Jak správně vybrat nabíječku autobaterií

Většině z nás se už pravděpodobně stalo, že jsme se ráno pokoušeli marně nastartovat auto. Na vině je zpravidla vybitá autobaterie, protože zejména v zimě hůře odolává chladu a rychleji se vybíjí. Na vině mohou být i kratší intervaly jízdy, během nichž autobaterie nemá dostatek času na oživení, aby umožnila další start.

Pro tyto případy se vyplatí mít po ruce startovací kabely pro nastartování vozu s pomocí dalšího vozu a autonabíječky, abyste byli schopni autobaterii zcela nabít energií. Řekneme vám, jak vybrat autonabíječku!

Existují různé druhy autonabíječek

Nabíječky autobaterií lze rozdělit do několika základních skupin podle použitých funkcí. Když si začnete vybírat nabíječku do auta, doporučujeme vám si zjistit, jakou autobaterii máte ve svém autě, a podle toho vybrat nejvhodnější nabíječku!

kabely

Jaké autonabíječky se nejvíce prodávají?

1. Klasická nabíječka autobaterií

Přestože jsou transformátorové nabíječky autobaterií nejlevnější, je třeba vždy zkontrolovat stupeň nabíjení, protože napětí je nestabilní. Je to zcela rozumné řešení pro autobaterie s tekutým elektrolytem, ale nepoužívejte je pro nabíjení gelových autobaterií, protože by je mohly poškodit.

2. Automatické nabíječky, které regulují proud

Tyto nabíječky autobaterií rozlišují stupeň uvolnění autobaterie a vhodně usměrňují dodávaný proud. Díky tomu je proces nabíjení dokonalejší a prodlužuje se životnost autobaterie. Když je baterie plná, autonabíječka se sama vypne. Používají se pro olověné i gelové autobaterie.

3. Nabíječka, která hlídá stupeň nabití

Takovéto nabíječky se používají k udržení plně nabité baterie. V každém případě, pokud je autobaterie zcela vybitá, nejsou schopny ji zcela nabít. Své využití naplno využijí v zimních měsících. Několik modelů jiných nabíječek do auta jsou s touto funkcí vyráběny, takže se vždy dívejte na parametry!

Ale to není vše, vybírat můžete i z:

  • Solární
  • Autonabíječka, která pomáhá se startem
  • Invertovaná
  • Multifunkční

Při výběru si dejte pozor na napětí

Nyní se zaměříme na parametry nabíječek, které jsou základem pro správnou funkčnost nabíječky a efektivní způsob nabíjení! Které z nich jsou nejdůležitější?

car charger

Hlídejte si napětí

V první řadě je třeba hledat hodnotu napětí, která musí být stejná jako napětí baterie. V opačném případě nebude nabíječka autobaterie nabíjet. S výběrem správného napětí pro vaše potřeby vám pomůže následující:

  • Motocykly – 6 V
  • Osobní vozy –12 V
  • Velké automobily a nákladní vozy – 24 V

Nabíjecí proud

Měli byste se také zajímat o nabíjecí proud a kapacitu baterie. Pro ideální nabíjení, které nezatěžuje baterii, by měl být maximální nabíjecí proud zhruba desetina kapacity autobaterie. Obecně platí, že pomalejší nabíjení je pro autobaterii mnohem lepší, takže pokud je to možné, dopřejte baterii dostatek času na dobití.

Jaké funkce nabíječky mohou mít?

  • Ochrana proti zkratu
  • Automatické vypnutí
  • Záznam nabíjení
  • Silné impulzy na oživení autobaterie
  • Svítilna
  • Režimy podle ročního období
  • Ochrana proti vodě a prachu

Při cestování vám pomohou startovací stanice

Startovací stanice, známé také jako startovací boxy, neslouží jako nabíječky autobaterií, ale jsou navíc schopné nastartovat vozidlo pomocí startovacích kabelů, aniž byste využili jiné vozidlo. Startovací stanice, které jsou napájeny ze sítě, vyžadují však zdroj. Ať už je to jakkoli, startovací stanice mají vlastní nárok na vestavěný akumulátor, takže s nimi budete moci nastartovat vozidlo kdekoliv…