Jaká elektrocentrála pro rodinný dům?

V posledních letech pozorujeme stále častější a silnější bouřky, které mohou mít tragické následky. Za takových okolností se vyplatí mít generátor. Poslouží i na stavbě, kdy ještě není připojena elektřina. Jakou elektrocentrálu pro rodinný dům vybrat? Doporučujeme vám přečíst si náš článek.

 

Kdy může být generátor užitečný?

 

Než odpovíme na otázku, jakou elektrocentrálu vybrat pro váš domov, zvažte, k jakým účelům ji chcete použít. Úkolem každého takového zařízení je vyrábět elektřinu použitelnou v případě, kdy využití elektrické sítě není možné. Velmi často jsou elektrocentrály přítomny na stavbách, kde ještě není přivedena elektřina, a je nutné použít elektrické nářadí. Pomocí agregátu můžete nejen používat zahradní nářadí, ale také uvařit vodu na kávu nebo po setmění rozsvítit světla. Vybavení využijí i nadšenci outdoorových výprav, kteří rádi tráví čas mimo domov, ale se všemi dostupnými vymoženostmi.

 

Díky elektrocentrálám je také možné zajistit kontinuitu provozu elektrických zařízení, která jsou v danou chvíli potřebná. Přestože jsou výpadky elektrické sítě stále méně časté, jsou i dny, kdy selže infrastruktura. Bouře mohou být nepředvídatelné a ničí vše, co jim stojí v cestě. V případě přerušení elektrického vedení dokáže generátor mimo jiné zajistit provoz kotlů ústředního topení, vodních čerpadel, ledniček nebo osvětlení.

 

Jaký domácí generátor si vybrat? Jedno nebo třífázový?

 

Nevíte jakou elektrocentrálu vybrat pro rodinný dům nebo stavbu? Proto jsme se rozhodli vám pomoci. Jedním z nejdůležitějších technických aspektů je počet fází agregátu. Pro jednodušší nástroje, které nevyžadují mnoho energie, stačí jednofázový model, který běží na 230 voltů. Třífázové jednotky jsou citlivé na stejné zatížení každé fáze. Pokud proud stoupne příliš vysoko, může dojít k poškození zátěže a samotného generátoru. Nemá tedy smysl kupovat třífázovou elektrocentrálu pro provoz spotřebičů používaných doma každý den. Pokud však používáte zařízení, které vyžaduje 400 voltů, pak je nutné se vybavit třífázovým generátorem. Obvykle se takové zařízení dostává do průmyslových závodů, veřejně prospěšných zařízení nebo na staveniště,

 

Třífázové agregátory si můžete vybrat zde.

 

elektrocentrála pro rodinný dům

Jaký generátor? Určitě bezpečný pro přijímače

 

Při rozhodování o koupi generátoru byste si určitě měli ověřit, zda je zařízení bezpečné pro přijímače, které jej používají. Jednou z pojistek je systém AVR, tedy automatická regulace napětí. Ve volném překladu jde o automatickou regulaci napětí. Během provozu generátoru může docházet ke špičkám napěťové hladiny. Takový jev může poškodit zařízení, které jste připojili ke generátoru energie. V tomto případě modul AVR funguje blahodárně. Poskytuje napětí na víceméně konstantní úrovni, které se pohybuje pouze v bezpečném rozsahu 210 až 230 voltů. Nejlepší generátory jsou vybaveny AVR připojeným k regulátoru otáček motoru generátoru. V tomto případě, když napětí nebezpečně klesne, motor zrychlí. Pokud hledáte generátor, ujistěte se o jeho bezpečnosti.

 

 

 

Jaký výkon by měla mít elektrocentrála pro rodinný dům?

 

V případě elektrocentrály používané v rodinném domě byste si měli dát pozor i na její výkon. Ten by měl odpovídat počtu wattů přijímačů, které plánujete připojit ke generátoru. Důležitý je také typ zátěže, protože i přes podobný výkon může mít zařízení v různých fázích svého provozu různý výkon. Řeč je například o zařízeních vybavených elektromotory, které ke startu potřebují větší výkon.

 

Kolik wattů by měl mít generátor? Vyplatí se hledat zařízení, které má 25% rezervu chodu vzhledem k přijímači. Jak to vypadá v praxi? Pokud plánujete používat například 500 wattovou skládačku, měli byste se poohlédnout po 600 wattové elektrocentrále. Za zmínku stojí, že v případě třífázových agregátů by tato rezerva měla být větší. V tomto případě zvolte generátor, který je o 40 procent výkonnější než přijímač. Je důležité, aby zařízení fungovalo stabilně a bezpečně.

 

Nezapomínejte ani na příslušenství k elektrocentrálám. 

Na co dalšího byste si měli dát pozor při nákupu domácího generátoru?

Když hledáte generátor pro váš domov, měli byste také zkontrolovat dobu provozu na jednu palivovou nádrž. Výrobce tyto informace uvádí ve specifikaci každého zařízení. To je důležité, protože vám to umožní určit zásoby směsi potřebné k zajištění plného provozu. Nejpokročilejší modely mohou pracovat na jednu nádrž i více než 13 hodin. Vyplatí se také zkontrolovat maximální spotřebu paliva, udávanou v litrech za hodinu provozu. Samozřejmě čím výkonnější zařízení, tím větší spotřeba směsi. Málokdy se však pohybuje nad 3 litry. Dobrý generátor by měl být také vybaven snímačem oleje, který upozorní na nízkou hladinu maziva. To je důležité, protože chrání motor před zadřením a příliš rychlým opotřebením.

 

Máte zájem o tichou elektrocentrálu pro váš domov? Poté je třeba zkontrolovat množství decibelů generovaných během provozu zařízení. Jakýkoli generátor bude vydávat hluk, což je nevyhnutelné. Jednotlivé modely se však liší množstvím decibelů, proto se vyplatí před koupí zkontrolovat i tento údaj. Jednotky mají dosti podobnou konstrukci, i když některé mohou být vybaveny přídavnými madly pro usnadnění přenášení zařízení. Elektrocentrály jsou obvykle těžké, proto se zaměřte i na toto. Hmotnost nejmenších agregátů je minimálně několik kilogramů. Takové modely mohou být ve formě kufru, který se snadno přepravuje.

 

Stejně tak zkontrolujte kolik síťových zásuvek má zařízení. Vyplatí se mít alespoň dvě elektrické zásuvky, abyste mohli současně osvětlit dané místo a používat elektrické nářadí. V naší nabídce najdete různé agregáty. Některé z nich jsou skvělé pro domácí použití, ale existují i ​​generátory, které lze použít profesionálně. Důležité je jednotku za chodu nezakrývat, protože jsou chlazené vzduchem. Pokud hledáte elektrocentrálu se specifickými parametry, rádi vám v našem eshopu poradíme.

 

Potřebujete poradit nebo hledáte jiné zboží jako třeba stabilizátory napětí? Kontaktujte nás kdykoliv.