Zvedáky do dílny a jejich využití

Zvedáky na auto jsou součástí základního vybavení všech garáží. Je jedno, zda pracujete v profi garáži, nebo ve své kutilské garáži, kde si přezouváte kola sami. Zvedák na auto by prostě měl být v každé garáži. Ale jaký vybrat?

23075_big-ggg5

Zvedák je sice základní vybavení garáže, ale to ještě neznamená, že koupíte první, který uvidíte. Koupi takovéhoto sortimentu byste nikdy neměli podceňovat, protože špatný výběr může vést ke zranění a dalším nežádoucím dopadům.

Podle čeho si vybrat vlastní zvedák?

Přemýšlíte nad tím, jaké druhy zvedáků vlastně existují a které by se vám hodili nejvíce? Abychom mohli začít s představováním modelů, musíte si položit pár otázek a zkusit si na ně odpovědět. Podle toho pak hledej ideální zvedák na auto, který vám poslouží několik let.

  • Jaké auto (váhu) budete zvedat?
  • Kde budete zvedák instalovat?
  • Jak často plánujete zvedák používat?
  • Jaké máte rozměry garáže, autodílny…?
  • Jakou nosnost zvedáku potřebujete?
  • Je možné dokoupit si příslušenství?
  • Potřebujete, případně kde máte přívod energie?
  • Budete potřebovat přikoupit příslušenství?
  • Jaké podloží máte v garáži?
  • Máte podlahu dostatečně rovnou?

Na základě odpovědí se dívejte po zvedáku, který vám přinese odpovídací výdrž a zvládne vám pomoci tak, jak potřebujete. Na některá auta stačí menší zařízení, zatímco na novější (a těžší) automobily a elektromobily potřebujete profesionálnější zvedáky.

*Poznámka:

Specifika pro podloží k danému zvedáku jsou popsána v návodu k použití od výrobce. U některých případů budete muset předělat celé podloží, abyste mohli zvedák dobře nainstalovat. V případě nájezdových nůžkových zvedáků je obzvláště nutné dostatečně promyslet, zda jej chcete s přízdvihem nebo bez něj, abyste jej později nemuseli instalovat…

1. Hydraulické zvedáky

Dnes jsou hydraulické zvedáky brány jako základní modely. Existuje jich nepřeberné množství. Vybírat můžete mezi malými, které patří do klasického vybavení do auta pro defekt na cestách a mezi většími pojezdovými. Všechny jsou však kladné, snadno se s nimi manipuluje a zdvih mají od 2-22 tun. Navíc jsou i cenově dostupnější než ostatní zvedáky na auto.

car jack 2

2. Zvedáky pneumatické vzduchové

Vzduchové / měchové zvedáky nejsou příliš rozšířeny, ale ten, kdo si je koupí, ten neprohloupí. Na rozdíl od hydraulických pojezdových zvedáků jsou mnohem spolehlivější a stabilnější. Můžete je používat na různém povrchu, disponují širší plochou pro práh zvedaného auta a jsou mnohem rozumnějším řešením pro starší auta, která mají často zrezivělý práh.

3. Sloupové profesionální zvedáky

Dvousloupový zvedák na auto jste již určitě viděli v autoservisech, kde pravidelně auta zvedají a pracují na nich. Tyto zvedáky se tedy vyplatí těm, kdo den – co den potřebují zvedat auta. Jednoduše se instalují a zvednou prakticky každé auto.

car jack 3

  • Čtyřsloupové: Sloupový zvedák na auto nemá využití pro všechny práce, ale je vhodná například pro měření geometrie podvozku vozidla. Vůz se zvedá na lyžinách (za kola). Zjistěte, zda váš vybraný zvedák disponuje sestavou pro měření geometrie a zda je požadován podprahový nebo celkový zdvih. Výhodou je jejich stabilita a nosnost. Vybrané modely lze mít jako zapuštěné, ale většinou mají posuvnou pravou plošinu.
  • Jaké je příslušenství: Adaptér pro kola bez středové mezery = užitečný pomocník pro upnutí a nastavení tohoto kola. Tento adaptér není standardně dodáván s každým modelem, proto doporučujeme ověřit, zda je tento adaptér dostupný jako příslušenství.

4. Nůžkové zvedáky

  • Nájezdové: Zvedáky se srovnatelným využitím jako čtyřsloupové zvedáky. Zvedání se provádí pomocí lyžin (za kola) a máte volný prostor vprostřed jednotlivých plošin. Nůžkový zvedák na auto je pevný, ale jejich instalace je složitější. Výhodou je, že četné modely lze instalovat jako zapuštěné a zabírají (díky absenci 4 sloupků) v dílně / garáži méně místa.
  • S rameny: Jsou univerzální a mají menší zdvih (kolem 100 cm), vůz se zvedá za prahy. Zkontrolujte si rozměry dosahu ramen a výšku stohování vozidla. V případě, že máte univerzální variantu, výhoda tohoto zvedáku bude jistě ideálním řešením jako levné stání.

Vzhledem k výšce zdvihu a velikosti manipulačního prostor kolem zvedaného vozidla je rozumné jej použít v lakovnách, pneuservisech, rychloservisech nebo jako doplňkový zvedák. V rámci úpravy pro vysokozdvižné vozíky se jedná o plnohodnotný zvedák, který však vyžaduje stavební připravenost – musí být zapuštěný.