpadlo na vodu?

Čerpadlo na vodu je v podstatě jednoduché zařízení, jehož princip činnosti je založen na fenoménu vytváření správného tlaku. Bylo vynalezeno před mnoha stovkami let a používalo se již ve starověku, i když v té době byl poháněno silou lidských svalů. Stalo se to kolem 3. století před naším letopočtem. Dnes se používají elektrická, benzínová nebo dieselová čerpadla.

Hlavním účelem použití vodní pumpy je zvednout kapalinu z nižší na vyšší úroveň. V případě domácí studny je to zásadní pro zásobování vašeho domova čistou, čerstvou vodou.

Naše nabídka čerpadel

Jak funguje čerpadlo na vodu?

Provoz vodního čerpadla je založen na přítomnosti tlakového rozdílu. Záměrně je generován zařízením mezi sací stranou neboli vstupem do čerpadla a výtlačnou stranou, která je výstupem téhož zařízení. Diferenční tlak lze ve vodním čerpadle generovat pomocí výtlačného a odstředivého čerpadla.

Výtlačné čerpadlo se také nazývá objemové čerpadlo. Princip činnosti tohoto typu zařízení je založen na použití pístu - odtud název zařízení. Pomocí pohybu pístu stoupá kapalina z oblasti sání do oblasti výtlaku. Požadavkem pro správnou funkci vodního čerpadla je, aby bylo zcela ponořeno ve vodě. Při každém pohybu pístu se voda pohybuje nahoru.

Mnohem běžnější jsou v dnešní době odstředivá čerpadla. Jak funguje odstředivé čerpadlo na vodu? Neexistuje žádný píst, ale je vybaven oběžnými koly, které se otáčejí. Při každém otočení oběžného kola proudí voda ze sací části do výtlačné části. Vše proto, že na výstupu ze zařízení dochází k sacímu efektu v důsledku poklesu tlaku v tomto bodě. Oběžné kolo rotující v čerpadle způsobuje postupný pohyb kapaliny směrem k výstupu. Pokud není čerpadlo zapnuto, dochází ke zpětnému toku. Na rozdíl od výtlačného čerpadla nevyžaduje odstředivé čerpadlo úplné ponoření do vody.

Vodní čerpadla pro různé aplikace

V prodeji jsou vodní čerpadla pro různé účely. Tyto jsou:

  • povrchová zahradní čerpadla
  • čerpadla na čistou a špinavou vodu
  • ponorná čerpadla
  • hydroforové sady

Pro zásobování domu tekoucí vodou ze studny slouží hydroforové soupravy integrované s vodními čerpadly, čerpající kapalinu ze studny. Taková sestava umožňuje udržovat konstantní požadovanou úroveň tlaku ve vodovodním systému v budově.

Naše nabídka čerpadel

Hydroforové čerpadlo je zařízení, které je schopno zvednout vodní sloupec z vrtu až do hloubky 8 metrů. Bohužel vytváří hluk, který snižuje komfort jeho používání v blízkosti obytných domů. Čerpadlo se automaticky zapne, když detekuje pokles tlaku v nádrži na nastavenou spodní hranici. Poté čerpá vodu, dokud není dosaženo horní hodnoty tlaku v nádrži. Později tlakový spínač odpojí napájení a vypne zařízení.

V praxi to vypadá takto: po otevření kohoutku tlak v systému klesne a čerpadlo se znovu spustí. Čím větší je nádrž v hydroforové sadě, tím méně často je potřeba spouštět čerpadlo na vodu.

Tento princip fungování vodního čerpadla v hydroforové sadě však nefunguje ve všech případech. Pokud je hladina vody ve studni pod úrovní 8 metrů, je nutné použít ponorné čerpadlo. Jak tento druh zařízení funguje? Čerpání vody se provádí pomocí oběžných kol, která jsou schopna vynést kapalinu ze studny i do velké výšky. Používá se tak, že musí být trvale instalován ve studni, k pažnicové trubce. Spouští se na ocelovém lanku na dno studny spolu s elektrickým kabelem a trubkou. Právě přes něj bude v praxi voda čerpána vodním čerpadlem na povrch. Spolu s vodou v domě musí být instalována také membránová nádrž s tlakovým spínačem odpovědným za řízení provozu vodního čerpadla.

čerpadlo na vodu_1

Kde se používá vodní pumpa?

čerpadlo na vodu používáte v tandemu se studnou ve vašem domě. Může to být celoroční dům nebo letní dům, kde pobýváte o víkendech a v létě. Čerpadlo vám dopraví vodu až domů, ale také vám umožní pohodlné zalévání rostlin na zahradě. Bude se vám hodit, i když budete chtít naplnit zahradní regál nebo nafukovací bazén.