Jak správně měnit olej v elektrocentrálách a jejich servisní intervaly

Výměna motorového oleje je základem pro ideální chod motoru a jeho zdraví. Po pravdě řečeno, názory se různí a najdou se tací, kteří nedbají nastavených intervalů! To vám může ušetřit trochu peněz, ale zároveň rychleji opotřebovat třecí části elektrocentrály.

Jejich výměna je přitom nákladnější, což u turbodmychadel platí dvojnásob. Normální výměny oleje udrží elektrocentrálu ve skvělém stavu, a navíc zvýší její cenu v případě, že se ji rozhodnete prodat.

Zkontrolujte olej a filtr před nastartováním

Hladina motorového oleje a čistota vzduchových kanálů jsou základními předpoklady pro správnou funkčnost každé elektrocentrály – proto je kontrolujte každý den, případně před každým začátkem. Hladina motorového oleje musí dosahovat po rysku a filtry musí být čisté. V prašném prostředí je lepší je kontrolovat a čistit častěji. Zanesené filtry nedokáží poskytnout řádné proudění vzduchu do karburátoru, což způsobuje kolísání otáček a nulové spalování. Kvůli znečištěnému filtru mohou do karburátoru vniknout mikročástice prachu, které opotřebovávají prstence a válec.

pngegg (1)

Ve výjimečných případech dojde k trvalému poškození motoru. Jak vyčistit filtr? Většinou jej stačí vyklepat, opatrně profouknout vložku a omýt pěnovou manžetu. Umyjte ho ve vodě se saponátem, vyždímejte a jemně postříkejte olejem. V případě, že je manžeta po vyprání stále znečištěná, je lepší ji vyměnit.

Motorový olej se mění po 100 hodinách provozu

Po 100 hodinách provozu nebo 12 měsících bude nutné vyměnit motorový olej. Odčerpejte jej v mírně zahřátém stavu, aby odtékal efektivněji a vzal s sebou více špíny. Nalijte nový motorový olej až po spodní závity otvoru. Správný olej koupíte podle servisní knížky. Nicméně běžně platí, že motory HONDA potřebují minerální olej 15 W–40 a do dvouválcových nebo motorů jiné značky polosyntetický 10 W–40. Jednoválcový motor potřebuje litr oleje, dvouválcový motor 2-3 litry. Po 100 hodinách provozu před vámi stojí důkladná kontrola vzduchových filtrů. V případě, že stroj pracuje v silně znečištěném prostředí, je dobré filtry nahradit.

Při výměně filtrů budete moci vyčistit ventilační mřížky pomocí stlačeného vzduchu. I opravdu malé části si zaslouží vaši pozornost. Vyčistěte lapač jisker a svíčky. Po vyčištění svíček nastavte vzdálenost mezi elektrodami u řídících jednotek MEDVED na hodnotu 0,7 - 0,8 mm. Nezanedbávejte nádobu pro odkalování karburátoru. Nejlepší je umýt ho nehořlavým čisticím prostředkem. Při manipulaci buďte opatrní, abyste nevdechovali benzínové výpary nebo aby se benzín nedostal do kontaktu s pokožkou!

Dodržujte servisní prohlídky

Generátor - benzín

Přinejmenším jednou ročně byste měli společně se elektrocentrálou navštívit autorizovaný servis, kde vám pomohou. Tam vám vyčistí palivovou nádrž, karburátor a sítko, zkontrolují otáčky motoru a vůli ventilů a zkontrolují palivové hadičky. Za pomocí elektrorevize projde elektrocentrála kompletní prohlídkou, která splňuje všechny vyhlášky!

Servisní prohlídky určitě nezanedbávejte a choďte na ni minimálně jednou ročně (ale při častějším používání i víckrát). V případě, že elektrocentrála jede v podstatě každý den, měli byste na servisní prohlídky chodit v krátkých úsecích!