Zahradní bazény a vířivky

Jakmile víte, jak na to, může být výběr bazénu poměrně lehký. Pro začátek je důležitá otázka: Preferujete nadzemní nebo zapuštěný zahradní bazén? Pak se v rámci další etapy rozhodnete pro materiál, rozměr a tvar. V tomto článku vám pomůžeme vybrat správný bazén a vířivku pro vás.

Nízká cena, snížená kvalita

Výhodou nadzemního bazénu s laminátovými vlákny nebo s plechovými vlákny je rychlá montáž a nižší cena. Běžně se cena bazénu s pevnou konstrukcí pohybuje kolem 18 000-50 000 Kč. A ani nepotřebujete žádné stavební zásahy do pozemku. Voda je však vystavena častým teplotním změnám, protože bazén není v zemi, která působí jako separátor a udržuje teplotu. Omezený rozsah tvarů a velikostí bazénů se navíc ukazuje jako překážka. Zahradní bazény nadzemní si můžete pořídit už za několik set korun.

Za více peněz více zábavy

Zahradní bazény do země jsou dražší, jejich cena závisí na míře a použitém materiálu (sklolaminátový bazén lze pořídit zhruba od 80 000 do 130 000 Kč). Poskytuje větší komfort a je po celou dobu zabudovaný. Následně vyžaduje pomocné úpravy pozemku, které zvýší celou cenu cca až na 120 000 Kč. Další položkou je kvalitní zastřešení, které vás také přijde na nemalé peníze.

Plavání

Není to jen o ceně – v tomto ohledu jsou zahradní bazény do země mnohem dražší. Důležitá je navíc životnost. Zatímco nadzemní bazén budete muset vyměnit po pěti letech, zapuštěný bazén vydrží 20 a více let. Svou roli hraje i estetika – nadzemní bazén vypadá v kultivovaném prostředí mnohem lépe.

Jaký materiál zvolit?

Životnost bazénu závisí na použitém materiálu. V případě, že si vyberete nadzemní bazén z ocelových plechů s vrstvou fólie, počítejte s životností 5-8 dlouhých let. Plastové bazény mají životnost kolem 10 let. Spoje a sváry v plastových a fóliových bazénech jsou nejčastější příčinou poruch, které zkracují životnost bazénu. Nejdelší životnost mají zahradní bazény z nerezové oceli, které vydrží v podstatě nepřetržitě. Ať je to jakkoli, jsou ve srovnání s fóliovými a plastovými bazény mimořádně drahé.

Nejvyhledávanější jsou obdélníkové tvary

Užitná hodnota bazénu je zásadní a je ovlivněna jeho tvarem. V kulatém bazénu, který je vhodný pro rodiny s malými dětmi, si moc nezaplavete. Atypické tvarované bazény mohou mít problémy s cirkulací vody, nedokážou ideálně využít svůj prostor, a navíc se obtížněji zastřešují. Čtvercový nebo oválný bazén je pro plavání ideální.

Ale pozor, rohy čtvercového modelu mohou způsobovat problémy naprogramovaným vysavačům, takže v některých případech by se tyto bazény měly čistit fyzicky. Obdélník s upravenými rohy je nejrozumnější. Především využívá prostor, snadno se čistí, dobře se v něm plave, nemá problémy s cirkulací vody a lze jej zabezpečit.

Pro plavání potřebujete dostatečný prostor

Velikost je dalším výběrovým parametrem. Pokud chcete plavat v bazénu, měl by mít hloubku 1,3-1,5 metru. Aby se do bazénu vešli dva plavci vedle sebe, musí být široký nejméně 3,5 metru. Nicméně je šířka přes 4 metry zbytečná. Mnohem lepší je, když vsadíte na délku bazénu. Pro pohodlné plavání je vhodný zahradní bazén dlouhý alespoň 6 metrů, v ideálním případě s protiproudem.

A co vířivky?

Chcete si odpočinout v bublinkové lázni v bezpečí svého pozemku? Toužíte po domácí lázni a neutratit za ně roční úspory? Nafukovací vířivky na zahradu jsou hitem poslední doby. Vířivky na zahradu jsou mnohem levnější než běžné vířivky. Poskytují ideální masírování a protahování celého těla. Tato vířivka se navíc snadno přemisťuje.

Vířivka

Zahradní vířivka na slanou vodu

Znáte přenosné vířivky se slanou vodou? Vířivka připravená se solinátorem nebo salinátorem vyrábí chlor ze slané vody, který pak nemusíte samostatně přidělovat pomocí plováku. Dopady soli na lidský organismus jsou nepochybně nepřehlédnutelné.

Jak pečovat o venkovní vířivku?

Pokud jde o údržbu nafukovacích vířivek, nemusíte se ničeho obávat. Zvládnete to levou zadní – bazénová chemie není žádná raketová věda. Aby pro vás bylo mytí v přenosné vířivce příjemné a bezpečné, měli byste se o vodu v ní pečlivě starat. Prostudujte si příručku výrobce, kde najdete všechny údaje.

Proč si pořídit přenosnou vířivku

  • Bublinková koupel snižuje vysoký krevní tlak a zlepšuje krevní oběh
  • Má vliv na bolesti zad, svalů a kloubů
  • Zmenšuje problémy s poruchou spánku a neúměrným protahováním
  • Snadno se montuje
  • Regulace teploty vody s ohřevem až na 42 °C
  • Vířivku lze využít venku i uvnitř a lze ji kdykoli bez námahy přemístit
  • Mnohem nižší pořizovací náklady než u pevné vířivky
  • Celoroční provoz – relaxujte i v zimě